|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - [R-200 All] polerowanie pokrywy zaworów
kolin - Pon Lut 25, 2008 16:33 Temat postu: [R-200 All] polerowanie pokrywy zaworów Witam
Polerował z was ktoś pokrywę zaworów w 200 silnik DOHC...Bo myślę jak to zrobić, bo pokrywa nie jest cała płaska tylko ma te paski wyższe niższe.
Czekam na jakieś pomysły, ewentualnie, jakiego gadżetu użyć żeby było wygodnie w chamsko dostępnych miejscach.
AndrewS - Wto Lut 26, 2008 01:37
chodzi o takie cus
bula21 - Wto Lut 26, 2008 09:38
tez nad tym myslalem Scansol i farba zejdzie ale co ciezko wypolerowac w tych rowkach ale widze ze to w miare wykonalne chodz nie jest to zrobione na lustro
kolin - Wto Lut 26, 2008 10:47
AndrewS,
Nie ma żadnego obrazka
bula21 - Wto Lut 26, 2008 12:30
kolin napisał/a: | AndrewS,
Nie ma żadnego obrazka |
ja widze 2; P
Skiba - Wto Lut 26, 2008 12:32
Ja też nic nie widzę
AndrewS - Wto Lut 26, 2008 16:06
teraz u wszystkich powinno byc ok
herc - Wto Lut 26, 2008 17:04
takie coś to można samemu zrobić nie jest trudne tylko czasochłonne
zaznaczone elementy sam polerowałem
ps. ten motor jest do sprzedania
AndrewS - Wto Lut 26, 2008 18:44
no do lustra to trzeba miec cierpliwosc, no i silne palce
mi do lustra troche zbraklo ale i tak nie jest zle
herc - Wto Lut 26, 2008 19:02
AndrewS napisał/a: | no do lustra to trzeba miec cierpliwosc, no i silne palce |
ja to mechanicznie polerowałem tzn wiertarka, uchwyt na "rzepę" i tarcza z filcu no i pasta troszkę szybciej to idzie niż palcami i lepszy efekt wychodzi Widziałem w jednym sklepie takie stożki filcowe do polerowania trudno dostępnych miejsc.
Zrobiliście mi smaka też sobie wypoleruję pokrywę i co się tylko da
pluto - Wto Lut 26, 2008 19:39
a ten motor jawa, to za ile złotych? Właśnie myślałem nad kupnem WSK 125, tak "do sklepu" pojechac od czasu do czasu:)
ojej, poprawka: ta jawa to chyba nie do sprzedania. sorki
herc - Wto Lut 26, 2008 19:45
Cytat: | ojej, poprawka: ta jawa to chyba nie do sprzedania. sorki |
Honda do sprzedania
kolin - Wto Lut 26, 2008 19:56
AndrewS,
No takie coś tylko, że na lustro...W tych zakamarkach to czym tam śmigałeś
herc - Wto Lut 26, 2008 20:05
AndrewS, ten kolektor malowałeś a jak tak to czym
AndrewS - Wto Lut 26, 2008 20:26
jawa to moja robota
a przepustnica, pokrywa i kolektor to kolegi JAGOS z forum FSO
herc - Wto Lut 26, 2008 20:48
Aha... to w takim razie jaką farbą pomalować kolektor bo tak mi się zdaje że go raczej nie da się wypolerować na lustro, jak będę miał czas w sobotę (zależy ile mi zejdzie z wymianą klocków z tyłu) to wypoleruje pokrywę tak jak te dekle w tym motorze i zrobię fotki i tu wkleję
Sachar - Wto Lut 26, 2008 22:14
Wszystko da się wypolerować, tylko trzeba trochę samozaparcia Polerowałem same napisy z dekla zaworowego - łatwo, szybko i przyjemnie Z rowkami będzie trochę jazdy - Są dość kanciaste i w wewnętrznych narożnikach idealnie nie będzie. Kolektor dolotowy - więcej szlifowania papierkiem, ale za to mniej uciążliwych miejsc. Tylko czy potem będzie sie chciało codziennie maskę otwierać i ze szmatą szaleć?
AndrewS - Wto Lut 26, 2008 22:15
no oryginalnie w poldoroverze to ten metalowy kolektor to jest czarny
herc - Wto Lut 26, 2008 22:30
u mnie z pokrywą nie będzie problemu bo jest prawie cała gładka jedyne miejsce gdzie nie będzie wypolerowana to tam gdzie są śruby
[ Dodano: Wto Lut 26, 2008 22:33 ]
kolin, jaki dolot byś mi polecał bo chcę wymienić i jaki tłumik końcowy
pluto - Sro Lut 27, 2008 10:54
herc, w którym miejscu mogę oglądnąc zdjęcia z ostatniego spotu , który miał miejsce w Rzeszowie?(wiem, nie na temat)
michone - Sro Lut 27, 2008 13:35
kup wkladke K&N i zrob dodatkowe zrodlo powietrza w obudowie filtra powietrza. Ja na razie mam sama wkladke k&N i po paru dniach uwazam ze autko ciut lepiej wkreca sie na obroty. Wymienilem filtr na wkladke i filtr powietrza. Sam tlumik koncowy nie da Ci duzo ale mozesz wyciac kata, zmienic srodkowy tlumik i koncowy. Po takich zabiegach autko moze zyskac z ok 5KM na wiecej bym nie liczyl. Chyba ze caly wydech na zamuwienie i caly dolot poprawiony ale to ok 2,5 tys zl
kolin - Sro Lut 27, 2008 14:23
Kup wkładkę K&N lub Dedykowany KIT ale tutaj więcej zabawy jest(ekran cieplny, power rura itp). Co do wydechu wywal kata i zrób pełny przelot
Panowie a jakby dać pokrywę do tych speców, co to robią, bo szczerze powiem trochę te rowki, zakamarki mnie przerażają i wolałbym to dać komuś, kto się zna tylko pytanie, jaka cenna za takie cudo lśniące
Co do czyszczenia to ja co dziennie otwieram maskę i czyszczę wszystko na lalę ( silnik jak z fabryki)
herc - Sro Lut 27, 2008 15:32
Kata już nie mam i myślę teraz nad całkowitym przelotem a jak chodzi o dolot to myślałem nad stożkiem i turbo rurą, kumpel w accordzie z takim samym silnikiem ma tak zrobione muszę z nim pogdać
bula21 - Sro Lut 27, 2008 15:39
kolin napisał/a: | Kup wkładkę K&N lub Dedykowany KIT ale tutaj więcej zabawy jest(ekran cieplny, power rura itp). Co do wydechu wywal kata i zrób pełny przelot
Panowie a jakby dać pokrywę do tych speców, co to robią, bo szczerze powiem trochę te rowki, zakamarki mnie przerażają i wolałbym to dać komuś, kto się zna tylko pytanie, jaka cenna za takie cudo lśniące
Co do czyszczenia to ja co dziennie otwieram maskę i czyszczę wszystko na lalę ( silnik jak z fabryki) |
mysle ze szkoda kasy sam sobie z tym poradzisz.. Scansol srodek po ktorym farba odchodzi platami pozniej papier i ladnie sobie bedziesz polerowac na koncu jakas pasta do polerki i bedzie lustro mysle ze przy takiej pokrywie 2 dni roboty sam sie za to bede zabierac to dam znac jak u mnie wyszlo
herc - Sro Lut 27, 2008 22:52
Ja już zacząłem zabieg prawie cała farba z pokrywy usunięta, jutro dokładne czyszczenie z resztek farby, polerka i w sobotę będą fotki
pluto - Czw Lut 28, 2008 08:21
herc, ściągałeś tą pokrywę czy tak na silniku robisz. jeśli się ściągnie to trzeba nową uszczelkę? czy można pod pokrywe założyc starą(o ile oczywiście jej stan na to pozwoli)
kolin - Czw Lut 28, 2008 09:58
bula21 napisał/a: | mysle ze szkoda kasy sam sobie z tym poradzisz.. Scansol srodek po ktorym farba odchodzi platami pozniej papier i ladnie sobie bedziesz polerowac na koncu jakas pasta do polerki i bedzie lustro mysle ze przy takiej pokrywie 2 dni roboty sam sie za to bede zabierac to dam znac jak u mnie wyszlo |
Chyba zacznę coś dumać w weekend
Jak coś zdziałam w weekend to się pochwale
Cytat: | herc, ściągałeś tą pokrywę czy tak na silniku robisz. jeśli się ściągnie to trzeba nową uszczelkę? czy można pod pokrywe założyc starą(o ile oczywiście jej stan na to pozwoli) |
Dla mnie tylko i wyłącznie wchodzi w grę ściągnięcie pokrywy, tyle drobinek będzie od polerowania, ścierania itp
Co do uszczelki jeżeli jej stan pozwoli na powtórne założenie to czemu nie...
herc - Czw Lut 28, 2008 11:00
pluto napisał/a: | herc, ściągałeś tą pokrywę czy tak na silniku robisz. |
Ściągałem, na silniku nie chcę tego robić za dużo pyłów, ja uszczelki nie muszę wymieniać, moja uszczelka ma zaledwie miesiąc
ps. jakiej pasty użyć
kolin - Czw Lut 28, 2008 11:11
Auto Max jest dobra ale ja bym polecił bardziej Farecla 3G naprawdę bardzo dobra pasta
pluto - Czw Lut 28, 2008 12:44
Czy tą pastę Farecla 3g dostanę w motoryzacyjnym sklepie?? czy w sklepie z farbami np?
Spiro - Czw Lut 28, 2008 13:01
a czy ktoś z was Panowie ma pomysł jak by tu wypolerować felgi od mg zr? takie jak w avatarze ?
kolin - Czw Lut 28, 2008 13:08
pluto napisał/a: | Czy tą pastę Farecla 3g dostanę w motoryzacyjnym sklepie?? czy w sklepie z farbami np? |
Ja z allegro zamawiałem, tak wiem leń jestem:D
Spiro napisał/a: | a czy ktoś z was Panowie ma pomysł jak by tu wypolerować felgi od mg zr? takie jak w avatarze ? |
Jak mi pokrywa wyjdzie dobrze to za fele się będę brał..
Co do twoich to są specjalne filce i różnego rodzaju gadżety ścierające i do polerowania które ułatwiają dostęp do zakamarków, bądź trudno dostępnych miejsc
[ Dodano: Pią Lut 29, 2008 19:11 ]
Moje dzisiejsze prace...pomalutku ale idzie, fakt jest taki iż jest ciężko...
Jak do wtorku, środy nie skończę to jest opcja, że wkręcę się na piaskowanie za friko...
Foto z prac
Do tej całej hołoty użyłem
Ten środek co na fotce i pędzelek
Wkrętarka i różnego rodzaju ustrojstwa ścierne i druciane, w poczekalni są papiery ścierne różnego rodzaju... i pasta polerska
Jak wam się widzi panowie
P>S trochę mało dziś zrobiłem bo wkrętaraaa się rozładowała ( jutro będzie ogień wiertarką bo se kupie )
Brt - Pią Lut 29, 2008 19:17
hmmm ciekawe jak to wyjdzie
herc - Pią Lut 29, 2008 23:11
kolin, masz tarcze filcową tym się super poleruje jutro kończę polerkę i zdjęcia wrzucę
kolin - Sob Mar 01, 2008 10:33
herc,
Właśnie nie mam...nigdzie nie mogłem dostać
Coś wymyślę
bula21 - Sob Mar 01, 2008 11:01
kolin napisał/a: | herc,
Właśnie nie mam...nigdzie nie mogłem dostać
Coś wymyślę |
taka tarcze mozna samemu zrobic pokombinuj
michone - Sob Mar 01, 2008 11:26
ja widzialem w castoramie rozne wilkosci, grubosci
kolin - Sob Mar 01, 2008 11:40
Cytat: | ja widzialem w castoramie rozne wilkosci, grubosci |
U mnie Castoramy nie ma
A nie pojadę 25-30 km w jedną stronę po Filc...
