|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Firefox 3.0 Download Day !!! ;)))
argail - Wto Cze 17, 2008 21:44 Temat postu: Firefox 3.0 Download Day !!! ;))) Zapraszam wszystkich do pobierania nowej wersji Firefoxa i bicia rekordu świata w ilości pobrań programu - http://www.firefox.pl
sTERYD - Wto Cze 17, 2008 23:38
powiem tak...
jak msz internet przez belejakiego gprsa to nic nie przebije opery...
strony na g**nianych transferach otwierają się normalnie...
FF jest fajny jak się ma dużo czasu i dobre łącze
a O daje radę zawsze i nawet nie trzeba mieć pojęcia o informatyce...
poza tym te wbudowane gesty... wygoda rozleniwia
maniaq - Sro Cze 18, 2008 00:35
nie wypada sie nie zgodzic ze sterydem... no coz , od dluzszego czasu opera... i tak zostanie
ff imho jest przereklamowany, masowy niemalze juz
Eddek - Sro Cze 18, 2008 06:27
Popieram przedmowcow, dodajac, ze Opera z kazda wersja tyje o kolejne gadzety Sam uzywam Operki do v. chyba 6.5. To ze 4 albo 5 lat juz bedzie, jak nie wiecej.
own - Sro Cze 18, 2008 11:00
Jeśli ktoś tego jeszcze nie widział to wrzucam
http://patrz.pl/zdjecia/g...-byly-kobietami
tom214Si - Sro Cze 18, 2008 20:13
weźcie mnie krótko, rzeczowo i przystępnie napiszcie dlaczego O i FF są lepsiejsze od IE to może się dam przekonać
sTERYD - Sro Cze 18, 2008 20:19
bo są szybsze, bezpieczniejsze, mają managera transferów, pozwalają na kontrolę ciasteczek i nie są narzędziem szatana
tom214Si - Sro Cze 18, 2008 20:21
sTERYD napisał/a: | pozwalają na kontrolę ciasteczeki |
to świetnie, bo ja jak mam jakieś ciasteczka w domu to od razu zjadam wszystkie na raz, a tak by mi zostały na dłużej
strogonov - Sro Cze 18, 2008 22:58
FF3 juz uzywam od RC1 i powiem, ze projekt rozwija sie w dobra strone. Co prawda od FF2 rozni sie na pierwszy rzut oka detalami, ale wlasnie te detale ulatwiaja uzytkowanie.
Btw - po ankiecie widze, ze duzo osob uzywa Opery. Chcialem sie do tej przegladarki przekonac i pare razy instalowalem i jakos mnie "nie zachwyca" - czlowiek jest jednak wiezniem przyzyczajen
Eddek - Czw Cze 19, 2008 06:00
To sie zgadza. Jak probowalem przejsc z Opery na FF to brakowalo mi klienta poczty, managera transferu, ktory wrzuca okreslone typy plikow w okreslone katalogi automatycznie, brakowalo mi notatnika, guzika do przewijania do nastepnej strony, klienta RSS no i w koncu - porzadnego zooma
giewu - Czw Cze 19, 2008 07:37
Eddek wszystko co powyżej wymieniłeś, a czego Ci brakowało w Firefoxie jest dostępne jako dodatki
Eddek - Czw Cze 19, 2008 10:38
Dodatki, ale Opera ma to w standardzie, a nie jako opcjonalne wyposazenie Zooma tez poprawili czy dalej trzyma sie ramek i powieksza tylko czcionki?
Yog-Sothoth - Czw Cze 19, 2008 19:45
Jak dla mnie nic nie przebije IE + nakladki Maxthon Wyswietla wszystko, ma zakladki, pluginy, blokowanie popup, gesty myszy, zoom, ulubione via online, do tego nie ma problemu z wyswietlaniem stron
strogonov - Czw Cze 19, 2008 20:44
Eddek napisał/a: | Zooma tez poprawili czy dalej trzyma sie ramek i powieksza tylko czcionki? |
Teraz powieksza cala strone, lacznie z obrazkami, przyciskami i innymi takimi
Eddek - Czw Cze 19, 2008 22:16
strogonov, czyli w koncu doszli do tego meijsca, gdzie Opera byla 5 lat temu hehe
strogonov - Czw Cze 19, 2008 22:45
Eddek napisał/a: | strogonov, czyli w koncu doszli do tego meijsca, gdzie Opera byla 5 lat temu hehe |
No zgadza sie, ale trzeba oddac Firefoxowi sprawiedliwosc, ze ten od poczatku byl darmowy, a Opera nie tak dawno temu byla platna, a wersje nieoplacone byly obarczone niefajnym i wielkim bannerem reklamowym oraz innymi ograniczeniami.
sTERYD - Czw Cze 19, 2008 22:45
Yog-Sothoth, tylko wszystko 5 do 10 razy wolniej niż FF i 20- 30 razy wolniej niż opera
(ostatnio zaskoczyło mnie że opera automatycznie importuje ulubione ie, FF i netszczapy po zainstalowaniu ... wygoda rozleniwia )
Yog-Sothoth - Czw Cze 19, 2008 23:11
Ee szczerze mowiac nie zauwazam zeby IE specjalnie wolno dzialala, roverki.pl wgrywaja sie w 1-2 sek co mi w zupelnosci wystarcza
sTERYD - Czw Cze 19, 2008 23:29
to spróbuj porównać www.roverki.pl na Ie, na FF i na operze przy łączu 56, albo 115 kbps...
