Zobacz temat - [R75] Pomoc w wymianie foteli

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Pomoc w wymianie foteli

MiReK - Wto Lut 19, 2008 22:36
Temat postu: [R75] Pomoc w wymianie foteli
Witajcie.Obecnie mam w swoim R75 welurowe,beżowe fotele,bez elektryki,nie podgrzewane.Jesli chciałbym je zastąpić skórzanymi,podgrzewanymi,z pełną elektryką,to co bym jeszcze potrzebował żeby w pełni wykorzystać ich możliwości w moim aucie?
Na pewno 2 przęłączniki i drewienko pod panel klimatyzacji.Czy coś jeszcze,jakieś przewody,elektrykę? Czy to jest w miarę łatwa sprawa do zrobienia?

[ Dodano: Czw Lut 21, 2008 16:02 ]
No i jak,nikt nie orientuje sie w tej sprawie? :sad:

przemo285 - Czw Lut 21, 2008 20:38

Sprawdź czy pod fotelami przednimi masz kostki powinny być , reszta czyli przekaźniki itd.masz w siedzeniach które chcesz zamontować oczywiście jeżeli są podgrzewane bo montować/kupować same maty grzejne to zbyt duży wydatek :wink:
MiReK - Czw Lut 21, 2008 20:44

A jakie mają być te kostki? Bo na pewno mam niebieskie i żółte,czyli od poduszek i napinaczy.A co z przełącznikami na desce?Czy tam już powinna byc instalacja?
przemo285 - Czw Lut 21, 2008 20:47

Instalacja raczej powinna być musisz rozebrać konsolę i zobaczyć , a pod siedzeniami powinna być kostka na takie grubsze piny/wtyczki
marcin_i_alunia - Czw Lut 21, 2008 20:59

Jedyna jak będziesz chciała się pozbyć swoich starych, welurowych foteli to daj znac :grin:
MiReK - Czw Lut 21, 2008 22:07

marcin_i_alunia napisał/a:
Jedyna jak będziesz chciała się pozbyć swoich starych, welurowych foteli to daj znac :grin:

Okay,jak zdecyduję się na wymianę,to dam znać że mam"stare"do sprzedania.
PS
Ten"jedyna",nia ta"jedyna" :lol:

Dam-Kam - Czw Lut 21, 2008 22:18

hehe... marcin_i_alunia, też daliście sie zmylić tak jak ja naszemu koledze jedyna. Także sugerując sie nickiem brałem go za kobietę za co raz jeszcze przepraszam :smile:
a co do wymiany foteli to może dowiedziałeś się cos wiecej o tym fotelu pasażera z regulacja lędźwiową?? zastanawiałeś sie nad tym fotelem kierowcy ale od anglika??

MiReK - Czw Lut 21, 2008 22:32

Dam-Kam napisał/a:
a co do wymiany foteli to może dowiedziałeś się cos wiecej o tym fotelu pasażera z regulacja lędźwiową?? zastanawiałeś sie nad tym fotelem kierowcy ale od anglika??

Mam akurat swój fotel kierowcy z regulacją lędźwiową(myslałem że każdy ma :shock: ).
Fajnie by było od strony pasażera wstawić fotel z pełną regulacją,czyli taki od anglika,ale trudno jest dostać pojedyńcze fotele,raczej sprzedawane są w komplecie.

[ Dodano: Czw Lut 21, 2008 22:38 ]
Chociaż nawet znalazłem jakbyś chciał beżowy welur kierowcy z anglika,w atrakcyjnej cenie 100 zł! http://moto.allegro.pl/it..._rok_99_02.html

Dam-Kam - Czw Lut 21, 2008 22:39

jak kupisz komplet to reszte marcin_i_alunia kupi :wink: a tak na poważnie to faktycznie to mogłaby być fajna sprawa ale szkoda kasy wydawać skoro pewnie i tak sie wozisz jako kierowca :mrgreen:
marcin_i_alunia - Pią Lut 22, 2008 00:15

Przepraszam za pomyłkę :grin: Chyba kobiety nam w głowie zawróciły :grin: Ja myślę o wymianie moich czarnych foteli na beżowe ale mnie interesuje tylko welur. Chętnie kupię w jakiejś fajnej cenie :mrgreen: W przyszłości wymienię cały kolor wnetrza roverka by spełnić marzenie i mieć czarnego potworka z jasnym środeczkiem :grin:
Dam-Kam - Pią Lut 22, 2008 13:24

czarny potworek z jasnym srodeczkiem... miodzio :mrgreen: ja czarnego nie znalazłem ale i tak ten jaki mam jest wystarzjąco ciemny aby bwyło na nim widać cudny chrom... Mr.Chrom :mrgreen:
MiReK - Nie Lut 24, 2008 18:48

przemo285 napisał/a:
Instalacja raczej powinna być musisz rozebrać konsolę i zobaczyć , a pod siedzeniami powinna być kostka na takie grubsze piny/wtyczki

Chyba jednak nie mam nic pod fotelami,oprócz żółtych i niebieskich wtyczek :sad:

