|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - IQ test :)
michone - Pią Lip 18, 2008 18:50 Temat postu: IQ test :) moj wynik 104 czyli ciut ponad norme:)
TEST IQ
7Tomi - Nie Lip 20, 2008 23:30
119
Senn - Nie Lip 20, 2008 23:53
106 Zawyzylem srednia dla Polski
Tomaszi - Pon Lip 21, 2008 00:38
michone widzę, że chcesz zgaznąć kaskę plus wyniki za darmo hehe
no ja se testa strzeliłem ale na telu brak kaski żeby eska wysłć tak że wyników nie znam
Tempest - Pon Lip 21, 2008 08:12
110
mogło być lepiej, ale i tak nie jest źle
walkie - Pon Lip 21, 2008 08:32
113
Twój iloraz inteligencji 113
średnie IQ Polaka 100
Odchylenie standardowe 13 jednostek
tylko nie wierzę, że standardowo na Polskę jest 100 bo zawsze było sporo wyżej.
Cherman - Pon Lip 21, 2008 09:08
Z tego co się orientuję, wskaźnik IQ wskazuje proporcjonalność rozwoju umysłowego do fizycznego... dlatego w profesjonalnych testach podaje sie m.in. wiek, płeć, kraj pochodzenia.
Wskaźnik 100 mówi o tym, że osoba, która go otrzymała jest tak samo rozwinięta fizycznie i mentalnie (nie jest ani opóźniona, ani nie wybiega przed szereg). Pod uwagę bierze się takie czynniki jak wiek z tego względu, że testy muszą być do niego dopasowane. Wyobrażacie sobie wynik 5-latka, który rozwiązuje ten test? Jego wynik nie mógłby być brany za miarodajny... albo test z kolorami dla mężczyzny i kobiety (zupełnie inaczej odbierane barwy).
piter34 - Pon Lip 21, 2008 10:31
Czy w tym teście na końcu trzeba wysłać SMS, aby otrzymać wynik?
Tempest - Pon Lip 21, 2008 10:46
piter34 napisał/a: | Czy w tym teście na końcu trzeba wysłać SMS, aby otrzymać wynik? |
ano trzeba
piter34 - Pon Lip 21, 2008 10:49
Kiedyś właśnie na tej stronie poświęciłem ileś tam czasu i potem mi kazali płacić. Aż tak bardzo nie chciałem wiedzieć jakie mam IQ.
marcin_przybys - Pon Lip 21, 2008 15:04
Nie dość że trzeba płacić ( o czym przekonałem sie jak już zrobiłem ) to jeszcze typologia zadań jest nie miarodajna... To właściwie jedno zadanie tylko modyfikowane , co to za test...
zouza - Pon Lip 21, 2008 15:23
Psychozabawa po prostu.
Testem jest np skala Wechslera a nie takie coś
morris - Pon Lip 21, 2008 21:07
zouza napisał/a: | Psychozabawa po prostu. |
Przy słusznym założeniu Chermana o braku odniesienia do norm wiekowych i płciowych, ten test bardzo przypomina np. Test Matryc Ravena (czasem używany np. w bad. rekrutacyjnych), który mierzy jeden z komponentów inteligencji ogólnej, czyli zdolność do spostrzegania i poprawnego myślenia. Więc nie nazwałbym go tylko "psychozabawą", coś tam się można o sobie dowiedzieć.
Co do norm, to wydaję mi się, ze są to normy dla tego testu i wtedy średnia 100 ma sens, czyt. test ma sens.
Joa - Pon Lip 21, 2008 21:31
dla mnie ten test jest tak samo miarodajny jak ten, w ktorym swoje IQ zmierzyla doda .
psychozabawa owszem, a w kazdej jednej takiej chodzi o to wlasnie, zeby sie czegos tam o sobie dowiedziec. tutaj, jak napisal morris, poznajemy jeden z komponentow inteligencji ogolnej.
na strone trafiam juz ktorys raz, a jak nie wysylalam smsa, zeby dostac wyniki, tak dalej tego robic nie zamierzam
Thrillco - Wto Lip 22, 2008 05:22
Ja robiłem standardowy test MENSY a ten miejscami go przypomina (obrazeczki), jednak to nie jest wszystko co się składa na prawdziwy test na IQ. Bardziej bliski jest mu test psychologiczny dla kierowców
Aha...na MENSA - 133 - 3 mniej od Einsteina...
