|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - [R600 2.0SDI 98r] Podswietlanie pedalow??
emil123 - Sro Cze 11, 2008 19:38 Temat postu: [R600 2.0SDI 98r] Podswietlanie pedalow?? witam,
chcialbym zalozyc dwie listwy diodowe by mi podswietlaly pedaly i u pasazera dywanik jak otworze drzwi(by sie zapalaly jak sie swiecic bedzie lampka w suficie)czy mogl by mi ktos pomoc? jak znalesc te kable? i czy jest to mozliwe by podlaczyc listwy diodowe i by dzialaly zakarzdym razem gdy otworze dzwi lub wlacze lampke w sufice? prosze o pomoc
Brt - Sro Cze 11, 2008 19:58
oczywiście, że jest mozliwe. ale najłatwiej i najszybciej będzie podpiąć sie po prostu pod lampkę w suficie (przewody przeciągnąć gdzieś do słupka i później w dół auta pod dywaniki) Wtedy będą działały tak jak napisałeś Trochę grzebania ale efekt będzie ciekawy (miałem w maluchu )
[ Dodano: Sro Cze 11, 2008 21:01 ]
PS. Moim zadaniem bardziej światło żarówki będzie pasować, ale to kwestia gustu, a i diody pewnie bedą inaczej reagować na powolne wygaszanie lampki. Proponuję podpiąć listwy diodowe na próbę a dopiero jak Ci się spodoba to układaj na stałe.
NEOSSS - Sro Cze 11, 2008 23:41
emil123, zastosuj katody jeżeli już a wpiąć się możesz tak jak napisał Brt, w instalację lampki, pociągnąć kabel po słupku a następnie pod podsufitką i wpiąć się w kostkę lampki bodajże szarą 2 pinową...
Brt, niestety po zmianie żarówek na LED w oświetleniu lampki bądź podłączeniu katod znika "wygaszanie lampki" jak to nazwałeś tylko po paru sekundach odrazu wsio gaśnie bez efektu tzw. ściemniacza...
Tomaszi - Sro Cze 11, 2008 23:55
NEOSSS napisał/a: | niestety po zmianie żarówek na LED w oświetleniu lampki bądź podłączeniu katod znika "wygaszanie lampki" jak to nazwałeś tylko po paru sekundach odrazu wsio gaśnie bez efektu tzw. ściemniacza... | Tu się nie zgodzę gdyż mam zamiast żaróweczki zainstalowane listwy diodowe ledy super flux (zaznaczę, że nie jest to żaróweczka z diodami) i przygasanie odbywa się tak samo jak na zwykłej żaróweczce, chociaż wiem że u co niektórych przestało to działać, z tym,że stosowali inne rozwiązania led.
NEOSSS - Czw Cze 12, 2008 07:25
Tomaszi, no widzisz żależy wszystko zależy na jaką żarówke wpadniesz, o jakim poborze prądu... Ja mam w oświetleniu wewnetrznym LED rurkowe i znikł owy ściemniacz...
Brt - Czw Cze 12, 2008 08:17
no właśnie, często bywa, ze ściemnianie działa dorpiero przy odpowiedznim obciążeniu a że żarówki LED są dużo oszczędzniejsze, to i nie obciażają wystarczająco ściemniacza i stąd zanik "kinowego efektu"
Tomaszi - Czw Cze 12, 2008 12:59
NEOSSS napisał/a: | Ja mam w oświetleniu wewnetrznym LED rurkowe i znikł owy ściemniacz... | hehe, kupiłem listwę z diodami 6500-7000°K (zimne) od znajomego (byłego sąsiada żony), można go znaleźć na allegro 28Grzesiek najdłuższe listwy ma nawet z 12LED, można je ciąć na poszczególne kawałki, po 2LED, 3LED w zależności jak są rozmieszczone moduły led, wszystko idzie z nim dogadać.
Brt napisał/a: | no właśnie, często bywa, ze ściemnianie działa dopiero przy odpowiednim obciążeniu | te diody/listwy mają ok. 40 mA poboru prądu, nie jestem elektronikiem, nie wiem jaki to ma wpływ na "ściemniacz".
[ Dodano: Czw Cze 12, 2008 14:01 ]
Ci co byli na zlocie w Szumiradzie, co niektórzy widzieli efekt
emil123 - Pią Cze 13, 2008 16:47
dzieki za pomoc,
jesli ktos jeszcze moze w jakis sposob pomoc to prosze pisac.
bialy114 - Nie Cze 15, 2008 18:52
NEOSSS napisał/a: | emil123, zastosuj katody jeżeli już |
Popieram - miałem w H Civic - tyle, że potrzebny jest stabilizator napięcia. Niby mamy 12V, ale podczas doładowywania przez alternator może się pojawić nawet ok 14-15V, a to już wytarczy, żeby katoda nie wytrzymała.
Zestawy katod dostępne są w sklepach komputerowych (do tunningu PC-tów)Click
Moim zadaniem daje o dwa nieba lepszy efekt niż listwy diodowe.
Co do podłączenia - proponuję:
złapać masę z krańcówki (wyłącznik drzwiowy) i stały "+", np. z zapalniczki. Jak mi się zdaje, to zapali się podświetlenie na pedały, jeśli zostaną otwarte drzwi kierowcy, a nie pasażera i odwrotnie - jeśli otworzysz drzwi pasażera, to tylko po jego stronie zadziała podświetlenie.
W najgorszym wypadku masz bezpiecznik do wymiany
emil123 - Nie Cze 15, 2008 19:53
dzieki za pomoc.
a moze jest jakis kabelek, ktory laczy wszystkie wylaczniki z dzwi?jak ktos wie to prosze pisac.
pozdrawiam
jasiu87 - Pon Cze 16, 2008 14:32
off top ja chciałem zamontować żarówki w trzecim świetle stopu to bezpieczniki mi się popaliły a potem DIODY
bialy114 - Pon Cze 16, 2008 17:14
emil123 napisał/a: | dzieki za pomoc, |
Podziękujesz przyciskiem "Pomógł"
emil123 - Wto Cze 24, 2008 20:06
dzis juz skonczylem i zamontowalem listwy diodowe i jestem bardzo zadowolony efekt wieczorem super niedlugo wystawie zdjecia mojego roverka bo juz w nim wszystko zrobilem
|
|