|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Przekręcona kierownica w pozycji neutralnej
fearless - Pon Lut 25, 2008 14:28 Temat postu: [R400] Przekręcona kierownica w pozycji neutralnej jaka przyczyna przesuniecia kola kierownicy w stanie neutralnym o kilka stopni kątowych w prawo - czy może to być skutek ustawiania zbierzności na niezablokowanej kierownicy czy jakiś inny powód - proszę o pomoc.
Paul - Pon Lut 25, 2008 14:44
Przestawienie kierownicy na wielowypuście (mało prawdopodobne bo byłaby duża różnica) albo przy ustawianiu zbieżności coś się przesunęło
Zablokowanie kierownicy nie ma nic wspólnego z tym, bo nie ma przepisu, żeby kierownica musiała być prosto przy zablokowaniu
giewu - Pon Lut 25, 2008 15:37
fearless a nie wymieniałeś przypadkiem, którejś z końcówek kierowniczych ?
fearless - Pon Lut 25, 2008 16:21
tak była wymieniana właśnie z prawej strony i był wymieniany przegub - a po tym była robiona zbieżność.....czy to może być spowodowane wymianą końcówki?? czy może jakimś uderzeniem lub zgiętym wachaczem
thef - Pon Lut 25, 2008 16:31
fearless napisał/a: | tak była wymieniana właśnie z prawej strony i był wymieniany przegub - a po tym była robiona zbieżność.....czy to może być spowodowane wymianą końcówki?? czy może jakimś uderzeniem lub zgiętym wachaczem | Nic nie można wykluczyć, ale jeśli przed wymianą było okay, to właśnie przez brak zblokowania kierownicy przy ustawianiu zbieżności kierownica się przekręciła.
sTERYD - Pon Lut 25, 2008 23:08
zablokowana kierownica nigdy nie jest prosto, przy ustawianiu zbieznosci kierownica jest ustawiona "na oko" diagnosty, ale to zazwyczaj nie jest najzlej
thef - Pon Lut 25, 2008 23:13
sTERYD napisał/a: | zablokowana kierownica nigdy nie jest prosto | Ja nie mówię o blokadzie po wyjęciu kluczyka ze stacyjki, tylko o blokadzie przez mechanika przed regulacją zbieżności
JohnnyB - Wto Lut 26, 2008 07:58
to w takim razie jaka rada jest co teraz zrobic zeby bylo prosto??
ten sam problem mam u siebie i czasami to denerwuje ze kierownica nie jest prosto
ploomy - Wto Lut 26, 2008 11:26
U mnie na geometrii facet też nie spisał się najlepiej, ale stwierdziłem, że wyprostowanie kierownicy zostawię mu na następną wizytę. W sumie mocno to nie przeszkadza
thef - Wto Lut 26, 2008 11:50
JohnnyB napisał/a: | to w takim razie jaka rada jest co teraz zrobic zeby bylo prosto?? | Trzeba podjechać na ustawienie zbieżności i zaznaczyć mechanikowi, że kierownica ma być prosto. Jeżeli geometria samochodu jest ok, to nie będzie z tym problemu.
KuBaB - Wto Lut 26, 2008 20:26
Ha, ja dzisiaj (w końcu) byłem na geometrii i mechanik ustawił kierownicę "wedle siebie", zblokował tym śmiesznym urządzeniem blokującym i spytał czy w takim położenie kierownica może zostać. Wsiadłem, zobaczyłem, potrzymałem i było prosto. Czyli wszystko odbyło się jak należy. Zwróc uwagę na to mechanikowi.
|
|