Zobacz temat - [R45] Cewka zapłonowa

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Cewka zapłonowa

jokr - Wto Kwi 29, 2008 19:03
Temat postu: [R45] Cewka zapłonowa
Witam wszystkich fanów marki ROVER.
Od paru dni jestem posiadaczem roverka 45 1,4 2000r i po przejechaniu 30 km pojawił się pierwszy problem, jeszcze przed pierwszą wizytą u mechanika (nie zmieniany rozrząd, świece, olej, filtry, itp.....) :(. W momencie zakupu i przez pierwsze 25 km wszystko było ok..... po czym silnik przy przyspieszaniu zaczął przerywać i szarpać. Przeglądając forum natrafiłem na posty wskazujące na układ układ zapłonowy przy tych objawach więc zacząłem szukać i to co znalazłem przedstawiają załączone zdjęcia. Moje pytanie dotyczy właśnie tych cewek:
1. Czy w związku z uszkodzeniem gumowej końcówki objawy należy wiązać z tą częścią (przebicie i niepracujący jeden tłok)?
2. Czy dane cewki zapłonowe należy wymienić w całości (łącznie z gumowymi końcówkami) czy też można dostać gdzieś same końcówki?
3. Jeśli całe to jakiej firmy? (oryginalne oraz firmy beru kosztują w granicach 250 zł więc jest dosyć przykry wydatek jak na początek).
Dodam jeszcze że silnik zachowywał się tak jakby nie pracował co najmniej jeden z tłoków, a ze skrajnej lewej strony silnika (cewka z bardziej uszkodzoną końcówką) wydobywało się charakterystyczne dla przebicia cykanie.
Z góry dziękuję za wszelkie ewentualne wskazówki.

Ciufa - Wto Kwi 29, 2008 20:47

jokr napisał/a:
Jeśli całe to jakiej firmy? (oryginalne oraz firmy beru kosztują w granicach 250 zł więc jest dosyć przykry wydatek jak na początek).

oryginalne, niestety tyle to kosztuje :( kumpel do renault laguna tez musiał kupic jedną i za zamiennik zapłacił 250 zł :]

jokr - Sro Kwi 30, 2008 14:31

Jeśli to możliwe to proszę o szybką odpowiedz :/ :/
piter34 - Sro Kwi 30, 2008 16:38

Obawiam się, że pozostaje kupno oryginału lub sprawnej używki...