Zobacz temat - [Freelander] Wymontowanie wału napędowego

Forum Klubu ROVERki.pl

Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] Wymontowanie wału napędowego

Sledzik - Czw Cze 19, 2008 09:03
Temat postu: [Freelander] Wymontowanie wału napędowego
Wiem że taki temat pojawił się już wcześniej ale tak do końca nie odpowiedziano jakie są skutki takiego zabiegu. Jadę w dłuższą trasę asfaltami i zastanawiam się czy by nie wymontować wału co by poskutkowało być może cichszą jazdą i mniejszym spalaniem.
Może ktoś już takie cuda wyprawiał. Jeśli tak czy to jest bezpieczne?

AndrewS - Czw Cze 19, 2008 23:16

przyznam ze pomysl ciekawy, niestety trudno mi napisac cos, bo nie znam budowy Landka i nie wiem czy naped ma jakies elektroniczne czujniki, czy wszystko jest mechanicznie, jesli mechanicznie, to nic nie powinno sie zlego stac, potem wal trzeba zamontowac tak samo, zeby nie mial bicia, ale pewnie inaczej nie da sie go wlozyc, profilkatycznie mozna zaznaczyc, robiac krechy srubokretem
sly32 - Wto Lip 15, 2008 08:27

jezeli masz TC to nie mozna zdjac walu a w ogole to dziwny pomysl masz...
Darcun - Pią Wrz 19, 2008 03:20

witaj ja mam zdjety wal i same zalety jest ciszej w srodku :mrgreen: mniej pali :mrgreen: i nie ma roznicy na normalnej drodze pozdrawiam :razz:
SOLO89 - Nie Wrz 21, 2008 22:39

witam
stara sprawa ale na angielskim ebayu mozna kupic zaślepkę skrzyni kontowej
koszt około 20 f albo kawałek aluminium i ktoś z tokarnią
fajna sprawa mniej pali troszeczke i nie drze tak bardzo tylnych opon

pozdrawiam :grin:

Narzond - Pon Wrz 22, 2008 15:01

Nawet jeśli masz TC to i tak możesz odpiąć wał, operacja jest bardzo prosta, nie szkodliwa i pożyteczna. Mniejsze spalanie, mój freelander szedł do 6 litrów a przed zdjęciem było 7-8. no i w kabinie jest duzo ciszej i jak by lepiej przyśpieszał ;)) i zapiszczy :D :D
bobimor - Sob Paź 04, 2008 17:51

niczym nie grozi wymontowanie wału fakt czasem zapali się kontrolka TC gdy koła zamielą ale poza tym same plusy szkoda że w oryginale nie jest rozłączny
jacek_LR - Wto Sty 06, 2009 21:56

mozna bez problemu jeździć bez wału, niestety w terenie jest on niezbędny.
Bari - Wto Sty 06, 2009 23:04

bobimor napisał/a:
niczym nie grozi wymontowanie wału fakt czasem zapali się kontrolka TC gdy koła zamielą ale poza tym same plusy szkoda że w oryginale nie jest rozłączny

a jak wał jest podłączony to kiedy koła mielą na śliskim to kontrolka TC się nie zapali ??

jacek_LR - Czw Sty 08, 2009 13:52

zarówno przy ściągniętym jak i przy założonym wale w momencie gdy koło napędzane wpada w poślizg (natępuje zerwanie) kontrola trakcji powinnasię włączyć. Jeśli wał jest ściągnięty to zerwanie np. przy ruszaniu przednimi kołami (tylnymi nie da rady bez wału) kontrola się zapala. Pozdrawiam
Bari - Czw Sty 08, 2009 23:07

jacek_LR napisał/a:
zarówno przy ściągniętym jak i przy założonym wale w momencie gdy koło napędzane wpada w poślizg (natępuje zerwanie) kontrola trakcji powinnasię włączyć. Jeśli wał jest ściągnięty to zerwanie np. przy ruszaniu przednimi kołami (tylnymi nie da rady bez wału) kontrola się zapala. Pozdrawiam

no i wszystko jasne :)