(o ile na IE się załaduje )
nie mówię, że opera ma same zalety... ale IE ma ich bardzo mało... (sam przyznałeś, że potrzebuje nakładki Maxton, żeby działał jak człowiek O ma to w standardzie FF po doinstalowaniu dokładków a gesty i wtyczki w operze na prawdę rzondzom )
kruszon - Czw Cze 19, 2008 23:39
Wy tu o FF, Operce czy innych Internet Exploderach, a trzeba pochwalić też takie egzotyczne i archaiczne wynalzki jak links czy lynx które mi się w krytycznych sytuacjach niekiedy bardzo przydały
Sam głownie używam FF, choć czasami mnie z równowagi potrafi wyprowadzić. Teraz testowo piszę z nowej Operki tak sobie sprawdzam, ale ona nie jest "koszerna" (Ci co mają wiedzieć wiedzą o co chodzi
Często do zadań specjalnych przydaje mi się jeszcze Konqueror, który szybciutko potrafi zmienić identyfikator przegladarki bez zbednych plugow czy innych siewnikow Tak, są jeszcze strony (dla mnie dość krytyczne), które wpuszczają tylko IE . W sumie nie wiadomo czemu bo pod inna przegladarka strona dziala dobrze. Konqi jednak wyróżnia się niestabilnością.
Cóż począć. Zostaje FF+Adblock koniecznie.
Pozdrawiam
AndrewS - Czw Cze 19, 2008 23:44
ja FF 3 beta 5 byl razem z Fedora 9
Yog-Sothoth - Pią Cze 20, 2008 08:22
No tak ale widzisz sTERYD, mi w zupelnosci IE + nakladka wystarcza, bo ona daje to co brakuje w IE, a lacza 115 to ja juz od x lat nie widzialem
Eddek - Pią Cze 20, 2008 08:44
Opera roxx na GPRS
Ja IE nie ufam w zadnych warunkach Zadne tam nakladki i inne wynalazki tego nie zmienia, IE zawsze bedzie IE i bedzie mialo jego braki
strogonov, Opea od zawsze byla darmowa, tylko byla z bannerem, ktory akurat w niczym nie przeszkadzal (a napewno nie bardziej niz te wszystkie googlowe ad-sense, ktore widze na niemal kazdej stronie, jaka otworze). W koncu zrezygnowali i z bannera, mnei to soobiscie zadnej roznicy nie zrobilo
Jedyna wada Opery jaka widze, to fakt, ze w pracy jade na SD-RAM'ach w astronomicznej ilosci 448MB na PC100 i tutaj niestety widac, ze Opera jest raczej produktem nie gardzacym wieksza iloscia porzadnej pamieci. FF wiele lepszy nie jest (no bo w koncu kto jeszcze poza mna uzywa SDR? ), ale z racji skrojenia wielu funkcji jakie ma Opera, naturalnym jest mniejsze zuzycie pamieci.
kruszon - Sob Cze 21, 2008 18:47
Tutaj dość ciekawy test FF i Opery biorąc dodatkowo pod uwagę platformę na której działają. Gdzieś tam jeszcze się Safari i IE błąka...
http://www.linux.com/feature/139212
Z testu wynika, że IE7 w ogóle jest gdzieś w lesie jeśli chodzi o czasy i o przechodzenie testu ACID Tego również nakładki żadne nie poprawią...
Co ciekawe FF pod linuksem dość słabo również wypada, co w zasadzie każdy potwierdza korzystjąc z FF pod lin, że działa on tam zauważalnie wolniej niż na Windows. Co ciekawe z operą jest podobnie...
Dość zastanawiające wyniki. Czyżby mój ulubiony system nie nadawał się na system do przeglądania Internetu?
Trzeba pochwalić serwis linux.com, za obektywność w tej kwestii, biorąc pod uwagę głowną tematykę, której jest poświęcony. Nota bene bardzo ten portalik polecam.
Pozdrawiam
Przemek87 - Pon Cze 23, 2008 22:45
Jest nawet taki dowcip..
Co to jest Internet Explorer??
Jest to program do ściągania FireFoxa
Yog-Sothoth - Wto Cze 24, 2008 09:22
Tylko widzicie Panowie, na ilu stronach mamy skrypty jak w ACID? Do tego czasy wgrywania to wachania w skali 1000ms, takze czy jakis aplet wgra mi sie w pol sekundy, czy w sekunde to naprawde nie robi mi roznicy
A odnosnie dziur, od lat uzywam IE z nakladka i zero problemow - po prostu trzeba tez umiec korzystac bezpiecznie z internetu.
|
|