Zobacz temat - [R214Si 16V 98r.] problem z ładowaniem ak., wspomaganiem...

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214Si 16V 98r.] problem z ładowaniem ak., wspomaganiem...

T-K - Sro Cze 04, 2008 17:46
Temat postu: [R214Si 16V 98r.] problem z ładowaniem ak., wspomaganiem...
Witam. Posiadam Roverka z 98r. z silnikiem 1.4 16V.
Wczoraj była napełniana klima - po roku. Tydzien temu wymieniłem chłodnicę od klimy bo była dziurawa, ale mniejsza o to. Po napełnieniu wszystko grało, chłodziło, nic się nie działo.
Dzisiaj po powrocie z pracy nagle zaczęła palić się kontrolka akumulatora( ma jakieś 3 tyg. nowiutka Centra Futura 45aH) i nie działa wspomaganie. W dodatku pojawia się z tyłu po stronie kierowcy kałuża...

O co może chodzić? Jestem w kropce musze się przyznać.

Acha - sprawdzane było tydzień temu napięcie ładowane przez alternator - 14.2V na światłach

NEOSSS - Sro Cze 04, 2008 18:01

T-K, bezpieczniki sprawdź oraz instalacje czy nei dostaje zwarcia i czy czynnik Ci gdzieś nie ucieka na instalacje...
T-K - Sro Cze 04, 2008 18:32

Sprawdzę i mam nadzieję, że na tym się zakończy. Dodam tylko, że kilka dni temu zauważyłem, że nie działają awaryjne. Kierunki same w sobie działają lecz gdy wcisnę awaryjne, zapala się kontrolka awaryjnych na wyświetlaczy, a kierunki nie mrugają, nad zegarami również nie.

Może jeszcze jakieś sugestie?

Paul - Sro Cze 04, 2008 19:13

Sprawdź bezpieczniki, jak było już napisane.
Ja podejrzewam, że coś z paskiem napędu wspomagania/klimy/alternatora. Może się urwał?
Piszesz o plamie pod autem - może jakiś wyciek oleju? (nasmarowało pasek i się ślizga) ?
jak akumulator ma słabe napięcie, to elektryka może świrować - sprawdź napięcie akumulatora.
Standardowo sprawdź też wszystkie dostępne przewody na przetarcia/inne uszkodzenia.