|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r200, 1,4, 99r.] problem ze skrzynia biegow
mentor75 - Nie Mar 16, 2008 14:51 Temat postu: [r200, 1,4, 99r.] problem ze skrzynia biegow witam, mam problem ze swoim roverkiem rocznik 99, model ze 103KM. Moj problem polega na tym ze bardzo czesto mam problemy z wrzuceniem jedynki, musze probowac wtedy po 20 razy a nawet wiecej podobnie ze wstecznym chociaz duzo rzadziej. Poprostu cos blokuje drazek ktory nie mozna "przecisnac" na pozycje biegu jedynki. Najgorsze jest ruszanie na skrzyzowaniach Zastanawiam sie co jest przyczyna, czy ktos mial podobny problem, moze ktos wie gdzie lezy przyczyna? Pomocy
azor77 - Nie Mar 16, 2008 14:59
Użyj szukaj ki na tym forum, problem wielokrotnie wałkowany
mentor75 - Nie Mar 16, 2008 15:07
niestety nic konkretnego nie znalazlem wiec prosze o pomoc osob znajacych problem tutaj pozdrawiam
jaro92 - Nie Mar 16, 2008 18:04
mam to samo w swoim r200,może nie 20 prób ale parę razy muszę próbować,zmieniałem olej w skrzyni-podobno trochę pomaga ale u mnie bez zmian-przyzwyczaiłem się już choć irytuje to pod światłami,
Viniu - Nie Mar 16, 2008 18:41
Kłopot z jedynką i wstecznym to typowa przypadłość r200. Wyjścia są dwa: wymiana oleju w skrzyni lub nauczenie się jej obsługiwania. Nauka polega na przytrzymaniu drążka wrzucając jedynke lub wsteczny i popuszczenie delikatnie sprzęgła... bieg w pewnej chwili sam wskoczy... Jeśli nauczysz się tego, to z czasem nawet nie będziesz zwracał uwagę na to... Ot... taki urok tych skrzyń
azor77 - Nie Mar 16, 2008 18:58
Viniu napisał/a: | Kłopot z jedynką i wstecznym to typowa przypadłość r200. Wyjścia są dwa: wymiana oleju w skrzyni lub nauczenie się jej obsługiwania. Nauka polega na przytrzymaniu drążka wrzucając jedynke lub wsteczny i popuszczenie delikatnie sprzęgła... bieg w pewnej chwili sam wskoczy... Jeśli nauczysz się tego, to z czasem nawet nie będziesz zwracał uwagę na to... Ot... taki urok tych skrzyń |
Dokładnie to kolega opisał, choć ja nie mam z tym problemu więc
Czasami raz na sto może wsteczny nie chce wejść wystarczy "popieścić" popuścić lekko sprzęgiełko i wchodzi bez niczego
MiL999 - Pon Mar 17, 2008 08:48
Na jedynkę jest jeszcze taki sposób że wrzucamy najpierw dwójkę a potem jedynkę. Na 99% wejdzie bez problemu.
Kozik - Pon Mar 17, 2008 20:08
MiL999 napisał/a: | Na jedynkę jest jeszcze taki sposób że wrzucamy najpierw dwójkę a potem jedynkę. Na 99% wejdzie bez problemu. |
Ja tak robiłem w maluchu to nawet podczas jazdy udawało mi się wbić bez zgrzytu
|
|