Zobacz temat - [R400] Problem z klamką

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R400] Problem z klamką

ankt - Nie Maj 11, 2008 23:00
Temat postu: [R400] Problem z klamką
Mam pytanie, odstaje mi lekko obudowa klamki w drzwiach zewnętrznych od strony pasażera kierowcy, jak otwieram drzwi to boje się ze wyrwę to do końca. Czy trzeba rozkręcać drzwi od środka czy jakoś wepchnąć ta obudowę na silę? Podobno drzwi łatwo rozkręcić gorzej złożyć :)
sTERYD - Nie Maj 11, 2008 23:05

drzwi w R400 łatwo rozkręcić i łatwo złożyć ;)
najprawopodobniej oderwało Ci się metalowe mocowanie od klamki, która jst plastikowa. Jakiś czas temu miałem ten problem...
Najlepiej dokupić sprawną klamkę (używki nie są drogie), możesz też spróbować pokleić, ale nie wiem, czy to będzie miało dobry skutek :(

ankt - Nie Maj 11, 2008 23:34

Już jutro się za to zabiorę najwyżej nie złoże drzwi ;)
MieszAs - Pon Maj 12, 2008 08:41

Ja mam mocowanie wklejone w klamkę na poxipol i trzyma OK. :mrgreen:
grib - Wto Maj 13, 2008 19:48

MieszAs napisał/a:
Ja mam mocowanie wklejone w klamkę na poxipol i trzyma OK. :mrgreen:

i ja też i jest lepiej niż oryginał :grin:

qlisty - Czw Maj 15, 2008 21:13

Witam, ja ostatnio wyciągałem cała klamkę (rozbierałem drzwi) i trochę roboty przy tym jest, ale jest to do zrobienia. Mieszkam niedaleko, więc jak coś to mogę pomóc.
MieszAs - Czw Maj 15, 2008 21:21

qlisty napisał/a:
Witam, ja ostatnio wyciągałem cała klamkę (rozbierałem drzwi) i trochę roboty przy tym jest, ale jest to do zrobienia. Mieszkam niedaleko, więc jak coś to mogę pomóc.

A może opiszesz jak to zrobić? Mialem kiedyś ochotę, ale odpuściłem sobie...
Jedna klamka mi nie domaga i czuję, że prędzej czy później czeka mnie naprawa...

qlisty - Sob Maj 17, 2008 08:55

Klamkę wymieniałem w tylnych drzwiach i po zdjęciu tapicerki pozostaje już tylko odkręcenie dwóch ciężko dostępnych śrub 13' - najlepiej poprosić kogoś o małych dłoniach hehehe. Po odkręceniu śrub zostaje tylko obracanie samą klamką żeby wykręcić ją z cięgna.
A co do zdjęcia tapicerki:
- odkręcamy wszystkie śruby (nie zapominając o śrubie w klamce wewnątrz, śruba jest zaślepiona okrągłą zaślepką);
- potem w miarę delikatnie podważamy od dołu tapicerkę, żeby "wyskoczyły" wszystkie plastikowe zaślepki;
- ostatnia sprawa to wysunięcie boku do góry, żeby wyszedł bolec od zamykania drzwi i uszczelki szyby - jak wyjdzie to bok blokuje już tylko klamka, którą lekko obracamy i wysuwamy przez otwór.
Powodzenia!!!

MieszAs - Sob Maj 17, 2008 10:34

qlisty napisał/a:
[...]po zdjęciu tapicerki pozostaje już tylko odkręcenie dwóch ciężko dostępnych śrub 13' - najlepiej poprosić kogoś o małych dłoniach hehehe. Po odkręceniu śrub zostaje tylko obracanie samą klamką żeby wykręcić ją z cięgna.[...]

O to właśnie chodziło :-)

sTERYD - Sob Maj 17, 2008 11:08

wystarczy mieć klucz nasadowy z przedłużką i delikatnie opuścić szybę ;)