PHJOWI - Nie Lut 24, 2008 21:46

nie w każdej 75 spotkałem gotową instalacje, według mnie jest tylko gotowa jeśli są podgrzewane siedzenia fabrycznie a manualne sterowanie :(
MiReK - Wto Lut 26, 2008 13:49

PHJOWI napisał/a:
, według mnie jest tylko gotowa jeśli są podgrzewane siedzenia fabrycznie a manualne sterowanie :(

Ale chodzi o to czy jest pociągnięta instalacja właśnie do podgrzewania foteli

[ Dodano: Pon Mar 03, 2008 15:10 ]
Wychodzi na to że nie mam kostek pod siedzieniami i w konsoli.Czyli co mnie czeka do roboty(i jakie koszta) jeśli chcę włożyć skórzane fotele z podgrzewaniem i elektryką? Przypomnę że obecnie mam welurowe,ręcznie sterowane i bez podgrzewania

piter34 - Pią Mar 07, 2008 10:46

Cytat:
Wychodzi na to że nie mam kostek pod siedzieniami i w konsoli.Czyli co mnie czeka do roboty(i jakie koszta) jeśli chcę włożyć skórzane fotele z podgrzewaniem i elektryką? Przypomnę że obecnie mam welurowe,ręcznie sterowane i bez podgrzewania

Ktoś podpowie?

PHJOWI - Pią Mar 07, 2008 10:49

schemat rave do ręki i zamontować okablowanie , kupić włączniki .
longer86 - Pon Sty 24, 2011 00:35

Witam... podobny temat więc nowego nie będę zakładał.
Otóż sprawa jest taka, że kupiłem jakiś czas temu roverka i doskwiera mi zimno na skórze w zimie. Fotele jestem na 100% pewien że były wymieniane bo są od anglika(pasażer ma pełną regulację elektryczną kierowca bez reg. góra, dół) i to wszystko działa. Z ciekawości dzisiaj zacząłem sprawdzać temat i okazało się, że w fotelach są maty od podgrzewania.

I teraz pytanie:

nie mam włączników na konsoli (znalazłem już na allegro) czy można spodziewać się jakiejś instalacji, ewentualnie co po za włącznikami trzeba by zrobić?

Jeśli brak instalacji to czy to kwestia pociągnięcia tylko zasilania?

może wie ktoś ze schematu jakie kolory kabli pod fotelem to podgrzewanie??

robo - Pon Sty 24, 2011 09:20

longer86, zgodnie ze schematem przewody ogrzewania pod fotelem powinny mieć przekrój 0.75mm2 i kolory żółty oraz pomarańczowo-biały.
Sam schemat ogrzewania foteli jest prosty i znajdziesz go w RAVE.

domel-x - Pon Sty 24, 2011 11:03

longer86, zobacz czy są gotowe kostki pod klimatronikiem,za maskownicą ,zobacz też czy pod siedzeniami masz orginalne kostki ,
Gdy u siebie wymieniałem fotele to wystarczyło zakupic tylko wyłączniki i po podłączeiu wszystko działa :wink:

longer86 - Sro Sty 26, 2011 19:47

pod fotelem kostki jak sprawdzałem raczej wszystko oryginał i nic nie wisi luźno. czyli jest instalacja?? a pod zaślepkę zerknąłem dzisiaj w drodze do pracy stojąc na przejeździe kolejowym. Z wierchu nic nie widać, zerknę głębiej bo zmieniałem radio i doszło pare kabli, mam nadzieję że są i ich po prostu nie widać :)

[ Dodano: Sro Sty 26, 2011 19:47 ]
doszukałem się kostek pod fotelami... ktoś przekładając poucinał kable i podłączył tylko to co niezbędne do regulacji fotela. Instalacji od podgrzewania brak. Jeżeli dobrze czytam schemat z RAVE od podgrzewania to do przełącznika idą 3 przewody:
- pomarańczowy z białym paskiem
- żółty
- czarny ??

Warto bawić się samemu w ciągnięcie kabli cy szukać wiązki z anglika i wcisnąć gotową do auta??

lukkrak - Sro Kwi 13, 2011 20:33

Wymieniam fotele welurowe na skóre jakby ktoś potrzebował oddam tanio.

[ Dodano: Sro Kwi 13, 2011 21:33 ]
Wymieniam fotele welurowe na skóre jakby ktoś potrzebował oddam tanio.
Welur jasny beż.

ARTUR1983 - Wto Kwi 24, 2012 23:18

A skórzane to masz w jakim kolorze?
Tzn. chodziło mi w jakim kolorze chcesz ta skórkę.

piotrek1000 - Sro Kwi 25, 2012 09:24

w jakim stanie ten welur , który rocznik??
pieter65 - Czw Sty 29, 2015 22:59

Odgrzebie trochę temat , czy tylne siedzenia dzielone z kombi będą pasowały do sedana .
sebol11 - Czw Sty 29, 2015 23:07

Nie, w sedanie masz zupełnie inną kanapę.
pieter65 - Pon Lut 23, 2015 17:21

No fakt inna kanapa jest .Może jest ktoś na forum kto by chciał zamienić z kombi czarna skóra dzielone na sedan też w skórze .