Zobacz temat - [R414] Oświetlenie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R414] Oświetlenie

bploch - Sro Lut 27, 2008 14:41
Temat postu: [R414] Oświetlenie
Witam serdecznie wszystkich uczestników forum oraz specjalistów od Roverków ;)

Nabyłem ostatnio Roverka 414 ’98 i niestety mam w nim parę rzeczy do zrobienia – dzięki instrukcjom przeczytanym na forum zrobiłem już oświetlenie w przyciskach, na desce rozdzielczej oraz w zegarku, nie mogę jednak poradzić sobie z jednym drobnym fantem – górne oświetlenie wewnętrzne. Działa na pozycji ON, ale nie funkcjonuje na pozycji Auto, tak więc nocą po otworzeniu drzwi wsiadam do ciemnego samochodu . Żarówka jest oczywiście sprawna, bezpieczniki też w porządku. Co więcej dziś robiłem test MFU i reaguje na każde drzwi, podobnie jak i lampka na desce rozdzielczej.

Ponadto, przy stacyjce jest taka drobna pomarańczowa obwódka… czy to jest podświetlenie stacyjki?? Jeżeli tak, to jak można wymienić żarówkę, bo u mnie niestety nie działa 

Pozdrawiam

BP

KuBaB - Sro Lut 27, 2008 18:21

Do przeczyszczenia krańcówki czyli te czarne wyłączniki przesuwane przy drzwiach. Odkręcić, przeczyścić, przykręcik i cieszyć się :) Zgadza się, to jest podświetlenie stacyjki, ale co tam jest (jaka żarówka) to już niech mądrzejsi się wypowiedzą :)
Brt - Sro Lut 27, 2008 21:11

ale bploch, robił test MFU i wszystkie krańcówki prawidłowo się zachowują ;) i trochę dziwne by było, ze na zadne z drzwi nie reaguje swiatełko ;)
thef - Sro Lut 27, 2008 21:28

Ja podejrzewam zbieżność nieświecącego podświetlenia stacyjki z brakiem oświetlenia wnętrza w trybie auto. W RAVE jest zdaje się opis diagnostyki oświetlenia automatycznego więc odsyłam do niego.

Żarówka w stacyjce to prawdopodobnie 1,4W. Wymiana prosta, po zdjęciu osłony kolumny kierowniczej.

truten23 - Czw Lut 28, 2008 09:29

Brt napisał/a:
trochę dziwne by było, ze na zadne z drzwi nie reaguje swiatełko

u mnie lampka reaguje tylko na przednie drzwi, chodź po otwarciu tylnych świeci się kontrolka otwarcia drzwi :wink:

bploch - Nie Mar 02, 2008 19:43

... i już wszystko działa. Bardzo dziękuję za pomoc. Problemem była kostka doprowadzająca wiązkę przewodów do centralki alarmu – teraz wszystko gra.

Jeszcze tylko HGF i wszystko będzie dobrze... :|

Pozdrawiam

BP