|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Wymiana oleju w skrzyni automat
dabu79 - Sro Mar 05, 2008 09:55 Temat postu: [R45] Wymiana oleju w skrzyni automat Witam
Wkrótce przymierzam się do wymiany oleju w moim Roverku.
Mam pytanie, czy w mojej skrzyni automatycznej jest jakiś filtr oleju, który powinienem zakupić?
Czy ktoś we Wrocławiu zna jakiś zakład, w którym wymieniał olej i który to zakład mógłby polecić?
Co ile powinno sie wymieniać olej w automacie?
Dzięki z góry za pomoc
Brt - Sro Mar 05, 2008 10:14
odnośnie Wrocławia to poszukaj na forum hasła "Gawin" lub "ASO u Gawina"
dabu79 - Czw Kwi 03, 2008 13:48
Może jednak ktoś mi pomoże i odpowie na moje pytanie związane z filtrem oleju?
Jeszcze jedno pytanie co ile km powinno sie wymieniać olej?
giewu - Czw Kwi 03, 2008 14:04
dabu79 napisał/a: | Mam pytanie, czy w mojej skrzyni automatycznej jest jakiś filtr oleju, który powinienem zakupić? | jest, ale filtr znajduje się wewnątrz skrzyni biegów i jego ewentualnej wymiany (z tego co się orientuję) dokonuje się jedynie podczas remontu skrzyni
piter34 - Czw Kwi 03, 2008 14:06
dabu79 napisał/a: | Co ile powinno sie wymieniać olej w automacie? |
Po 50kkm lub po 2 latach od rozpoczęcia użytkowania, a następnie co 25kkm lub co jeden rok (co nastąpi szybciej). Tak podaje RAVE i plan obsługi serwisowej dla R45.
dabu79 napisał/a: | Mam pytanie, czy w mojej skrzyni automatycznej jest jakiś filtr oleju, który powinienem zakupić? |
Filtr występuje, ale nigdzie nie mogłem znaleźć co ile należy wymieniać. Pewnie razem z wymianą płynu
W RAVE jest obszerny rozdział poświęcony tej skrzyni biegów
giewu - Czw Kwi 03, 2008 14:07
Cytat: | Jeszcze jedno pytanie co ile km powinno sie wymieniać olej? | bodajże co 40 tys. km lub co dwa lata
rolando - Czw Kwi 03, 2008 14:48
filtr zazwyczaj znajduje się w misce olejowej skrzyni, zapewne będzie trzeba ją zdjąc do jego wymiany.
wymieniasz olej to wymień i filtr, nie ma co się zastanawiać.
|
|