Zobacz temat - [R618] Poduszki tylnych wahaczy - wymiana

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R618] Poduszki tylnych wahaczy - wymiana

krzysztof_p. - Sob Kwi 26, 2008 21:45
Temat postu: [R618] Poduszki tylnych wahaczy - wymiana
Witam, czy ma ktoś z Was wiedzę na temat wymiany poduszek tylnych wzdłóżnych wahaczy w ROVERku 618i, tzn czy po ich wymianie trzeba ustawić zbieżność tylnych kół lub przeprowadzić jakąś inną regulację?

Pozdrawiam

piter34 - Sro Kwi 30, 2008 17:05

Poduszki, czyli tuleje?
krzysztof_p. - Sro Kwi 30, 2008 22:17

Wiesz, to chyba się nazywa tuleja metalowo-gumowa. Ma ona zewnętrzną średnice 72mm a wewnętrzną 12mm. Przez ten mniejszy otwór przechodzi śruba M12 mocująca wahacz do karoserii od strony przedziału pasażerskiego. Jakbyś patrzył na auto z boku ( na tylne lewe koło) to ten element jest z lewej strony tego koła. Mam nadzieję że teraz wiesz o co mi chodzi.

Pozdrawiam

piter34 - Sro Maj 07, 2008 09:41

ZTCW to zbieżność trzeba ustawiać po każdej operacji wykonywanej w zawieszeniu (również wymiana tulei wahacza) i układzie kierowniczym :roll:
Ktoś inny się wypowie?

Dzenson - Sro Maj 07, 2008 09:48

piter34 napisał/a:
ZTCW to zbieżność trzeba ustawiać po każdej operacji wykonywanej w zawieszeniu (również wymiana tulei wahacza) i układzie kierowniczym :roll:

Potwierdzam - wymiana zużytych elementów w układzie zawieszenia musi zakończyć się badaniem zbieżności. Ja wymieniłem tylko jedną tuleje i już były odchyłki w zbieżności.
Nawet słyszałem opinie o kontroli zbieżności na początek każdego nowego sezonu np. po zimie.