|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Rezonans przy prędkości 20-70 km/h
lucas84 - Czw Mar 06, 2008 23:58 Temat postu: [R416] Rezonans przy prędkości 20-70 km/h Witam wszystkich
od trzech tygodni jestem posiadaczem Roverka 416 sedan. W tym czasie wymieniłem już skrzynię (poszło jakieś główne łożysko, którego elementy powpadały w tryby skrzyni), sprzęgło (tak przy okazji wymiany skrzyni;) ) i zwrotnice. Od momentu wymiany w trakcie jazdy (najlepiej słyszalne w prędkościach 20-70 km/h w trakcie hamowania silnikiem lub jazdy na luzie) słychac jakiś dziwny rezonans (tak jakby jakaś blaszka szybko uderzała o karoserię lub częśc silnika) i niezaleznie od tego czu auto jest na biegu czy toczy się na luzie. Ten dzwięk słychac nawet gdy w trakcie jazdy auto toczy się przy zgaszonym silniku. Dzwięk słyszalny jest tylkow trakcie jazdy (na postoju ustaje) Co to może być? Myślałem, że może to być coś z wydechem jednak dzwięk jest słyszalny tak jak wczęsniej pisałem w trakcie toczenia się auta na zgaszonym silniku (prędkość ok 40 km/h).
Druga sprawa to szarpanie w trakcie próby szybszego przyśpieszania i jakby "przerywania" gdy auto jedzie na wysokich obrotach (pow 4000) Co to może być?
Pozdrawiam
porek333 - Pią Mar 07, 2008 09:24
Z tym szarpaniem to sprawdz swiece.kiedys mialem to w Fordzie Mondeo,przeczyscilem swiece i pozadnie podokrecalem i zaczal chodzic jak nowo narodzony.Czyli warto sprobowac
Paul - Pią Mar 07, 2008 09:51
lucas84 napisał/a: | Dzwięk słyszalny jest tylkow trakcie jazdy (na postoju ustaje) Co to może być? |
Obejrzyj dokładnie osłony tarcz ham. i półosie. Mogło się tam coś dostać i robi raban (Brt coś wie o tym ), albo coś się podgięło/poluzowało.
giewu - Pią Mar 07, 2008 09:51
lucas84 napisał/a: | Witam wszystkich | witaj
lucas84 napisał/a: | od trzech tygodni jestem posiadaczem Roverka 416 sedan | gratuluję
lucas84 napisał/a: | Ten dzwięk słychac nawet gdy w trakcie jazdy auto toczy się przy zgaszonym silniku. Dzwięk słyszalny jest tylkow trakcie jazdy (na postoju ustaje) Co to może być? | to co napisałeś wskazuje, że problem brzęczenia leży po stronie kół, półosi bądź skrzyni wewnątrz ...
zacznij od sprawdzenia na podnośniku kół, podnoś po kolei i kręć nimi aż usłyszysz znajomy dźwięk
i jeszcze pytanie czy przed wymianą skrzyni ten dźwięk również występował czy pojawił się po wymianie ?
Cytat: | Druga sprawa to szarpanie w trakcie próby szybszego przyśpieszania i jakby "przerywania" gdy auto jedzie na wysokich obrotach (pow 4000) Co to może być? | na początek sprawdź dokładnie wszystkie elementy układu zapłonowego
lucas84 - Pią Mar 07, 2008 12:41
giewu napisał/a: | to co napisałeś wskazuje, że problem brzęczenia leży po stronie kół, półosi bądź skrzyni wewnątrz ...
zacznij od sprawdzenia na podnośniku kół, podnoś po kolei i kręć nimi aż usłyszysz znajomy dźwięk
i jeszcze pytanie czy przed wymianą skrzyni ten dźwięk również występował czy pojawił się po wymianie ? |
dźwięk pojawił się po wymianie. ale jeżei słychac go także gdy auto toczy się szybko na zgaszonym silniku i do tego na biegu jałowym to też może być skrzynia? tego się najbardziej obawiam, bo drugi raz w ciągu tygodnia skrzynię wymieniać ?
|
|