|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Przy dodawaniu ostro gazu czarna chmura z rury
rolando - Wto Kwi 01, 2008 21:41 Temat postu: [R75] Przy dodawaniu ostro gazu czarna chmura z rury własnie nurtuje mnie co to moze być,
jak ostro cisnę w gaz to z rury leci pokaźny czarny kopeć (taki, że widać go w lusterku wstecznym). dodam, ze pojawiło się to po regeneracji uszkodzonej turbiny, przedtem tego nie było.
wiecie może w czym tkwi przyczyna czy może wkradł się jakiś błąd do komputera
silnik pracuje bez zarzutu, odpala za pierwszym strzałem czy to zimny , czy to gorący, spalanie w normie, ale wydaje mi się, że jest troszkę słabszy niż przed reanimacją turbiny. Dodam takze że tunningowałem silnik (przed regeneracją turbinki) i po tym zabiegu takze bylo wszystko OK.
będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
K.
Skiba - Wto Kwi 01, 2008 21:52
Może regeneracja nie była pierwszej klasy i turbinka puszcza olej ? hmmm albo z katalizatora Ci syf wydmuch*uje Czy wkradł się błąd kompa, można sprawdzić na kompie serwisowym
Ciufa - Wto Kwi 01, 2008 21:59
rolando napisał/a: | jak ostro cisnę w gaz to z rury leci pokaźny czarny kopeć |
własnie tak poznać diesla:) wedlug mnie to jest normalne bo przy wciśnięciu gazu w podłoge komputer ma gdzieś wskazania sondy lamba i nie patrzy aby byla zachowana proporcja między mocą a spalinami, tylko daje max moc silnika
jezeli po paru sekundach (2-3) dym ustaje to jest to normalne
Skiba - Wto Kwi 01, 2008 22:02
Cytat: | własnie tak poznać diesla:) wedlug mnie to jest normalne bo przy wciśnięciu gazu w podłoge komputer ma gdzieś wskazania sondy lamba i nie patrzy aby byla zachowana proporcja między mocą a spalinami, tylko daje max moc silnika |
W dieslu nie ma sondy lambda, jest EGR. A walenie dymem, raczej nie jest normalne
rolando - Sro Kwi 02, 2008 07:17
Skiba napisał/a: | Może regeneracja nie była pierwszej klasy i turbinka puszcza olej ? hmmm albo z katalizatora Ci syf wydmuch*uje Czy wkradł się błąd kompa, można sprawdzić na kompie serwisowym |
co do regeneracji właśnie nie mam pewności czy była wykonana prawidłowo, oleju raczej nie puszcza, ale pewności nie mam, po za tym myślę, że puszczanie oleju nie ma tu nic wspólnego, dym byłby w kolorze fioletowym a nie czarnym, moze słabo doładowuje i komp łapie jakiś błąd ,
syf z katalizatora sądzę, że jakby miał być wydmuchany to dawno by to juz było.
tak więc powyższe raczej bym wykluczył, choć nie jestem jakiś wybitnym specem i mogę się mylić, jakieś inne sugestie
pozdrawiam
[ Dodano: Sro Kwi 02, 2008 08:20 ]
Skiba napisał/a: |
W dieslu nie ma sondy lambda, jest EGR. A walenie dymem, raczej nie jest normalne |
także to potwierdzam - nie jest to zjawisko normalne, owszem lekki kopeć ma prawo polecieć z rury przy "butowaniu" nawet w nowym dieslu, ale sądzę, ze u mnie jest chura jest jednak za duża, tymbardziej, ze wccześniej tego nie było.
PHJOWI - Sro Kwi 02, 2008 09:43
WYMYJ zawór EGR , powinno pomóc .
rolando - Sro Kwi 02, 2008 10:26
EGR czyściłem przed złożeniem turbiny, wygrzebałem z niego sufu co nie miara, myślisz, że powinienem do niego zajrzeć raz jeszcze ?
Ciufa - Sro Kwi 02, 2008 12:25
Skiba napisał/a: | W dieslu nie ma sondy lambda, jest EGR |
aha, niewiedziałem
|
|