|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] ABS - dlaczego się zapala na chwilę ?
JeRRy3D - Sob Kwi 12, 2008 18:37 Temat postu: [R400] ABS - dlaczego się zapala na chwilę ? Przekręcam kluczyk. Kontrolki na desce się zapalają. Gasną.
Pozostaje ciśnienie oleju i ładowanie. Odpalam auto. W tym
momencie gaśnie ciśnienie i ładowanie, ale na ok. 1 sek
zapala się ponownie ABS.
Co prawda gaśnie, ale... dlaczego na tę chwilkę się zapala?
kasjopea - Sob Kwi 12, 2008 18:58
Kontrolnie, test obwodów czy coś takiego . Ważne żeby później zgasła. Jeżeli pali się w czasie jazdy, to znaczy że ABS nie działa
general_p - Sob Kwi 12, 2008 19:52 Temat postu: Re: [R400-2.0-SDI-98r.] ABS - dlaczego się zapala na chwilę
JeRRy3D napisał/a: | Przekręcam kluczyk. Kontrolki na desce się zapalają. Gasną.
Pozostaje ciśnienie oleju i ładowanie. Odpalam auto. W tym
momencie gaśnie ciśnienie i ładowanie, ale na ok. 1 sek
zapala się ponownie ABS.
Co prawda gaśnie, ale... dlaczego na tę chwilkę się zapala? |
Lampka ABS powinna zapalać się po przekręceniu kluczyka na pozycję "II" (jednoczęsnie powinna zapalić się lampka SRS). Zgodnie z instrukcją lampka ABS powinna gasnąć po ok. 3 sekundach. Po następnych 3 sekundach powinna też zgasnąć lampka SRS.
Pozdro.
JeRRy3D - Sob Kwi 12, 2008 20:21 Temat postu: Re: [R400-2.0-SDI-98r.] ABS - dlaczego się zapala na chwilę
Cytat: | Lampka ABS powinna zapalać się po przekręceniu kluczyka na pozycję "II" (jednoczęsnie powinna zapalić się lampka SRS). |
Dokładnie tak jest.
Cytat: | Zgodnie z instrukcją lampka ABS powinna gasnąć po ok. 3 sekundach. Po następnych 3 sekundach powinna też zgasnąć lampka SRS |
Kolejności gaśnięcia nie pamiętam.
Wiem jedno. Gasną wszystkie, które powinny.
Pozostają tylko te, które wymagają zapłonu (ładowanie i smarowanie).
Przekręcam kluczyk - zapłon - i gasną i te kontrolki. Wszystko malina,
ale na sekundę (już po odpaleniu) zapala się (po raz drugi) - sam jeden
- ABS. Po czym, po ok. 1 sekundzie gaśnie.
Zastanawia mnie, dlaczego tak się dzieje.
general_p - Pon Kwi 14, 2008 19:24 Temat postu: Re: [R400-2.0-SDI-98r.] ABS - dlaczego się zapala na chwilę
JeRRy3D napisał/a: |
Przekręcam kluczyk - zapłon - i gasną i te kontrolki. Wszystko malina,
ale na sekundę (już po odpaleniu) zapala się (po raz drugi) - sam jeden
- ABS. Po czym, po ok. 1 sekundzie gaśnie.
Zastanawia mnie, dlaczego tak się dzieje. |
A ABS działa?
PHJOWI - Pon Kwi 14, 2008 20:21
zapalenie podczas odpalenia silnika to normalny zdrowy objaw uaktywnienia się systemu.
JeRRy3D - Pon Kwi 14, 2008 20:35 Temat postu: Re: [R400-2.0-SDI-98r.] ABS - dlaczego się zapala na chwilę
general_p napisał/a: |
A ABS działa? |
Oprócz faktu zgłaszania "działania" przez kontrolkę... nie wiem (?)
Jak mogę to sprawdzić oprócz kontrolki ?
PHJOWI - Pon Kwi 14, 2008 20:36
testerem diagnostycznym
sTERYD - Pon Kwi 14, 2008 22:54
można też sprawdzić ostrym hamowaniem na niekoniecznie szprzyjającej nawierzchni
|
|