Zobacz temat - [R 416 96r.] Gdy kupisz samochód

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R 416 96r.] Gdy kupisz samochód

tomi78 - Pon Mar 17, 2008 20:24
Temat postu: [R 416 96r.] Gdy kupisz samochód
Co radzicie od razu wymienić a co dokładnie sprawdzić po zakupie R 416 z 96r.? Chcę się dobrze przygotować w tym temacie bo gdy już będę miał ten samochód to chciałbym wiedzieć co by w nim należało wymienić co przwdopodobnie może być zurzyte a co sprawdzic jakie macie spostrzeżenia?
Skiba - Pon Mar 17, 2008 20:28

Wymienić:
- rozrząd
- olej
- filtry

Sprawdzić:
- hamulce
- układ wydechowy
- zawieszenie
- klimatyzację

a później - jeździć i się cieszyć ;)

greg_szczytno - Pon Mar 17, 2008 20:33

Jak powyżej
Rozrząd chyba że gość udokumentuje wymianę (do tego oleje i filterki)
Zawieszenie - bo to dość kosztowna w 416 sprawa
Wydech,
Układ kierowniczy - końcóweczki

Poza tym zwróć uwagę na wyrobienie drążka zmiany biegów i zużycie wnętrza, pedałów.

tomi78 - Pon Mar 17, 2008 20:58

Samochód to ja już w sumię mam kupiony, gość co mi go sprzedaje czeka tylko aż odbierze nowy samochód . Wiem że klima nie działa tak mi powiedział i on nie wie co jest uszczelkę pod głowicą zmieniał jak auto miało 125 000 km teraz ma 150 reszta jest w porządku stan bardzo dobry . Klima nie działa ale od razu jej nie muszę robić bo bez tego da się jeżdzić no i klocki wymienił tydzień temu bo mu kazałem i tak zrobił.
Skiba - Pon Mar 17, 2008 21:03

tomi78 napisał/a:
Klima nie działa ale od razu jej nie muszę robić bo bez tego da się jeżdzić

Klima nie lubi stać nieużywana, zwłaszcza jak jest pusta/nieszczelna. Nie wiem czy opłaca się czekać, poza tym lato idzie :P A podnoszą się obroty jak ją włączysz, słychać cyknięcie spod maski ? Co więcej jesteś z Nowej Soli, więc do ZG masz nie daleko, a jest tu dobry zakład od "chłodzenia" wnętrz :P

tomi78 - Pon Mar 17, 2008 21:22

Z tą klimą chodziło mi że od razu nie będę musiał robić tylko np. za dwa miesiące bo po kupnie samochodu to będą napewno duże wydatki właśnie na wymianę tych rzeczy i sprawdzenie wszystkiego i tak się zastanawiam ile to wszystko będzie kosztować. A klimę to i tak zrobię bo wiem że to super sprawa tylko trochę póżniej a mógłbyś podać adres tej dobrej firmy od klimy byłbym wdzięczny . O klimie już miałem swój wątek i tam podawali mi właśnie że są w Zielonej Górze dobre firmy tylko nie wiem czy te same masz na myśli . A i jeszcze jak znasz dobrego mechanika od Roverów też w Zielonej to byłbym teżwdzięczny jakbyś mi podał adres z góry dziękuję.
Skiba - Pon Mar 17, 2008 21:27

Już Ci kiedyś chyba podawałem adres do tego zakładu (ul. Wacława 2). Info jest na stronie klubowej.
tomi78 - Pon Mar 17, 2008 21:44

Możeci mi powiedzieć ile kosztuje wymiana rozrządu filtrów i oleju jakie są tego koszty bo nie mam pojęcia bo to będzie mój pierwszy samochód i chcę być przygotowany dobrze do wszelkich rzeczy związanych z eksploatacją Rovera.
Skiba - Pon Mar 17, 2008 21:51

Co wymienić z rozrządem znajdziesz w FAQ na stronce. Ceny części i filtrów (olej, powietrze, paliwko) znajdziesz np. na www.tomateam.pl (lub w innych sklepach internetowych). Ile oleju przy wymianie jest Ci potrzebne znajdziesz w np. Rave, ceny oleju dostępne on-line. Przy wymianie oleju warto wiedzieć, jaki był wcześniej zalany.

Jeżeli wymieniasz sam to sumujesz, jeżeli korzystasz z usług mechanika + robocizna.

Za wszystko co wymieniłeś: widełki cenowe 500zł-1000zł :P Nie mam benzyny i nie wiem ile Cię za rozrząd skasują :|

tomi78 - Pon Mar 17, 2008 22:01

No to trochę jeszcze będzie trzeba na to wszystko wydać więc klima będzie musiała trochę poczekać jak nie zrobię od razu klimy nic się nie stanie a resztę to trzeba zrobić aby nie spotkały mnie nie miłe niespodzianki . Jestem ciekawy ile za ten rozrzad biorą może znajdzie się ktoś kto juz to robił i mi trochę naświetli sprawę.
rodan77 - Wto Mar 18, 2008 08:20

Skiba napisał/a:

A podnoszą się obroty jak ją włączysz, słychać cyknięcie spod maski ?

