Zobacz temat - [R200] Czujnik temp. oleju

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200] Czujnik temp. oleju

rydlon - Pon Lip 07, 2008 11:37
Temat postu: [R200] Czujnik temp. oleju
Witam , mam uszkodzony czujnik temperatury oleju i w zwiazku z tym mam pytanie:

czy jesli wykrece ten czujnik to czy poleci mi olej? a jesli nie to czy moge jezdzic bez niego pare dni do momentu kupienia nowego? pozdrawiam.

sTERYD - Pon Lip 07, 2008 11:40

Cytat:
czy jesli wykrece ten czujnik to czy poleci mi olej?

parę kropel ledwie
rydlon napisał/a:
a jesli nie to czy moge jezdzic bez niego pare dni do momentu kupienia nowego?

nie, bo on jest wkręcony w miejscu, gdzie olej krąży pod ciśnieniem i jak włączysz silnik to zacznie mocno sikać, aż wyleci całość... :/

Brt - Pon Lip 07, 2008 12:36

eeeeeee temu panu dziękujemy :P czujnik temp oleju w dieslu można wykrecić, bo jego otwór jest zaślepiony :D hihihi :) wiec można wykręcić i jeździc bez niego ;) zresztą jak wykręcisz to sam zobaczysz ;)
wroblikns - Sob Kwi 09, 2011 09:32

mi przestała działać klima po wymianie chłodnicy.... :/ czy możliwe że podczas wymiany uszkodziłem czujnik temp oleju lub przewody idące do niego? i jak najłatwiej sie dostać do niego żeby go sprawdzić?
GRZYBEK82 - Nie Kwi 10, 2011 19:48

Ale czy w dieslu jest czujnik temperatury oleju? Chyba chodzi o ciśnienie.
Brt - Nie Kwi 10, 2011 20:05

Jest czujnik temperatury oleju i odpowiada on tylko za działanie klimatyzacji. Znajduje się nad filtrem oleju od strony prawego przedniego koła. Można go zewrzeć na krótko, jeśli wtedy klima zadziała to czujnik lub raczej jego kabelki są uszkodzone, jeśli nie zadziała to szukać innej przyczyny.
wroblikns - Sro Kwi 13, 2011 10:10

czy to jest ten słynny czujnik temp. oleju ?

jeśli tak to przewody do niego wyglądają na całe choć nie przyglądałem się bardzo dokładnie, jak odpiąć wtyczkę od czujnika żeby go sprawdzić ? i gdzie dalej idą te przewody żeby obadać czy w innym miejscu się nie przerwały ?

GRZYBEK82 - Sro Kwi 13, 2011 10:14

Nadal nie rozumiem co ma temp oliwy do klimatyzacji. Przecież to się ma jak piernik do wiatraka.
wroblikns - Sro Kwi 13, 2011 10:21

GRZYBEK82, BRT już o tym pisał w kilku tematach, i trzyma się to kupy, bo chodzi o to żeby klima wyłączyła się gdyby silnik się przegrzewał, więc w sytuacji gdy olej jest zbyt gorący , sprężarka od klimy wyłączy się żeby odciążyć silnik. Po to jest ten czujnik :!:
inną sprawą jest że ten silnik ciężko przegrzać więc praktycznie/teoretycznie ten czujnik jest nie potrzebny

[ Dodano: Sro Kwi 13, 2011 11:21 ]
GRZYBEK82 napisał/a:
Przecież to się ma jak piernik do wiatraka.

wiatrak obraca się piernikiem :mrgreen:

Brt - Sro Kwi 13, 2011 10:29

tak, to ten czujnik ... przewody idą kawałek wyżej (20 - 30 cm ?? ) i tam jest wtyczka przy podłużnicy. A sam czujnik mozna wykręcić, olej nie wycieknie, bo otwór na czujnik jest ślepy.
wroblikns napisał/a:
inną sprawą jest że ten silnik ciężko przegrzać więc praktycznie/teoretycznie ten czujnik jest nie potrzebny
dlatego jak mi się urwały przewody to wywaliłem go i jeździłem bez ... żadnych negatywnych skutków nie było nawet w największe upały.
wroblikns - Sro Kwi 13, 2011 10:34

a ten przewód który do niego idzie się jakoś wypina/wyciąga czy wykręca się całość? jeśli przewody są całe nie chciałbym się przyczynić do ich uszkodzenia ;p
żeby sprawdzić czy to wina czujnika zewrzeć po prostu kabelki idące do czujnika?
jak się dostanę do podłużnicy żeby sprawdzić czy tam gdzieś nie ma przerwy w obwodzie?

Brt - Sro Kwi 13, 2011 10:39

wykręca się całość z kabulkami. A wtyczka jest od strony silnika tak jakby między obudową rozrządu a podłużnicą ... na wysokości tyłu silnika. jak po kabelkach od czujnika "pójdziesz" to i wtyczkę znajdziesz ;)
Cytat:
żeby sprawdzić czy to wina czujnika zewrzeć po prostu kabelki idące do czujnika?

tak :ok:

wroblikns - Sob Kwi 16, 2011 16:10

czujnika nie sprawdzałem ale to jednak nie jego wina że klima nie działa ;/

byłem dziś w serwisie klimy i okazało się ze czynnika jest zero, maszyna również wywaliła nieszczelność.

okazało się że chłodnica klimy ma dziure ( dopiero wymieniałem chłodnicę wody :beczy: ), klimaludek do tego radzi bym wymienił jeden przewód (ten co idzie nad rozrządem) bo wygląda podejrzanie, jest klejony jakąś taśmą i gumą ?? czy coś. chłodnice do kupienia znalazłem ale tego przewodu nigdzie nie mogę znaleźć ;/

niestety nie zdjęcia całości tego przewodu