|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214i '99] 2 wycieki
ash - Czw Kwi 17, 2008 20:43 Temat postu: [R214i '99] 2 wycieki Witam!
Zauwazylem w moim R ostatnio 2 wycieki, co robic?
1. Spod skrzyni biegow. Nie wiem czasem czy tam nie brakuje jednej sruby bo cieknie wlasnie z tego miejsca (najnizej polozonego), to taka w sumie "kropla, ktora nie spada" wiec wyciek nie jest tragiczny:
2. Wokół miski olejowej. Delikatne pocenie sie:
Doradzcie czy mam cos z tym robic...
sTERYD - Czw Kwi 17, 2008 23:06
tam nie ma żadnej śruby.
może ciec rozpołowienie skrzyni (jeśli było rozkręcane) ale prędzej jakiś uszczelniacz lekko puszcza.
wytrzyj tą nie spadajacą kroplę i zobacz czy się znów pojawi
co do miski, to jeśli chociaż raz była rozkręcona to niestety trudno jest ją tak złożyć żeby się nie pociła
chyba, że wymienisz na aluminiową
piter34 - Pią Kwi 18, 2008 12:01
sTERYD napisał/a: | co do miski, to jeśli chociaż raz była rozkręcona to niestety trudno jest ją tak złożyć żeby się nie pociła |
Eeee. Ja zmieniałem w R200 uszczelkę miski i potem wszystko było OK.
ash - Sob Kwi 19, 2008 20:30
dzieki za odpowiedzi. Nic z tym nie bede robil!
Chester - Nie Kwi 20, 2008 09:05
Cytat: | Nic z tym nie bede robil! | sprawdź tylko stan oleju w skrzyni biegów jeśli jest to nie ruszaj.... i obserwuj ilość wydobywającego się oleju ....
bizon9ek - Nie Kwi 20, 2008 18:52
ash napisał/a: | dzieki za odpowiedzi. Nic z tym nie bede robil! |
raczej tego tak nie zostawiaj !
Ten drugi wyciek najprawdopodobniej jest przez simmering, w skrzyni biegów, miałem dokładnie taki sam wyciek, wymieniłem simmering i przestało sie lać.
Jeżeli stan oleju w skrzyni bedzie bardzo niski, usłyszysz gwizd początkowo od najwyższego biegu. Przejedz sie autkiem na 5 powoli sie rozpędzaj i słuchaj.
Sprawdź też od góry pod filtrem powietrza czy dobrze masz włożony korek do wlewu oleju do skrzyni.
mik18 - Nie Kwi 20, 2008 20:46
Po pierwsze to korek jest wkręcany, a nie wkładany. A jak usłyszysz gwizd to możesz się szykować do naprawy skrzyni, bo mogą już wtedy polecieć łożyska.[/list]
ash - Pon Kwi 21, 2008 11:43
2 mieisace temu wymienialem olej w skrzyni! Okazalo sie, ze to byla pierwsza wymiana. Wlali rowne 2l oleju i mi sie wydaje, ze troszeczke za duzo no i cieknie. A swiszczy mi ale to nie skrzynia tylko cos w lewym kole przednim i to w dodatku tylko przy pewnym ustawieniu kierownicy (jakby hamulec ale to nie ta blaszka)!
MiL999 - Pon Cze 16, 2008 13:21
Ja tak jeżdżę z takim wyciekiem ze skrzyni juz ponad 2 lata i nic się nie dzieje. Dolewam tylko co kila miesięcy oleju i wszystko gra.
ziaro1985 - Pon Cze 16, 2008 20:54
Ja równiez miałem taki wyciek jak ty z simmerów wymieniłem oba wraz z olejem do skrzyni i z robocizna zapłaciłem 250zł :) i sie juz nic nie poci fakt możesz z tym jeździc ale możesz uszkodzic pare rzeczy
POZDRAWIAM
kqba - Czw Lip 15, 2010 12:45
Mam taki sam wyciek i właśnie strasznie zaczęło świszczeć. Czy skrzynia mogła się uszkodzić? Czy zanim odstawię auto na warsztat dolać oleju? Czy może to być 10w40 tymczasowo, bo ten dedykowany jest sporo droższy a tego pierwszego mam spory zapas?
staffer - Czw Lip 15, 2010 14:05
kqba napisał/a: | Mam taki sam wyciek i właśnie strasznie zaczęło świszczeć. Czy skrzynia mogła się uszkodzić? Czy zanim odstawię auto na warsztat dolać oleju? Czy może to być 10w40 tymczasowo, bo ten dedykowany jest sporo droższy a tego pierwszego mam spory zapas? |
Na pewno nie dolewać 10W40, to oleje o zupełnie różnej charakterystyce. Ja na Twoim miejscu bym nie dolewał, tylko umówił się na bliski termin do warsztatu i poprosił o wymianę oleju. Przy okazji w ten sposób możesz się pozbyć syfu z dołu...
|
|