Jestem mądry chłopak (żart) to dam sobie radę
[ Dodano: Sob Mar 01, 2008 18:33 ]
Foty takie sobie bo z komy...
Dziś tyle mi się udało zrobić
i jak się widzi
Panowie jak myślicie czym będzie najlepiej w tych zakamarkach
herc - Sob Mar 01, 2008 20:31
kolin napisał/a: | nigdzie nie mogłem dostać |
Ja kupiłem za 6,50 zł w sklepie lakierniczym, tak samo jak papier ścierny wodny,
Pokrywę już skończyłem, nie mam fotek bo nie miałem czym zrobić będą jutro
kolin, ja się w mojej pokrywie już mogę przeglądać
Cytat: | i jak się widzi |
Dobry początek ale do lustra jeszcze troszkę roboty trzeba
[ Dodano: Sob Mar 01, 2008 20:33 ]
kolin napisał/a: | Panowie jak myślicie czym będzie najlepiej w tych zakamarkach |
Kiedyś widziałem takie stożki filcowe do wiertarki do polerki takich miejsc, tylko nie pamiętam gdzie a sam takie potrzebuje będę szukał
kolin - Nie Mar 02, 2008 19:18
No to jutro pokrywa leci na piaskowanie...bo jednak te zakamarki to kicha...
A później polerowanie...
Jeśli nadal nie będę potrzebował samochodu do zacznę się brać za Felgi bo to będzie łatwiejsze, mało zakamarków i trudno dostępnych miejsc
Owsik - Pon Mar 03, 2008 01:42
bula21 napisał/a: | farba zejdzie |
Trzeba pomalować farbą VHT to nie zejdzie i będzie wyglądać jak trzeba.
kolin - Pon Mar 03, 2008 16:48
Byłem dziś za wieść pokrywę do piaskowania i pan Majster powiedział, że tego mi nie wy piaskuje, bo powstaną za duże rysy itd. Ale zabłysnął i rzekł, że zamoczy w roztworze kwasowym i wszystko ładnie puści, pokrywę mam do odbioru jutro
Pochwalę się jak rezultaty
herc - Sro Mar 05, 2008 15:32
tak to wyszło
AndrewS - Sro Mar 05, 2008 15:51
super !!!!!!
to teraz kolektor ssacy
herc - Sro Mar 05, 2008 15:53
AndrewS napisał/a: | to teraz kolektor ssacy |
Teraz to cały dolot czyli turborura stożek i takie tam... no i oczywiście kolektor
Brt - Sro Mar 05, 2008 15:54
a później całą resztę
kolin - Sro Mar 05, 2008 20:04
No fajnie ci to wyszło...
U mnie lipejszyn z błyskotką pod maską...Nie potrafię do końca zedrzeć starej farby A majster, co moczył pokrywę w tych swoich kwasach czy czymś podobnym to nie dało żadnego rezultatu i się podałem...Pokrwye dałem do ojca na warsztat, żeby mi chłopaki ładnie pistoletem pomalowali, farbą do tego przeznaczoną ( czerwień meksykańska z jakimiś dodatkami połyskliwymi)
Za wypolerowanie mojej pokrywy chcieli 100-120 zł w zakładach się specjalizujących ze względu na dupowate rowki i dużo zakamarków, więc sobie odpuściłem
Jak mi skończą robić pokrywę to się pochwale
Sachar - Sro Mar 05, 2008 23:17
100 -120 zł za tą pokrywe to dobra cena, bo naprawdę jest przy niej co robić.
