|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Wymiana kierownicy - fotoporada
Piotrass - Sob Mar 29, 2008 01:02 Temat postu: [R75] Wymiana kierownicy - fotoporada Do wymiany kierownicy potrzebujemy:
- klucz nasadowy 16
- klucz torx t30
- płaski wąski śrubokręt
Ok 30 minut przed przystąpieniem do pracy odłączamy + i - z akumulatora.
Siadamy wygodnie w fotelu i przygotowujemy się do wymiany kierownicy.
Z tyłu kierownicy znajdują się dwa otwory gdzie należy włożyć klucz torx i odkręcić śruby mocujące poduszkę powietrzną.
Po ich odkręceniu (śrub nie trzeba do końca odkręcić mogą zostać w kierownicy) wyciągamy delikatnie poduszkę do siebie.
Naciskamy górną blokadę i wyciągamy do siebie wtyczkę od klaksonu,sterowania radiem i tempomatem.
Bierzemy cienki śrubokręt i delikatnie podważamy zabezpieczenie złącza od poduszki, następnie wyciągamy wtyczkę.
Kluczem nasadowym odkręcamy śrubę mocującą kierownicę.
Zwracamy uwagę w jakiej pozycji skierowane są do siebie zaznaczone nacięcia - tak aby nową kierownicę założyć tak samo aby normalnym ułożeniu kierownicy auto jechało na wprost.
Wyjmujemy starą kierownicę pociągając ją do siebie.
Zwracając uwage na w/w nacięcia zakładamy nową kierownicę.
Skręcamy w odwrotnej kolejności i rozkoszujemy się wyglądem nowej kierownicy
Cygnus - Sob Mar 29, 2008 15:08
Prosto i efektownie.
Mam tylko pytanie, czy wymieniłeś tę kierownicę z powodów czysto estetycznych, czy może lepiej się kręci taką mieszaną ?
Pytam, ponieważ mam taką, jaką zdjąleś i ona ma na całym obwodzie z tyłu wyżłobienia pod palce,
czy to drewno, czy też drewnopodobny plastik też ma z tyłu wytłoczenia i nie ślizga się ?
Piotrass - Sob Mar 29, 2008 16:36
Tylko ze względów czysto estetycznych. Drewno wytłoczeń nie ma, ale trzyma się wyśmienicie,nie ślizga się. Nie widzę żadnej różnicy w dotyku i wykonaniu między drewnianą kierownicą w mercedesie s- klasse.
Godlike - Sob Mar 29, 2008 16:41
A ja mam takie pytanie trudno jest przełożyć airbag ze starej kierownicy do nowej?
lamer - Sob Mar 29, 2008 17:55
No przecież masz to opisane... Zauważyłeś tam coś trudnego?
piter34 - Sro Kwi 02, 2008 11:37
Piotrass, czy możesz ten artykuł wysłać do mnie w DOCu wraz z fotkami (załącz jako osobne JPEGi do maila)?
Kris - Sro Kwi 02, 2008 11:51 Temat postu: Re: [R75 Wszystkie modele] Wymiana kierownicy - fotoporada
Piotrass napisał/a: | Do wymiany kierownicy potrzebujemy:
-.............. |
Nie no
mniam mniam, pisz nam tu (albo mi na priv) skąd wziąłeś tą fajekrę, czy nowa i za ile
rolando - Czw Kwi 03, 2008 13:45
prosze bardzo, szkoda, ze tylko nieaktualne i tak drogo
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=327895300
http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=327890663
pozdr.
[ Dodano: Czw Kwi 03, 2008 15:18 ]
dla chętnych którzy chcą mieć śliczną kierownicę za rozsądne pieniądze:
Warszawa ul. Żeromskiego 17
tel. 022 835 46 91
cena za obszycie to 140 zł (skóra w cenie)
czas robocizny ok. dwóch godzin, po uprzednim umówieniu się wykonanie od ręki
nie chcę tego zakładu polecać, gdyz nie korzystałem z jego usług, ale chyba się skuszę, kasa w sumie niewielka i mam tylko ok. 50 km.
piter34 - Czw Kwi 03, 2008 16:36
Artykuł jest na stronie.
giewu - Czw Kwi 03, 2008 16:54
piter34 napisał/a: | Artykuł jest na stronie. |
w związku z powyższym ten temat zamykam, a ewentualne komentarze proszę umieszczać w odpowiednim miejscu
Piotrass dobra robota
|
|