|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [Rover214i 1.4 97r]problem z płynem chłodniczym
pawel123 - Nie Lut 17, 2008 13:55 Temat postu: [Rover214i 1.4 97r]problem z płynem chłodniczym Mam problem z roverem 214i ,a dokładnie chyba z silnikiem bo bardzo szybko ubywa mi płynu chłodniczego,a po dłuższej jeździe jak odkręce nakretke od zbiornika z płynem chłodniczym to nagle płyn buzuje i podnosi sie do góry, czy to może byc jakis problem z uszczelką na głowicy?.
Przeniosione z wątku Chcę Kupić Roverka
fearless - Nie Lut 17, 2008 14:03
Buzowanie plynu i unoszenie sie do gory wskazywalo by na problem z termostatem a dokladniej z jego uszkodzeniem. przynajmniej u mnie tak bylo - silnik grzal sie niemilosiernie szybko. co do ubywania plynu - jesli nie masz zadnych wyciekow to jakims sposobem musi przedostawac sie do silnika.... wiec pewnie problem z uszczelka.
pozdrawiam
Misioslaw666 - Nie Lut 17, 2008 19:44
Właśnie najpierw sprawdź czy nie cieknie igdzie pod samochodem u mnie to była stalowa rurka idąca od pompy na spawie zrobiła sie dziurka
piter34 - Pon Lut 18, 2008 16:28
paweł123 napisał/a: | bo bardzo szybko ubywa mi płynu chłodniczego |
Znajdź wyciek. Odsyłam do technicznego FAQ na stronie klubowej.
paweł123 napisał/a: | a po dłuższej jeździe jak odkręce nakretke od zbiornika z płynem chłodniczym to nagle płyn buzuje i podnosi sie do góry |
To akurat normalne.
Nie wolno odkręcać nagle korka na ciepłym silniku, bo możesz się poparzyć. To jest zresztą napisane w kilku językach na etykiecie pod korkiem.
AndrewS - Wto Lut 19, 2008 10:07
otwarcie korka przy bardzo goracym plynie powoduje spadek cisnienia w ukladzie, wtedy plyn zaczyna wrzec i dlatego jest wywalany
|
|