|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Tuning wizualny - [R200 1.4 16V 97r.] Bixenony
vanetten - Wto Lip 01, 2008 13:00 Temat postu: [R200 1.4 16V 97r.] Bixenony Witam, zastanawiam się nad zakupem bixenonów H4 do mojego roverka, lampy w R200 są analogowe i nie posiadają spryskiwaczy na zestaw chcę wydać ok 400pln wiem, że to za mało jak na xenony ale co mi tam co myślicie o TYCH
tommy45 dzięki nawet nie zauważyłem, już zabieram się za czytanie.
tommy45 - Wto Lip 01, 2008 13:41
Na forum juz bylo wiele tematow co myslimy o xeonach w swiatlach ktore nie sa przystosowane do tego. Jeden temat jest nawet przyklejony w tym dziale. Poczytaj go najpierw
tysszek - Nie Sie 31, 2008 19:15
Nie będę zakładał nowego tematu tylko napiszę tu.
Czy jest problem z założeniem tych bixenonów do seryjnych lamp, chodzi mi o to czy żarnik pasuje bez problemu?! Oraz jak jest z miejscem na zamontowanie tych przetwornic, bo u mnie jest bardzo ale to bardzo mało miejsca!
thef - Nie Sie 31, 2008 19:25
tysszek napisał/a: | Czy jest problem z założeniem tych bixenonów do seryjnych lamp | Jest, prawo. Nie masz homologacji na zastosowanie tego źródła światła w tych reflektorach.
tetryk - Pon Wrz 01, 2008 07:06
vanetten napisał/a: | ale co mi tam | -tobie może nic,a pomyślałeś o innych kierowcach ? lubisz jak ktoś ci "wali" po oczach długimi ?albo w deszczu ?-bo tak własnie będą odbierać twoje prawie xenony założone do zwykłych refl.inni kierowcy....
tysszek - Pon Wrz 01, 2008 07:58
ah widzę wszyscy są przeciwni. To czy świeci po oczach to kwestia regulacji, bo mało kto to robi po założeniu xenownów i wali po oczach albo sam specjalnie podnosi, bo na długich ma zwykłe H1 i śmiech je włączać.
Dużo podróżuje i widzę że coraz więcej ludzi ma pozakładane pseudo ksenony. Teraz też już mniej osób razi tymi światłami. W swoim seacie miałem angel eyes i też na h1 założyłem ksenony, efekt był piorunujący i nie raziłem kierowców z naprzeciwka. Co do aktów prawnych to się zgadzam że ...... Mieszkam koło granicy. W niemczech taka przyjemność kosztuje od razu dowód rejestracyjny jeśli nie ma spryskiwaczy
Tak więc na pewno ktoś już je tu zakładał w h4 i mam pytanie gdzie umieścił przetwornice?!
maciej - Pon Wrz 01, 2008 11:12
Polecamy:
http://forum.roverki.eu/viewtopic.php?t=25900
Został specjalnie przygotowany i jest na samej górze tego kącika, po to, żeby takich pytań nie zadawać - jest tam dokładnie opisane co trzeba zrobić, żeby mieć dobrze działające "ksenony" i inne okoliczności z tym związane.
tysszek - Pon Wrz 01, 2008 19:35
chciałem tylko powiedzieć że na temat R200 nie ma tam ani słowa
vanetten - Wto Wrz 02, 2008 05:56
Panowie - co do Bixenonów to powiem tak- w Chorzowie i okolicach jeździ coraz więcej aut z pseudo xenonami (seicento,corsy,kadety i inne) i jak na razie nikt się do nich nie dowala. A co do oślepiania to jest tylko kwestia regulacji- dodam jeszcze, że pytałem się pana z drogówki o bixenony czy można na takim zestawie za 300pln jeździć ( tak ) pytałem się go jeszcze czy jak będę już maił te xenony, to czy muszę montować spryskiwacze reflektorów i te czujniki (nic o tym nie wie) to mi powiedział, że jak auto przejdzie przegląd to policja nie ma prawa zabrać dowodu to tyle ode mnie pozdr...