Pozwolę się podłączyć pod temat. Co jest przyczyną podnoszenia się obrotów po włączeniu klimy ?

tomi78 - Wto Mar 18, 2008 08:25

Z tego co czytałem to normalne poprostu jest większe obciążenie silnika więc obroty trochę się podnoszą ale nie dużo i nie w każdym samochodzie tak jest, ale w wielu właśnie tak się dzieje. Może mi ktoś jeszcze parę rzeczy podpowiedzieć dotyczące wymian i sprawdzenia wszystkiego i oczywiście kosztów wiążących się z tym po zakupie Rovera.
Lechos - Wto Mar 18, 2008 09:56

w soli to min. 2 stowki musisz wycelowac za sama wymiane
tomi78 - Wto Mar 18, 2008 09:59

A znasz w Soli jakiegoś dobrego mechanika od Roverków bo chcę oddać swojego jak będę już miał w jak najlepsze ręce bo słyszałem że niektórzy zamiast naprawic coś to potrafią zepsóć jeszcze.
Lechos - Wto Mar 18, 2008 10:09

niestety, mechanikow nowosolskich staram sie omijac z daleka i robic przy roverku co mozliwe samemu lub z pomoca kolegi. Mam niemile doswiadczenia z naszymi mechanikami (nie chodzi tylko o roverka).
Polecam sklep motoryzacyjny na ul.Chopina ,,Auto-Zmax'' wszystko do roverka praktycznie na nastepny dzien i ceny extra (srednio 70% ceny innych sklepow).

tomi78 - Wto Mar 18, 2008 10:16

O dzięki za namiary na ten sklep bo też dobrze wiedzieć gdzie można kupić dobrze szybko i w przystępnej cenie przy eksploatacji auta przyda mi się to bardzo. Tak właśnie myślałem że w soli to będzie ciężko z należć dobrego mechanika ja sam nie potrafie za dużo zrobić przy samochodzie więc zostaje mi poszukac w żielonej Górze lub Głogowie . Myślę że tam się znajdzie jakiś dobry mechanik.
Skiba - Wto Mar 18, 2008 10:20

W Głogowie polecam zakład Sewastianowicz C. tel. 0 76 834 22 45 adres Głogów, Narutowicza 8a. Robili mi sprzęgło, podstawę pompy, rozrząd. Szybko i solidnie.
Thrillco - Wto Mar 18, 2008 10:26

Ja wymieniłem olej i filtry, przy okazji wyszedł wahacz do wymiany, tarcze hamulcowe również sie prosza, reszta wygląda jak najbardzije wporzo.
tomi78 - Wto Mar 18, 2008 10:30

Widzę że dzięki wam gdy już będę miał swojego Roverka to będę super przygotowany do tego co należy zrobić i gdzie się udać w tym celu .
Brt - Wto Mar 18, 2008 10:31

Skiba napisz jeszcze to tym ludku od zawieszeń ;) swoją drogą muszę siedo nie go wybrać. I może dodasz te dwa zakłądy na stronę klubową :roll:
Thrillco - Wto Mar 18, 2008 10:35

Będziesz, bedziesz Tomi, ja gdyby nie stronka, forum i ludzie tu to bym się motał jak małolat a tak...pah, pah...szukaj, czytaj, zapytaj, zadzwon...namerzasz, znajdujesz, jedziesz, pare godzin i po kłopocie - no ale to pod koniec to kwestia kasy też.
Skiba - Wto Mar 18, 2008 10:38

Brt napisał/a:
Skiba napisz jeszcze to tym ludku od zawieszeń ;) swoją drogą muszę siedo nie go wybrać. I może dodasz te dwa zakłądy na stronę klubową :roll:

Zawieszenia, układy kierownicze to tylko w:

Iłowski Mariusz. Geometria podwozi i naprawa zawieszeń
tel. 0 76 835 64 20
adres
67-200, Głogów, Rzemieślnicza 10
woj. dolnośląskie

Zakład wie co robi ! Ceny bardzo niskie !

tomi78 - Wto Mar 18, 2008 10:40

No o to chodzi żeby znależć coś solidnego i w dobrej cenie bo nie sztuka pojechać do pierwszego lepszego mechanika który cie skasuje jak za zboże i jeszcze coś zchrzani dla tego chcę się wszystkiego dokładnie dowiedzieć w tym temacie .
Thrillco - Wto Mar 18, 2008 10:46

