Zobacz temat - SOLVED [R214]Rozrusznik zdechł ??

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - SOLVED [R214]Rozrusznik zdechł ??

Tomekk - Sro Maj 21, 2008 18:01
Temat postu: SOLVED [R214]Rozrusznik zdechł ??
Sytuacja wygląda tak że prąd w instalacji jest, pompka paliwa załącza się przy włączaniu zapłonu jednak niestety rozrusznik w ogóle nie gada nawet automat nie ''pyka''. Wczoraj były duże opady deszczu i chyba został trochę zalany( duże kałuże itp.). Napięcie na kablach przy samym rozruszniku jest ( ok. 15 V) no to obstawiam że w samym rozruszniku jest coś nie tak . Immo się wyłącza więc na pewno go nie blokuje . No i teraz proszę jakieś sugestie . Czy przy wyjęciu rozrusznika wyleje się troszkę oleju ? Rozbierał ktoś już rozrusznik ? Jakie są wasze sugestie co mogło paść ?
Dodatkowe pytanie brzmi z jakich modeli Rovera lub Hondy podejdą rozruszniki. podkreślam, że to jest silnik 1,4 8v, za pomoc w rozwiązaniu problemu serdecznie dziękuję !!

Skiba - Sro Maj 21, 2008 18:56

Silnik masz Rovera jak i całe auto ... Więc raczej od Hondy nie podejdzie nic. Rozrusznika nigdy nie rozbierałem, ale dobry elektromechanik, naprawi Ci go za ok. 100 zł
Tomekk - Sro Maj 21, 2008 19:03

Ok a nie wiesz Skiba czy podejdzie rozrusznik od Rovera 214 1.4 ale 16 v ? Przypominam ja mam 8 v
Skiba - Sro Maj 21, 2008 19:08

Ja niestety nie wiem :| Najłatwiej sprawdzić w EPC.
azor77 - Sro Maj 21, 2008 19:44

Tomekk napisał/a:
Czy przy wyjęciu rozrusznika wyleje się troszkę oleju ? Rozbierał ktoś już rozrusznik ? Jakie są wasze sugestie co mogło paść ?

Tam nie ma oleju :mrgreen:
Mogły się szczotki zawiesić, brudny komutator rozrusznika, cewka automatu padła, bez obdukcji ciężko coś podpowiedzieć

sTERYD - Sro Maj 21, 2008 19:54

skoro nawet automat się nie odzywa, to stawiam, że to jego wina ;)

[ Dodano: Sro Maj 21, 2008 21:00 ]
rozrusznik od 1,4,1,1 i 1,6 serii k powinien pasować ;)

Tomekk - Sro Maj 21, 2008 21:53

No całkiem milczy automat w ogóle nie odzywa się , muszę rozebrać i zobaczymy
sTERYD - Czw Maj 22, 2008 09:53

automatu niestety nie rozbierzesz :(
ale możesz go sprawdzić podając mu 12 volt na tą płaską końcówkę :cool:

Sachar - Czw Maj 22, 2008 10:00

Sprawdź kabelki i końcówki. Ja w zeszłym roku miałem taką sytuację po deszczu. Pomogło wyczyszczenie jednej wsuwki i mocniejsze zaciśnięcie.
Tomekk - Czw Maj 22, 2008 12:57

Automat odkręciłem, sprawdza się w nim czy po naciśnięciu bolca środkowego zamyka się obwód, zamykał się więc automat wykluczyłem, rozebrałem sam rozrusznik a tam przepalony całkiem i zaśniedziały był przewód który idzie z automatu na uzwojenie stojana i to cała przyczyna wstawiłem nowy przewód i wszystko hula jak nowe . To tak gdyby ktoś miał takie problemy na przyszłość, aha rozrusznik magnetti marelli największe szajstwo włoskie jakie może być , już nie mieli skąd brać tych podzespołów
piter34 - Pią Maj 23, 2008 13:57

Tomekk napisał/a:
zaśniedziały był przewód który idzie z automatu na uzwojenie stojana

Stary temat... :(

Tomekk napisał/a:
wstawiłem nowy przewód i wszystko hula jak nowe

Jak połączyłeś przewód ze stojanem? ZTCP to stojan jest z jakiegoś dziwnego materiału i nie można tego normalnie lutować.

P.S. Alternator też jest Magneti Marelli...

Tomekk - Sob Maj 24, 2008 20:30

Uzwojenie stojana jest z aluminium, miałem w garażu odpowiednio gruby i szeroki konektorek który nasunąłem i zacisnąłem na końcu uzwojenia.
piter34 - Pon Maj 26, 2008 14:08

Tomekk napisał/a:
Uzwojenie stojana jest z aluminium, miałem w garażu odpowiednio gruby i szeroki konektorek który nasunąłem i zacisnąłem na końcu uzwojenia.

Obstawiam, że wytrzyma kilka miesięcy.
Kris kiedyś podobnie kombinował... :roll: