Zobacz temat - [R416] Rezonans przy prędkości 20-70 km/h

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Rezonans przy prędkości 20-70 km/h

lucas84 - Czw Mar 06, 2008 23:58
Temat postu: [R416] Rezonans przy prędkości 20-70 km/h
Witam wszystkich

od trzech tygodni jestem posiadaczem Roverka 416 sedan. W tym czasie wymieniłem już skrzynię (poszło jakieś główne łożysko, którego elementy powpadały w tryby skrzyni), sprzęgło (tak przy okazji wymiany skrzyni;) ) i zwrotnice. Od momentu wymiany w trakcie jazdy (najlepiej słyszalne w prędkościach 20-70 km/h w trakcie hamowania silnikiem lub jazdy na luzie) słychac jakiś dziwny rezonans (tak jakby jakaś blaszka szybko uderzała o karoserię lub częśc silnika) i niezaleznie od tego czu auto jest na biegu czy toczy się na luzie. Ten dzwięk słychac nawet gdy w trakcie jazdy auto toczy się przy zgaszonym silniku. Dzwięk słyszalny jest tylkow trakcie jazdy (na postoju ustaje) Co to może być? Myślałem, że może to być coś z wydechem jednak dzwięk jest słyszalny tak jak wczęsniej pisałem w trakcie toczenia się auta na zgaszonym silniku (prędkość ok 40 km/h).

Druga sprawa to szarpanie w trakcie próby szybszego przyśpieszania i jakby "przerywania" gdy auto jedzie na wysokich obrotach (pow 4000) Co to może być?

Pozdrawiam

porek333 - Pią Mar 07, 2008 09:24

Z tym szarpaniem to sprawdz swiece.kiedys mialem to w Fordzie Mondeo,przeczyscilem swiece i pozadnie podokrecalem i zaczal chodzic jak nowo narodzony.Czyli warto sprobowac
Paul - Pią Mar 07, 2008 09:51

lucas84 napisał/a:
Dzwięk słyszalny jest tylkow trakcie jazdy (na postoju ustaje) Co to może być?

Obejrzyj dokładnie osłony tarcz ham. i półosie. Mogło się tam coś dostać i robi raban (Brt coś wie o tym :P ), albo coś się podgięło/poluzowało.

giewu - Pią Mar 07, 2008 09:51

lucas84 napisał/a:
Witam wszystkich
witaj :mrgreen:
lucas84 napisał/a:
od trzech tygodni jestem posiadaczem Roverka 416 sedan
gratuluję :mrgreen:
lucas84 napisał/a:
Ten dzwięk słychac nawet gdy w trakcie jazdy auto toczy się przy zgaszonym silniku. Dzwięk słyszalny jest tylkow trakcie jazdy (na postoju ustaje) Co to może być?
to co napisałeś wskazuje, że problem brzęczenia leży po stronie kół, półosi bądź skrzyni wewnątrz ...
zacznij od sprawdzenia na podnośniku kół, podnoś po kolei i kręć nimi aż usłyszysz znajomy dźwięk ;)
i jeszcze pytanie czy przed wymianą skrzyni ten dźwięk również występował czy pojawił się po wymianie ?

Cytat:
Druga sprawa to szarpanie w trakcie próby szybszego przyśpieszania i jakby "przerywania" gdy auto jedzie na wysokich obrotach (pow 4000) Co to może być?
na początek sprawdź dokładnie wszystkie elementy układu zapłonowego ;)
lucas84 - Pią Mar 07, 2008 12:41

giewu napisał/a:
to co napisałeś wskazuje, że problem brzęczenia leży po stronie kół, półosi bądź skrzyni wewnątrz ...
zacznij od sprawdzenia na podnośniku kół, podnoś po kolei i kręć nimi aż usłyszysz znajomy dźwięk
i jeszcze pytanie czy przed wymianą skrzyni ten dźwięk również występował czy pojawił się po wymianie ?

dźwięk pojawił się po wymianie. ale jeżei słychac go także gdy auto toczy się szybko na zgaszonym silniku i do tego na biegu jałowym to też może być skrzynia? tego się najbardziej obawiam, bo drugi raz w ciągu tygodnia skrzynię wymieniać ? :roll: