Zobacz temat - [R620] Klimatyzacja nie działa. Sprawna czy nie?

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Klimatyzacja nie działa. Sprawna czy nie?

sir.Dariusz - Sro Cze 11, 2008 15:26
Temat postu: [R620] Klimatyzacja nie działa. Sprawna czy nie?
Dzień dobry.

W związku z ciągle męczącymi upałami postanowiłem wkońcu wziąć się za klimatyzację. Skoro auto jest w nią wyposażone to czemu miałbym nie korzystać?

Z tym że, tak. W momencie kiedy wciskam przycisk AC na konsoli to zapala się lampka ale nie slychać aby jakaś pompa zaczęła chodzić, obroty się nie zwiększają, po prostu brak reakcji.

Nie wiem nawet czy jest napełniona. W przypadku nienapełnionej klimy, mimo to powinna pompa się włączać? Jak sprawdzić czy układ jest sprawny bez uprzedniego napełniania? (głupio wypluć 150zł za napełnienie, a później strzelić "karpia" gdy okaże się że, układ padł)
Na jak długo starcza takie napełnienie?

Przepraszam za śmieszne pytania ale auto mam od niedawna i generalnie samochodowy majster ze mnie nie jest. :cool:

piter34 - Sro Cze 11, 2008 15:46

Podaj proszę w temacie rocznik ROVERka

Najpierw sprawdź, czy na sprzęgło sprężarki jest podawane napięcie.

Michal982 - Sro Cze 11, 2008 20:37

Albo podepnij sprężarkę na krótko do akumulatora :mrgreen:
soboc - Pią Cze 13, 2008 13:43

Ja bym śrubokrętem potraktował ten zawór z literką L co masz pod maską po lewej stronie z przodu (ale delikatnie - nowy zawór 15 zł kosztuje z wymianą) i jeżeli nie zasyczy to znaczy że nie ma czynnika w układzie. Ja nie pamiętam by u mnie sprężarka się załączała jak nie było czynnika. Jak pojedziesz napełnic to po napełnieniu sprawdzą ci klime i jeżeli coś bedzie nie tak to spuszczą ponownie czynnik i olej więc nie zapłacisz całej sumy za napełnienie.

Życzę powodzenia, mi się chyba udało z moją klimą, ale w 100% będe pewnie pewny za miesiąc jak ją włączę :) http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=26796

Brt - Pią Cze 13, 2008 16:09

lepiej nie śrubokrętem, tylko np "dupką" od wiertła, lub jakimś hmm sworzniem, trzpieniem itp. wazne, zeby końcówka nie miała krawędzi bo nie uszkodzi wtedy kulki od zaworu. ;)
soboc - Pią Cze 13, 2008 16:11

Na szczęście w 600 nie ma tych kulowych, bo za wymianę takiego chcieli 45 zł :)
sir.Dariusz - Pią Cze 13, 2008 18:41

Dobra panowie ! Pobite gary :oops:

Okazało się że, po prostu klima była pusta. Napełniona działa super.

Przepraszam za kłopot i dziękuję za fatygę :smile:

sTERYD - Pią Cze 13, 2008 18:50

tylko, że jakoś ten czynnik musiał ze środka na zewnątrz się wydostać... :/
roverfun - Pią Cze 13, 2008 18:57

sTERYD napisał/a:
tylko, że jakoś ten czynnik musiał ze środka na zewnątrz się wydostać... :/

Nie napisał czy był czynnik jak kupował auto bo ma je od niedawna :) mogla byc po prostu naturalnie wyczerpana.

PS. Mi po dwóch dniach wywiało cały czynnik - nieszczelna gdizes a teraz jezdze z uv ;)

soboc - Pią Cze 13, 2008 23:49

Nie mow hop, jak za miesiąc klima będzie działała tak samo dobrze jak teraz to możesz się cieszyć. Ja dopiero po miesiącu stwierdziłem że coś jest nie tak i skończyło się na wymianie chłodnicy klimy oraz jednego zaworu serwisowego. Osobiście wydaje mi się że jeżeli klima jest zupełnie pusta w 100% to oznacza to nieszczelność(a te maszyny co automatycznie sprawdzają szczelność próżnią to o kant ..d , 3 razy sprawdzałem i za każdym razem układ szczelny)
sir.Dariusz - Sob Cze 14, 2008 10:39

To fakt. Klima nie była całkowicie pusta. Był czynnik ale jednak zbyt mało aby klima się załączała.

Maszyna zrobiła pomyślne testy szczelności. No cóż, pochodzi dłużej to zobaczę jak się zachowuje.

Pozdrawiam !

sTERYD - Nie Cze 15, 2008 22:49

jeśli był czynnik w środku, to jest szansa, że po prostu zbyt długo stał nieruszany...
na Twoim miejscy bym jeszcze odgrzybił :/