|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
![](images/print.gif) |
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Napinacz, śruby, chalpacze i inne
maciej - Pią Lut 22, 2008 12:39 Temat postu: [R416] Napinacz, śruby, chalpacze i inne
matejto napisał/a: | - jak dla mnie bardzo wysoki pedał sprzęgła
(nic z tym nie mogę zrobić sprzęgło jeszcze nie ślizga, nie wiem czy wymiana sprzęgła
by coś zmieniła w tym względzie) |
Raczej tak. U mnie jest jeszcze gwint regulacyjny na pompie sprzęgła, Ty też powinienneś taki mieć.
matejto napisał/a: | - śruby angielskie - duży problem z odkręceniem!
(może tylko ja trafiłem na taki egzemplarz) |
Zmień mechanika, bo ten Cię naciąga!!
Wszystkie Roverki mają śruby metryczne!!!
matejto napisał/a: | - brak chlapaczy
(sypie po aucie brudem z ulicy) |
Trzeba kupić i założyć, bo w oryginale są, tylko chyba Ci ktoś zdjął.
R416 ma wady, ale większość z tego co opisałeś to raczej niesprawności nabyte, a nie wady modelu, gdzie "naprawa" to raczej przywrócenie do właściwego stanu...
matejto - Pią Lut 22, 2008 12:53
maciej napisał/a: | Raczej tak. U mnie jest jeszcze gwint regulacyjny na pompie sprzęgła, Ty też powinienneś taki mieć. |
Dzięki - przyglądnę się jej
maciej napisał/a: | Zmień mechanika, bo ten Cię naciąga!!
Wszystkie Roverki mają śruby metryczne!!! |
A co się stanie jak dokręcisz napinacz paska rozrządu na siłę (napinacz ręczny - śruba wpustowa wewnątrz rolki - model z 1996 r.) a nie z odpowiednią siłą lub wkręcisz ją (być może) na kleju
maciej napisał/a: | Trzeba kupić i założyć, bo w oryginale są, tylko chyba Ci ktoś zdjął. |
Może mi się uda znaleźć jakieś dopasowane?
maciej - Pią Lut 22, 2008 13:03
matejto napisał/a: | A co się stanie jak dokręcisz napinacz paska rozrządu (napinacz ręczny - śruba wpustową wewnątrz rolki - model z 1996 r.) na siłę, a nie z odpowiednią siłą lub wkręci się ją być może na kleju ? |
Nie wiem - napinacz rusza jedynie mój mechanik.
I jak to napinacz na klej??
Nie rozumiem...
matejto napisał/a: | Może mi się uda znaleźć jakieś dopasowane? |
Na pewno - www.roverki.pl/garage.php
matejto - Pią Lut 22, 2008 13:12
maciej napisał/a: | Nie wiem - napinacz rusza jedynie mój mechanik.
I jak to napinacz na klej??
Nie rozumiem... |
Autko kupiłem używane (przebieg 147 tys.) - postanowiłem zmienić rozrząd i pompę wody bo już ciekła. Przy wymianie duuuuuuży problem nie da się odkręcić napinacza Albo ktoś dokręcił na Maxa albo na śrubę dał klej - Nie wiem. Ale taka rutynowa dość jak dla mechanika czynność stała się męczarnią przez jedną śrubę, a i ja za to zapłaciłem ... i się nerwów najadłem. W sumie mechanik miał dość i ja też ....
maciej - Pią Lut 22, 2008 13:13
No to niestety w takim razie Twoje autko spotykało się wcześniej z partaczem, a nie mechanikiem...
matejto - Pią Lut 22, 2008 13:21
maciej napisał/a: | No to niestety w takim razie Twoje autko spotykało się wcześniej z partaczem, a nie mechanikiem... |
Tak podejrzewam ... Niestety ...
A po tej wymianie rozrządu pojawiły się jeszcze jakieś dźwięki których wcześniej nie było - tylko skąd Czy to kolejny napinacz daje się we znaki
Tutaj jest mój post:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=21264
sTERYD - Pią Lut 22, 2008 14:02
maciej napisał/a: | Raczej tak. U mnie jest jeszcze gwint regulacyjny na pompie sprzęgła, Ty też powinienneś taki mieć. |
wysokostojący peda sprzęgła w R400 to norma i niestety nie ma żadnej regulacji, ale jesli wszystko jest w porządku to naprawdę nie przeszkadza
matejto - Pią Lut 22, 2008 14:08
sTERYD napisał/a: | wysokostojący peda sprzęgła w R400 to norma i niestety nie ma żadnej regulacji, ale jesli wszystko jest w porządku to naprawdę nie przeszkadza |
Czyli pewnie tak już musi zostać. I nie mam co szukać na pompie sprzęgła.
[ Dodano: Pią Lut 22, 2008 14:21 ]
Cytat: | Trzeba kupić i założyć, bo w oryginale są, tylko chyba Ci ktoś zdjął. |
Ale czy aby na pewno oryginalnie były montowane chlapacze we wszystkich modelach R400 Nie widzę nawet śladu po nich ... A jak widzę R400 na drodze bądź w ofertach sprzedaży to jedne mają, a inne nie mają chlapaczy.
sTERYD - Pią Lut 22, 2008 14:26
orginalnie raczej rzadko były montowane
matejto - Pią Lut 22, 2008 14:29
sTERYD napisał/a: | orginalnie raczej rzadko były montowane |
To by się zgadzało A Ty masz zamontowane ? Może kupowałeś i poleciłbyś mi jakieś ?
sTERYD - Pią Lut 22, 2008 14:31
nie mam i póki co nie planuję
raczej rzadko jeżdzę po błocie, no może poza wycieczką do szumiradu
matejto - Pią Lut 22, 2008 14:36
Cytat: | raczej rzadko jeżdzę po błocie, no może poza wycieczką do szumiradu |
Tu na Podkarpaciu różne drogi mamy ... niestety
|
|