|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Dorobienie kluczyka
Pawson - Czw Lut 21, 2008 21:38 Temat postu: [R400] Dorobienie kluczyka witam
mam takie maloe zapytanko szuaklem troche na stronce ale chce uzyskac konkretna odpowiedz od Was:
jesli dorobie klucz do mojego roverka u zwyklego pana ktory sie zajmuje dorabianiem... czy bedzie mi wszystko gralo tak jak na oryginalnym...?
sTERYD - Czw Lut 21, 2008 21:48
kluczyk nie ma żadnej elektroniki, więc jeśli będzie miał odpowiedni surowy kluczyk i Ci dorobi to powinno być ok
z pilotem to inksza bajka
Paul - Czw Lut 21, 2008 22:22
sTERYD napisał/a: | jeśli będzie miał odpowiedni surowy kluczyk i Ci dorobi to powinno być ok |
Potwierdzam - sam mam dorabiany i jest OK
Chester - Czw Lut 21, 2008 22:29
wystarczy odpowiednia surowka no chyba ze chcesz mieć kluczyk lamany z napisem rover to kontaktuj sie z www.tomateam.pl
Pawson - Pią Lut 22, 2008 09:50
a pilot? ile mniej wiecej kosztuje dopasowanie dobrego pilota?
sTERYD - Pią Lut 22, 2008 13:44
to akurat powinieneś bez problemu znaleźć na forum
piter34 - Pią Lut 22, 2008 13:50
Pawson napisał/a: | a pilot? ile mniej wiecej kosztuje dopasowanie dobrego pilota? |
Cena pilota (nowy za 250PLN w www.tomateam.pl, używany ok. 100PLN na allegro) + cena programowania (różnie PLN). Zaprogramujesz tylko na Testbooku.
morris - Sob Lut 23, 2008 19:02
piter34 napisał/a: | Zaprogramujesz tylko na Testbooku. |
Nie tylko, w zakładach z dobrym uniwersalnym kompem również - czasem wychodzi taniej, ale za to tylko na Testbooku uzyskasz kod immo.
PHJOWI - Nie Lut 24, 2008 14:59
ostatnio robiłem po takim tanim zakładzie , owszem zaprogramowali pilota , ale metodą "złodziejską" niszcząc przy tym centralke alarmu , nie szło się zkomunikować z centralką , na stole okazało się że takie uniwersalne kompy ładują swoje oprogramowanie do centralki i wymuszają działanie immo i pilota.
Chester - Nie Lut 24, 2008 15:47
PHJOWI napisał/a: | ostatnio robiłem po takim tanim zakładzie , owszem zaprogramowali pilota , ale metodą "złodziejską" niszcząc przy tym centralke alarmu , nie szło się zkomunikować z centralką , na stole okazało się że takie uniwersalne kompy ładują swoje oprogramowanie do centralki i wymuszają działanie immo i pilota. |
Dokładnie i czasem takie programowanie może być droższe od tego na Tesbooku, jak cos jest uniwersalne to nie znaczy że najlepsze. Gdzieś słyszałem "kto oszczędza ten traci dwa razy"
Ja powiem tylko tyle ze mnie programowanie pilotów na Tesbooku wyniosło tylko 100zł + 100zł dwa piloty, a z tego co jedna osoba mi mówiła to na uniwersalnym zapłacił 100zł ale za jak to PHJOWI napisał/a: | zaprogramowali pilota , ale metodą "złodziejską" niszcząc przy tym centralke alarmu | jednego pilota
PHJOWI - Nie Lut 24, 2008 15:50
oczywiście zapłacić 100 zł i mieć spokój , każdy może samemu poszukać piloty , aa nie potem zostawiać 300-400 zł na odbudowe systemu po tanim wejściu .
String - Nie Lut 24, 2008 16:43
PHJOWI a z jakimi kosztami należy się liczyć w przypadku gdy chce sie doprowadzić centralkę i oprogramowanie do stanu sprzed "złodziejskiej metody" ?
PHJOWI - Nie Lut 24, 2008 16:45
centralka od 50-100zł i zależy jak daleko sięgały zmiany komputer silnika od 100-350zł ceny zależne od silnika i rocznika + robocizna
skuter - Pią Lip 18, 2008 10:23
PHJOWI napisał/a: | ostatnio robiłem po takim tanim zakładzie , owszem zaprogramowali pilota , ale metodą "złodziejską" niszcząc przy tym centralke alarmu , nie szło się zkomunikować z centralką , na stole okazało się że takie uniwersalne kompy ładują swoje oprogramowanie do centralki i wymuszają działanie immo i pilota. |
Jakiś czas temu wymieniłem baterię w jedynym pilocie, po wymianie pilot nie działał, synchronizacja nie skutkowała. Zawołałem sąsiada (właściciel małego warsztatu elektroniki samochodowej i jednocześnie posiadacz Roverka 620SDi, więc wydawało mi się, że nie będzie to dla niego zupełnie coś nowego), stwierdził że zakodował się (czy też uzbroił - nie pamiętam już dokładne) immobilaiser. Wymontował komputer.Za godzinę wrócił, zamontował z powrotem komputer i powiedział, że zmienił kodowanie ze zmiennego na stałe, a kodowanie nowego kluczyka odradził, bo one i tak nie działają.Mnie, laikowi, wiele to nie powiedziało, ale po przeczytaniu posta PHJOWI zastanawiam się, co on właściwie zrobił, i czy nie będę miał teraz problemu, jeśli będę chciał sobie dorobić drugiego pilota przy użyciu testbooka? Jak myślicie?
|
|