Zobacz temat - [R416] Szarpie...

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Szarpie...

bobik007 - Pią Lut 29, 2008 23:01
Temat postu: [R416] Szarpie...
witam, niedawno w moim Roverku zainstalowałem gaz (brc), gazownik zakładając powiedział, że sonda lambda do wymiany, ostatnio zauważyłem, że auto szarpie na niższych obrotach, a czasem jest tak że wcisnę do dechy np. na drugim biegu i jedzie wolno dopiero za chwilę się zbiera, świec jeszcze nie wymieniałem, a słyszałem, że świece i olej trzeba wymienić do gazu, czy wina może leżeć też po stronie sondy??pozdrawiam bobik007
AndrewS - Sob Mar 01, 2008 00:47

bobik007 napisał/a:
na drugim biegu i jedzie wolno dopiero za chwilę się zbiera

u mnie podobne objawy powodowala wlasnie padnieta sonda

bobik007 napisał/a:
że świece i olej trzeba wymienić do gazu

ee tam ja jezdze na "normalnych"

arturky - Sob Mar 01, 2008 11:29

bobik007, można też wymienić przewody zapłonowe najlepiej ze świecami. :wink:
michone - Sob Mar 01, 2008 11:36

olej normalny, swiece NGK + kable NGK lub polskie Janmor(przystosowane do instalacji LPG). Polecam wymienic bo szkoda silnika i nerwów.

Sonde kup orginalna Bosha bo pare osób miało problemy z podrobkami z allegro.

rafalg - Sob Mar 01, 2008 14:40

Napisz jaki masz rodzaj tej instalacji BRC (nazwa modułu sterującego), a jeśli padnięta jest sonda lambda będzie się tak działo ponieważ nie da się ustawić odpowiedniej dawki a po zatym wszystkie moduły BRC są samo programowalne czyli dostosowują się do stylu jazdy kierowcy, wyjściem na chwilę obecną może być odłaczenie silniczka krokowego na wężu gazowym idącym do miksera i zamontowanie ręcznego zaworku.
bobik007 - Sob Mar 01, 2008 17:19

wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi, a powiedzcie, żeby nie wymieniać wszystkiego naraz, czy na komputerze wykaże co jest powodem szarpania (będzie wykazana np. sonda??)
AndrewS - Sob Mar 01, 2008 21:07

komp to nie takie mądre urzadzenie, pokarze ewentulana usterke czujnika, uszkodzony przewod, też zakwalifikuje jako uszkodzony czujnik,
rafalg - Sob Mar 01, 2008 21:47

Zacznij od sondy na 99% to to to samo miałem kiedyś w 620, a po zatym gazownik po podłączeniu pod kompa instalację gazową ma możliwość sprawdzenia amplitudy sondy lambda.
Mlodyy - Sob Mar 01, 2008 23:00

http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=18513
Przeczytaj, to samo co u Ciebie. :wink:

piter34 - Sro Mar 12, 2008 10:51

bobik007, udało się rozwiązać problem?