Nie straszcie bo do wymiany wahacza oddałem do ASO w białymstoku - nie mają najlepszej opiniii ale to trochę bliżej niz nawet do Wawy do mariusza jechać z ryzykiem utraty koła po drodze. mam nadzieje ze nie sp...la niczego i zrobią po ludzku, w końcu to zawiecha, to nie zarty i musi byc zrobione solidnie i prawidłowo.
Skiba - Wto Mar 18, 2008 11:07

Straszyć nie straszyć... Są zakłady które nie mają pojęcia o naprawie, a i tak się za nią biorą (wiem z doświadczenia).
tomi78 - Wto Mar 18, 2008 12:24

Zeby tylko kasę wyciągnąć nie dbają o reputacje, nieraz coś im się uda naprawic fartem i to większość jest takich i trzeba uważać na takich mechaników.dobra wrócę do tematu to już wszystkie rzeczy które radzicie sprawdzic i wymienić? Czy jest coś co jeszcze ktoś mi doradzi aby zrobic?
Lechos - Wto Mar 18, 2008 12:34

tomi78 napisał/a:
Czy jest coś co jeszcze ktoś mi doradzi aby zrobic?

Solidnie sie napic ze szczescia, ze sie jest posiadaczem Roverka :)

Skiba - Wto Mar 18, 2008 12:37

Lechos napisał/a:
Solidnie sie napic ze szczescia, ze sie jest posiadaczem Roverka :)

Brawo :twisted: picia nigdy za wiele :mrgreen:

tomi78 - Wto Mar 18, 2008 12:54

To napewno zrobię inaczej samochód może nie sprawować sie za dobrze.
Skiba - Wto Mar 18, 2008 12:57

tomi78 napisał/a:
To napewno zrobię inaczej samochód może nie sprawować sie za dobrze.

Tomi, Lechos a może macie ochotę sprawdzić autko na hamowni w Zielonej Górze ? Organizujemy testy w atrakcyjnej cenie ...

Poczytaj:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=24512

tomi78 - Wto Mar 18, 2008 13:10

Ja to jeszcze swojego samochodu nie mam więc na dzień dzisiejszy to nie mam czym jechać , ale jak już będe miał to sie zastanowie . Dzieki za info.
piter34 - Sro Mar 19, 2008 16:33

Skiba napisał/a:
Wymienić:
- rozrząd
- olej
- filtry

Radziłabym jeszcze wymienić:
- płyny (hamulcowy, sprzęgłowy, układu wspomagania, chłodniczy)
- el. układu zapłonowego (świece, przewody WN, palec, kopułka)

...oczywiście pod warunkiem, że nie wiemy kiedy były wymieniane.

tomi78 - Czw Mar 20, 2008 15:18

No raczej to sprzedający wszystkiego mi nie powie więc trzeba będzie dobrze przejżeć cały samochód i powymieniać co potreba. Problem jest w znalezieniu dobrego mechanika co by ze mnie nie zdar za dużo i swoją pracę wykonał jak należy.
wezyr007 - Nie Cze 27, 2010 21:55

Witam.
Nie chce zakładać nowego tematu wiec tutaj pisze.
mam ten sam model co koelga który zakladał temat
Czy Pakować się w ten samochód co prawda samochód już kupiłem. Wiem ze czeka mnie wymiana rozrzadu + pompa wody ewentualnie ale nie wiem na 100 % wymiana uszczelki pod głowica.

Wiec niewiem jaki koszt jeszcze muszę dołożyć do tego samochodu.
a tak poza tematem ile jest mniej więcej wart taki samochód ? jak sie maja na dziś ceny tego modelu ?
Oczywiście samochód sprawny klima elektryczne szyby mam
Co o tym myślicie często psuje sie ten model ? i co najczęściej w nim pada

kasjopea - Nie Cze 27, 2010 21:59

Jak do tej pory zepsuły mi się w nim ze 3 klamki i zamek w jednych drzwiach.
Reszta rzeczy typu sprzęgło, klocki, tarcze, amortyzatory, wydech itd. to sprawy eksploatacyjne, jak w każdym innym aucie.
Więc, chyba się aż tak nie psują :wink: .

wezyr007 - Nie Cze 27, 2010 22:03

A jak myślicie po wymianie tych elemtów co napisałem powinienem miec juz "spokój" na jkis czas z "grubszymi" wydatkami ?
kasjopea - Nie Cze 27, 2010 22:06

Wszystko zależy przecież od tego, w jakim stanie go kupiłeś. W jakim stanie jest zawieszenie, tarcze, klocki kiedy były wymieniane. Płyny, filtry też trzeba powymieniać.
sTERYD - Nie Cze 27, 2010 22:39

no i jeszcze zależy kto to będzie naprawiał... :/
jak ktoś, kto wie jak naprawić, to będzie dobrze;
jak ktoś, kto nie wie i zrobi po swojemu, to będzie narzekanie :/