Zobacz temat - [R600] Pękają rury pod obciążeniem...

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R600] Pękają rury pod obciążeniem...

Zientas - Sob Kwi 26, 2008 18:24
Temat postu: [R600] Pękają rury pod obciążeniem...
Witam!

Miesiąc temu wymieniałem gumowy łącznik turbiny z metalową rurą, która idzie do intercoolera - stało się to w czasie holowania przyczepy.

Od wczoraj zacząłem używać klimy i dziś strzeliła kolejna rura, tym razem powrotna z intercoolera...

Ceny u oferentów części od 150 zł. Pewnie w poniedziałek zakupię takową gdzieś.
Myślałem jednak czy by nie dosztukować czegoś/ Zastosować jakąś metalową rurę a na końcówkach wykorzystać resztki ze starej... nie wiem czy to jest warte tego. Z drugiej strony nie wiem ile wytrzyma ta za 150 zł. Cen w serwisie jeszcze nie znam.

Co radzicie?

NEOSSS - Sob Kwi 26, 2008 18:37

Ktora powrotna od IC, ta co jest na dole?
Zientas - Sob Kwi 26, 2008 20:35

Ta gruba na górze co wchodzi pod atrapę silnika.
Brt - Sob Kwi 26, 2008 20:51

Zientas, myśle ,że to po prostu zbieg okoliczności, że pękły tak po sobie ;) Mozna tymczasowo sobie połaczy jakoś tą rurę. U mnie taki patent wytrzymał 3 lata ;)
Zientas - Sob Kwi 26, 2008 21:04

Pęknięcie ma jakieś 4 cm. Może by to zszyć grubą nicią/plecionką i dać do wulkanizacji? Bo kurde jak mam dać 150 zł za starą rurę z demontażu...
Brt - Sob Kwi 26, 2008 21:08

a na prostej, czy na zakręcie ??
Zientas - Sob Kwi 26, 2008 21:47

Na zakęcie wewnętrznym jakieś 5 cm od wylotu z i.c. Wiem, że trochę głupie miejsce... Albo skoczę po jakąś taśmę samonaprawczą :razz:
Brt - Sob Kwi 26, 2008 21:52

Zientas napisał/a:
Albo skoczę po jakąś taśmę samonaprawczą :P

Nie da rady :P ;)

jaceklato - Nie Kwi 27, 2008 08:18

150,00 zł za używany to drogo w Tomateam jest nowy za około 220,00 zł to chyba za używany 150 sie nie opłaca.
Golab33 - Nie Kwi 27, 2008 09:29

Jedz do serwisu hondy, tam dostanieszz wszystko. Ja za mały łącznik z turbina zapłaciłem za używana 50 zeta i walneła po 3 miesiącach, a za nową w serwisie 35 i trzymie do dzis(odpukac) :grin:
Remigiusz - Nie Kwi 27, 2008 09:42

Ciekawe ile by chcieli w serwisie hondy za tak rure do intercoolera :?:

A ty wszystkich handlarzy za te 150zl za używkę to ich pogięło równo i to wszystkich. Dzwoniłem juz chyba do 20 różnych i każdy sobie 150zl za używkę liczy jeden tylko mi chciał caly komplet górna i dolna za 150zl sprzedać.

Najlepiej jest zakupić sobie sobie rury aluminium o takiej samej średnicy + kolanka i git :grin:

String - Nie Kwi 27, 2008 11:25

Szczęśliwi Ci co w servisie Hondy mają pomoc. U nas w Zielonej Górze patrzą na R jak na zjawisko nie z tego świata i nie chcą nawet zajrzeć pod maskę. Badziewiarze.
Przepraszam za OffTop

Remigiusz - Nie Kwi 27, 2008 11:43

String napisał/a:
Szczęśliwi Ci co w servisie Hondy mają pomoc. U nas w Zielonej Górze patrzą na R jak na zjawisko nie z tego świata i nie chcą nawet zajrzeć pod maskę. Badziewiarze.
Przepraszam za OffTop

hehe.. ale po co maja pod maskę oglądać :grin: No ja bylem w Rzeszowie u Hondy to mi tez w sumie nie chcieli jakoś sprzedać części bo się bali ze z Accord nie będą pasować ale nalegałem ze to te same konstrukcje silnika i w końca dostałem to co chciałem i pasuje wszystko. :rotfl:

kaczmarres - Nie Kwi 27, 2008 11:55

Remi55 napisał/a:
Ciekawe ile by chcieli w serwisie hondy za tak rure do intercoolera :?:

Zo oryginala zycza sobie z Hondzie 300zl.Wiem bo znajomy sie skusil po podwojnej wymianie na uzywke...

