| |
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Pompa wtryskowa
eljocik - Wto Kwi 01, 2008 18:48 Temat postu: [R420] Pompa wtryskowa Witam,
przy okazji wymiany łączników stabilizatora mechanicy stwierdzili, że cieknie z pompy wtryskowej
nie parają się naprawami tego typu, więc nic więcej mi nie powiedzieli
mam w związku z tym kilka pytań do szanownych forumowiczów:
- jaki rodzaj pompy wtryskowej jest zastosowany w moim aucie? widziałem, że na Allegro sprzedają elektroniczne lub mechaniczne
- ile może kosztować jej naprawa zwana chyba regeneracją? bo używane to 300-400 w górę + demontaż, montaż,
- czy cieknięcie może wpływać na brak mocy przy niskich obrotach? oraz kopcenie na czarno?
dziękuję za odpowiedzi
Skiba - Wto Kwi 01, 2008 19:05 Temat postu: Re: [R420D 86KM '97] Pompa wtryskowa
| Kod: | | - jaki rodzaj pompy wtryskowej jest zastosowany w moim aucie? widziałem, że na Allegro sprzedają elektroniczne lub mechaniczne |
pompę masz mechaniczną
| Kod: | | - ile może kosztować jej naprawa zwana chyba regeneracją? bo używane to 300-400 w górę + demontaż, montaż, |
Zależy od zakładu... i mechanika ...
| Kod: | - czy cieknięcie może wpływać na brak mocy przy niskich obrotach? oraz kopcenie na czarno?
dziękuję za odpowiedzi |
Kopcenie na czarno podczas jazdy może być spowodowane początkiem padającej turbiny
Turbina zaczyna dobrze dmuchać powyżej 2 tyś. obrotów. Efekt braku mocy w dolnym zakresie obrotów, może być tzn "turbodziurą".
Opisz dokładnie jak wygląda ten brak mocy. Zmierz czas jaki Twoje autko potrzebuje na rozbujanie się z 60-100km/h na IV biegu i 80-120km/h na V biegu. Za czas do 100km/h ?
eljocik - Wto Kwi 01, 2008 19:20
| Skiba napisał/a: | | Zależy od zakładu... i mechanika ... |
zadzwoniłem do mechanika i powiedział 450 za komplet - to dobra cena?
| Skiba napisał/a: | | Jeżeli kopci podczas jazdy, to bardziej stawiał bym na turbinę. A brak mocy na niskich obrotach, to może być "turbodziura" ... Turbinka zaczyna dobrze dmuchać powyżej ok 2 tyś obrotów. |
Może się nie znam, to mój pierwszy diesel, do tej pory i zreszta nadal służowo jeżdzę Fabią benzyna, ale nie o tym
na 1. biegu to generalnie mogę tylko ruszyć, max 2k obrotów i 2. bieg, na nim faktycznie ciągnie dopiero ponad 2k obrotów i mam wrażenie że "piłuję" silnik. Wygląda to tak, że jak zwalniam np na 5. biegu to poniżej 1,5k obrotów silnik nie istnieje...redukcja na 4. rozwiązuje problem.
To tak ma być?
| Skiba napisał/a: | | Opisz dokładnie jak wygląda ten brak mocy. Zmierz czas jaki Twoje autko potrzebuje na rozbujanie się z 60-100km/h na IV biegu i 80-120km/h na V biegu. Za czas do 100km/h ? |
120km/h? nie mam koło siebie takich dróg
Jary - Wto Kwi 01, 2008 20:24
| Skiba napisał/a: | | Kopcenie na czarno podczas jazdy może być spowodowane początkiem padającej turbiny |
Może się mylę, ale kolega napisał 420 D a więc chyba bez turbinki
Skiba - Wto Kwi 01, 2008 20:30
| Jary napisał/a: | Może się mylę, ale kolega napisał 420 D a więc chyba bez turbinki |
Wszystkie mają turbo ... kolega nie ma intercoolera i ma inny rodzaj wtrysku
[ Dodano: Wto Kwi 01, 2008 21:33 ]
| eljocik napisał/a: |
na 1. biegu to generalnie mogę tylko ruszyć, max 2k obrotów i 2. bieg, na nim faktycznie ciągnie dopiero ponad 2k obrotów i mam wrażenie że "piłuję" silnik. Wygląda to tak, że jak zwalniam np na 5. biegu to poniżej 1,5k obrotów silnik nie istnieje...redukcja na 4. rozwiązuje problem. |
Jedynka w tych skrzyniach jest bardzo krótka więc tylko praktycznie do ruszania poniżej 1,5k obrotów to staraj się go nie butować i chyba raczej tak ma być .. do diesla trzeba się przyzwyczaić ... a Ty jeszcze masz tą słabszą wersję
Sprawdź prędkości na poszczególnych biegach dla 3k obrotów.
Brt - Sro Kwi 02, 2008 09:41
| eljocik napisał/a: | na 1. biegu to generalnie mogę tylko ruszyć, max 2k obrotów i 2. bieg, na nim faktycznie ciągnie dopiero ponad 2k obrotów i mam wrażenie że "piłuję" silnik. Wygląda to tak, że jak zwalniam np na 5. biegu to poniżej 1,5k obrotów silnik nie istnieje...redukcja na 4. rozwiązuje problem.
To tak ma być? |
tak na 4 i 5 to poniżej 1500obr lepiej nie schodzić, a przynajmniej nie "butować" od takich obrotów (toczyć po mieście się można a z 2 lub 3 da radę, chociaż dla silnika jest lepiej zrzucić bieg. Wszystko zależy od tego jak mocno przyspieszyć akurat potrzebujemy. A 1 to tylko do "poderwania" auta z miejsca Najbardziej optymalny zakres obrotów to 1700 - 3000 i w taki ma ja się najczęściej poruszam
eljocik - Sro Kwi 02, 2008 21:43
| Skiba napisał/a: | | Opisz dokładnie jak wygląda ten brak mocy. Zmierz czas jaki Twoje autko potrzebuje na rozbujanie się z 60-100km/h na IV biegu i 80-120km/h na V biegu. Za czas do 100km/h ? |
jakie czasy są w normie? rano jechałem to 60-100 na IV wyszło mi 16 sek. ale to nie mierzone stoperem tylko licząc
Brt - Sro Kwi 02, 2008 22:21
jeśli liczyłeś tak sekundowo, to czas jest kiepściutki dla SDi jest to ok 8 - 9 sekund dla SD trzeba dodać ze 2 sekundy
piter34 - Czw Kwi 03, 2008 10:38
| Skiba napisał/a: | | pompę masz mechaniczną |
Dokładnie BOSCH VP21
|
|