Brt - Sro Mar 05, 2008 23:18
wolałbym na browara wydać
herc - Pią Mar 07, 2008 15:35
Dziś zacząłem alusy polerować
kolin - Pią Mar 07, 2008 16:02
Sachar napisał/a: | 100 -120 zł za tą pokrywe to dobra cena, bo naprawdę jest przy niej co robić. |
Że jest przy niej co robic to ja wiem
Cytat: | wolałbym na browara wydać |
Kupiłem paliwo
herc napisał/a: | Dziś zacząłem alusy polerować |
Też się tak zastanawiam bo mam dośc proste alusy bez zakamarków itd
EDIT:
Moja pokrywa
Chłopaki z warsztatu się postarali, na realu jest ładniejsza i bardziej błyszczy
Jak się podoba
michone - Pią Mar 07, 2008 16:37
gicior jak zalozysz to wtedy zrob fotki
Btw Kolin ty masz polerowane ranty w swoich felgach??
kolin - Pią Mar 07, 2008 16:41
Cytat: | Btw Kolin ty masz polerowane ranty w swoich felgach?? |
Nie, ale myśle coś przy nich zrbić
Pokrywę dziś albo jutro zamontuję i pstrykne foto
herc - Pią Mar 07, 2008 16:59
przed polerka wyglądają tak
Kolin: super wygląda ta pokrywa ja chcę na taki kolor kolektor dolotowy pomalować
kolin - Pią Mar 07, 2008 17:32
Ja mam takie i myślę czy brać się za to
Moim zdaniem łatwo powinno być bo brak jakiś zakamarków
zouza - Pią Mar 07, 2008 17:41
Ja mam takie:
http://www.roverki.pl/mod...9&orderby=dateD
i nie jestem przekonana czy na połysk wyglądałby dobrze
String - Pią Mar 07, 2008 17:52
tak sobie patrzę - a skąd wiadomo jak się nazywa dany typ alusa?
Jest jakiś katalog alusów na których były wypuszczane rovery z fabryki?
michone - Pią Mar 07, 2008 18:26
moj rant sie wyroznia na tle reszty felgi musze to zobaczyc jak umyje
Brt - Pią Mar 07, 2008 19:24
String, :
http://www.roverki.pl/mod...showgall&gid=46
michone - Sob Mar 08, 2008 11:19
ale brak tam felg od silvusia
kolin - Sob Mar 08, 2008 11:38
Takich unikatów jak ja mam nie ma
michone - Sob Mar 08, 2008 17:22
jakby znalezc dobrego lakiernika to fele mozna by tym http://www.allegro.pl/ite...bryka_barw.html pomalowac Ciekawe ile farby i ile by to kosztowało
bula21 - Sob Mar 08, 2008 22:33
mysle ze poler Cie taniej wyjdzie
michone - Nie Mar 09, 2008 11:31
Ale poler to nie chrom
bula21 - Nie Mar 09, 2008 11:42
michone napisał/a: | Ale poler to nie chrom |
tylko nie wiem czy ta farba z Alegro uzyskasz taki efekt jaki chcesz to jak juz tak chcesz chromy to oddaj do chromowania
String - Nie Mar 09, 2008 19:03
http://www.roverki.pl/mod...7&orderby=dateD
Opis:
Rozmiar: 6J x 15
Sym: RRC 109440 MNH
Kapsle: RRB 100300
Model: 200/400
Uwagi: Nie może być stosowany w modelu 2.0L ani w diesel'ach
a to dlaczego nie można w dieslach montować
Ja ma własnie takie fealsie heheheh zaraz sobie nazwę dopisuję do stopki
zuber84cool - Wto Sie 24, 2010 21:31
Odkopię trochę temat , fajna sprawa z tą polerką pokrywy, robił ktoś jeszcze taki zabieg? jakieś foto? np. R600 .
|
|