michalswiatek - Wto Wrz 02, 2008 07:37
Cytat: | pytałem się pana z drogówki o bixenony czy można na takim zestawie za 300pln jeździć ( tak ) pytałem się go jeszcze czy jak będę już maił te xenony, to czy muszę montować spryskiwacze reflektorów i te czujniki (nic o tym nie wie) to mi powiedział, że jak auto przejdzie przegląd to policja nie ma prawa zabrać dowodu | - Ale wiekszosc policjantow z drogowki zna sie na swojej pracy, w przeciwienstwie do tego z ktorym rozmawiales...
marcin8c - Wto Wrz 02, 2008 09:47
wedlug tego policjanta, jezeli moje autko przejdzie przeglad to moge w nim zalozyc przelotowke, przyciemnic przednia szybe i tlumik taki ze okna powywala... no bo przeszedl przeglad przeciez
widac ze ten policjant sie w ogole na rzeczy nie zna. spryskiwacze sa konieczne, tak samo jak (chyba) calkowicie gladki, przezroczysty klosz samej lampy. i tu nie ma przepros, zadnego normalnego przegladu nie powinienes przejsc jezeli nie masz spryskiwaczy i samopoziomujacych sie swiatel
maciej - Wto Wrz 02, 2008 09:49
michalswiatek napisał/a: | - Ale wiekszosc policjantow z drogowki zna sie na swojej pracy, w przeciwienstwie do tego z ktorym rozmawiales... |
Dokładnie.
vanetten napisał/a: | Panowie - co do Bixenonów to powiem tak- w Chorzowie i okolicach jeździ coraz więcej aut z pseudo xenonami (seicento,corsy,kadety i inne) i jak na razie nikt się do nich nie dowala. |
Ale czy to znaczy, że to jest ok?
vanetten napisał/a: | A co do oślepiania to jest tylko kwestia regulacji- dodam jeszcze, że pytałem się pana z drogówki o bixenony czy można na takim zestawie za 300pln jeździć ( tak ) pytałem się go jeszcze czy jak będę już maił te xenony, to czy muszę montować spryskiwacze reflektorów i te czujniki (nic o tym nie wie) to mi powiedział, że jak auto przejdzie przegląd to policja nie ma prawa zabrać dowodu to tyle ode mnie pozdr... |
1. Policjant zatrzymujący Cię na ulicy nie wie czy "ksenony" założyłeś przed, czy po przeglądzie, więc może je zabrać.
2. Policjant zawsze może zabrać Ci dowód i wysłać na dodatkowe badanie jeśli uzna, że coś jest nie tak (np. przegląd robiłeś w zimie, a letnie opony są poniżej normy).
3. Żeby to co Ci powiedzieli to była prawda, to powinienneś mieć coś takiego jak robią Niemcy z TUV - jeśli przerobiłeś auto, to jedziesz do TUV i oni po obejrzeniu wystawiają Ci papier na legalność tej konkretnej przeróbki (taki przegląd to 50 E) i już nikt nigdy się nie przyczepi. Niestety ZTCW w Polsce nie ma stacji, które wystawiają takie specjalistyczne kwity.
4. Czy regulujesz lampy po każdej zmianie obciążenia auta? Bo ja sporo jeżdżę w trasy nocami i mam ochotę zacząć wozić młotek albo procę, żeby wytłuc każdemu "mądremu" takie "ksenony" - zwykłe, źle ustawione H1, czy H4 da się jeszcze przeżyć, choć też nie jest przyjemnie, ale te pseudoksenony dają 2 razy mocniej i nie dość, że naprawde oślepiają, to tak męczą wzrok tych z przeciwka, że po 2h ma się dość.
tysszek napisał/a: | chciałem tylko powiedzieć że na temat R200 nie ma tam ani słowa |
Ale jest o R25/MG ZR, poza tym kwestie prawne do wszystkich są takie same.
|
|