Remigiusz - Nie Kwi 27, 2008 12:28

Aha, dziękuje za ta informacje :mrgreen:

To juz naprawdę sobie jest lepiej kupić rury aluminium i kolanka oraz złączniki SAMCO i już nie pęknie nigdy :mrgreen: Jednak się opłacił mój wydatek :lol:

Zientas - Nie Kwi 27, 2008 13:32

Zapodaj fotkę jak to rozwiązałeś.
Remigiusz - Nie Kwi 27, 2008 16:36

hehe.. zapodam jak zamontuje bo jak narazie to mam intercooler w srodku ale jeszcze nie jest podłączony :mrgreen: Rury i wszystko inne mam ale czasu zeby to zrobić jakoś nie ma :wink:

Nie miałem nawet jeszcze czasu żeby wymierzyć długości rur i je pociąć :/

Zientas - Wto Kwi 29, 2008 10:25

Zbadałem rynek i wygląda to wszystko tak:

- używki na allegro, jak już wspominałem - 150 zł,
- Tomateam ponad 200 zł,
- serwis Rovera 380 zł,
- serwis Hondy 120 zł !

Jak nietrudno się domyślić zamówiłem w Hondzie i za 5 dni przyjdzie.

Pozdrawiam wszystkich !

Skiba - Wto Kwi 29, 2008 10:29

Zientas napisał/a:

- serwis Hondy 120 zł !

:shock: byłem pewien, że jeszcze nie dawno wołali dużo więcej ....

maciej - Wto Kwi 29, 2008 10:39

Zientas napisał/a:
- Tomateam ponad 200 zł,
...
- serwis Hondy 120 zł !

Można podpowiedzieć Tomiemu, to pewnie jak weźmie z Hondy, to będzie jeszcze taniej. ;)

Remigiusz - Wto Kwi 29, 2008 21:27

Zientas napisał/a:
Zbadałem rynek i wygląda to wszystko tak:

- używki na allegro, jak już wspominałem - 150 zł,
- Tomateam ponad 200 zł,
- serwis Rovera 380 zł,
- serwis Hondy 120 zł !

Pozdrawiam wszystkich !

Powaznie :?:

A masz może nr tej części w serwisie Hondy :?: Bylo by tańsze rozwiązanie niż te łączniki od Samco bo kupiło by sie jedna taka rurę w Serwisie u Hondy i by sie pocięło na kawałki i git :razz:

Bo jestem ciekawe czy tyle samo by chcieli u Hondy w Rzeszowi, muszę az tam zadzwonić. Tylko cieczko im będzie to przez tel wytłumaczyć jaka cześć chce. :shock:

Zientas - Wto Kwi 29, 2008 22:02

Poważnie, byłem tam dziś osobiście i wpłaciłem całość.
Jak będę odbierał to zanotuję nr i zapodam Wam tutaj.

piter34 - Wto Maj 06, 2008 16:07

Zientas napisał/a:
Jak będę odbierał to zanotuję nr i zapodam Wam tutaj.

Odebrałeś...? :roll:

kaczmarres - Pią Maj 09, 2008 18:53

Kurcze ale roznica ogromna..300 a 120zl.Tez chyba co salon to cena inna...
Remigiusz - Sro Maj 14, 2008 23:45

No wiec ja się sam zabrałem za wyszukanie części w katalogu Hondy :mrgreen:
i w końcu znalazłem i faktycznie nie jest droga :lol: Ale dziwny ma Honda rozstaw cenowy na pewne części, niektóre cenny są z kosmosu :twisted: Ale trzeba umieć poszukać i dopasować i można mieć tez taniej :roll:

Z powrotem do tematu:

Wiec to jest ta cześć nr 1 (po ang.: Hose A, Intercooler)
Honda Accord '96 Diesel
NR#: 17225-P5T-G01

Teraz wszystko jasne jest i można zamawiać :mrgreen:

[ Dodano: Czw Maj 15, 2008 11:54 ]
No bylem dzisiaj w Wiedniu u Hondy rano i dostałem od reki ta rurę zapłaciłem 19,90€ :mrgreen:

Wiec to jest jeszcze taniej niż u Hondy w Polsce za 120PLN :mrgreen:

Pozdrawiam :lol: