|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Wskaźnik temperatury szybuje w niebo
simion0 - Wto Lut 19, 2008 14:02 Temat postu: [R620] Wskaźnik temperatury szybuje w niebo Witam
Wczoraj wymienialem zarówke podswietlania tablicy rozdzielczej i gdy zalozylem z powrotem zauwazylem ze wskazowka od temperatury silnika poszla poza skale.
Gdy dzis rano odpalilem bylo ok (po załączeniu stacyjki na dole) ale po doslownie miucie pracy silnika poszybowala znowu w góre
Czy to moze byc jakies zwarcie ? Szukalem wczoraj ale nic nie znalazlem
Czy ktos moze wie cos na ten temat ?
maciej - Wto Lut 19, 2008 14:08
Na 90% zwarcie, bo czujnik temperatury im wyższa temp. daje mniejszy opór, więc jak strzałka leci w górę to znaczy, że opór dąży do zera, więc zwarcie.
Co do konkretnego miejsca, to niestety musisz jeszcze raz rozebrać deskę i poszukać.
simion0 - Wto Lut 19, 2008 14:15
Właśnie w tym problem rozbieralem ja wczoraj dwa razy i nic nie znalazlem ale Ide zaraz jeszcze szukac moze cos znajde
Ale raczej wskaznik nie jest uszkodzony ? Gdy go odepne wskażnik spada ..
maciej - Wto Lut 19, 2008 14:24
simion0 napisał/a: | Gdy go odepne wskażnik spada .. |
No bo nie ma dopływu prądu...
Jeszcze raz:
- Rozwarcie = zimno - czujnik odpada (więc jak odpinasz go od instalacji to opada)
- Zwarcie = ciepło - gdy jest zasilanie to czujnik jedzie do góry
Wygląda, że działa dobrze, ale żeby sprawdzić, to powinienneś podpinać pod styki sygnałowe różne napięcia (prawdopodobnie od 0 do 12V, ale tego nie jestem pewny) i patrzeć jak rusza się wskaźnik...
simion0 - Sro Lut 20, 2008 22:13
Znalazłem przyczyne Był nią zerwany drucik który wychodzi ze zwoju (ten cienki włosek) troche trzeba było się przyjżeć zebo go namierzyć .
Jeden szybki lut i wszystko wrócilo do normy
Widocznie przy wyciaganiu podczas wstrzasu mógł się zerwać
Pozdrawiam
maciej - Czw Lut 21, 2008 08:57
A to ciekawe, że jednak rozwarcie...
|
|