MaReK - Wto Lip 22, 2008 07:33
michone podal link ze swojego "polec innym" i liczy na 50 zl
bambi - Wto Lip 22, 2008 08:30
A ja tylko 106, chyba mam dziś kiepski dzień hehe
Brt - Wto Lip 22, 2008 08:41
heh ja tam płacić za wynik nie bedę podobnie jak Joa, a w kilku testach tego typu uzyskiwałem powyżej stówki wiec chyba jestem normalny
xROnx - Wto Lip 22, 2008 09:25
...wstyd się przyznać
tom214Si - Wto Lip 22, 2008 23:44
Thrillco napisał/a: | Aha...na MENSA - 133 - 3 mniej od Einsteina... |
to Albercik miał tylko 136
ten test również zamierzam bojkotować, aczkolwiek niesromnie napiszę, że gdzieś kiedyś mi wyszło 136 Co prawda nieoficjanie, tym nie mniej tej wersji zamierzam się (kurczowo) trzymać
Thrillco - Sro Lip 23, 2008 05:29
Ogólnie sobie sprawdziłem ta stronę i...no ludzie to śmiech jest. Zwykłe kodiq - taka japońska czy chińska gra logiczna. Nawet na tescie psycho dla kierowców sa bardziej skomplikowane zadania. Dodam, ze niestety nie ma to nic wspólnego z testem na IQ....ale na pewno ma sporo wspólnego z zarabianiem kasy przez twórców strony
Test na IQ rózni się między innymi tym, ze nie jest wyłacznie obrazkowy i nie da isę go rozwiazać w 15minut, co więcej składa się z 3 części, niektóre zadania/pytania wymagają przede wszystkim rozumienia tekstu z którego odpowiedź wynika sama...wszyscy to znamy. A tu...mamy dalekowschodnią girke za wynik której ktoś jeszcze sobie każe słono płacić....kogo wy chcecie nabrać...samych siebie?? 100kt w kodaiq to taka norma pozwalajaca odróznić fakt, ze nie jest się szympansem Olejcie to
piter34 - Sro Lip 23, 2008 12:19
Thrillco napisał/a: | Zwykłe kodiq - taka japońska czy chińska gra logiczna. |
Nie mogę znaleźć w necie żadnych informacji na temat gry o nazwie "kodiq" ani "kodaiq"
...ale na pewno SMS-a o takiej właśnie treści (ta druga wersja) wysyła się po wykonaniu testu
Thrillco napisał/a: | Dodam, ze niestety nie ma to nic wspólnego z testem na IQ.... |
Thrillco napisał/a: | Test na IQ rózni się między innymi tym, ze nie jest wyłacznie obrazkowy i nie da isę go rozwiazać w 15minut |
Tzn., że jest część obrazkowa w prawdziwym teście IQ? Jeżeli tak, to to co jest na stronie stanowi jedynie fragment testu sprawdzający konkretne zdolności.
Thrillco napisał/a: | 100kt w kodaiq to taka norma pozwalajaca odróznić fakt, ze nie jest się szympansem Olejcie to |
Moim zdaniem liczba punktów w tej "grze" dobrze odzwierciedla posiadane IQ (dla jasności -> ja testu sobie tam nie robiłem), a Twoje porównanie do szympansów jest nie na miejscu.
michone - Sro Lip 23, 2008 12:32
smieszy mnie jesdno... wszyscy sie smieja ze test dla szympansow itd itp... to czemu wszyscy nie robia po 150-200 pkt?? ba dodam ze kilka osob mialo wyniki rzedu 80 pkt
Sam zrobilem dalem sie naciagnac na smsa, wynik 104 w porownaniu np do 119 tomiego czy 80 pana X oczyms swiadczy,.. Nie mowie ze tomi jest genialny a pan X szympansem
Mialem kiedys test w którym bylo ok 100 zadan i 25 minut tam mi wychodzilo ok 90IQ czyli normalnie.
A w ogóle to jestem teraz na haju bo rozpuszczalnik mi sie wylal wpokoju
morris - Sro Lip 23, 2008 14:39
piter34 napisał/a: | Tzn., że jest część obrazkowa w prawdziwym teście IQ? Jeżeli tak, to to co jest na stronie stanowi jedynie fragment testu sprawdzający konkretne zdolności |
Tak dokładnie jest. Nawet na stronie tego testu można o tym przeczytać. Nazywanie jednak wyniku IQ jest zabiegiem komercyjnym, chociaż każdy twórca testu może sobie nazwać wynik jak chce. Zresztą niektórzy zawodowo zajmujący się badaniem różnic indywidualnych podają taką definicję: inteligencja to jest to, co mierzą testy (więc w zależności od tesu inteligencja będzie oznaczała trochę co innego, ważna jest rzetelność podczas tworzenia skali). Uważam, że ten test jest w miarę miarodajny, a jak czytam o tym, że komuś wyszedł w "bardziej" rzetelnych testach wynik IQ 133 lub więcej, to ... gratuluję (nieszczerze) dobrego samopoczucia
Thrillco - Sro Lip 23, 2008 16:01
sam wynik w takich testach tez nie koniecznie świadczy o czymkolwiek. Moze się zdazyc, ze jednego dnia nie dobijecie do 90 a na dzień nastepny bez trudu przeskoczycie 100. Poza tym jest masa przypadków, kiedy osoby częsciowo uposledzone osiagają niesamowite wyniki jednego dnia by nastepnego wrócić do normy. Niektórzy "niepełnosprytni" mają w ogóle bardzo wysokie IQ a nie potrafią na codzień pójść do sklepu po bułki bo traca orientacje albo w połowie drogi już nie mają pojecia dlaczego wyszli. Ja osobiście IQ wole nazywac miernikiem czlowieczenstwa...stad ten tekst o szympansach No i jeszcze chodziło głównie o to, ze jest to część obrazkowa..niektóre czlekoksztaltne nieźle sobie z nią radzą.
Morris nie chodzi akurat o niczyje samopoczucie a taki test jak ten z linku od Mensowego różni się tym, że jedynie ten w mensie jest opracowany wg. pewnych norm ustalonych dawno temu i aktualizowanych, chociazby o fakt, ze człowiek się rozwija i to co kiedyś było wynikiem świetnym dziś może się okazac miernym.
"Coś" to jest obecnie powyżej 140 pkt.
I całym tym swoim wynikiem nie ogarniam tego "gratuluję (nieszczerze) dobrego samopoczucia"...wyschło ci coś czy jak
tom214Si - Sro Lip 23, 2008 20:28
morris napisał/a: | jak czytam o tym, że komuś wyszedł w "bardziej" rzetelnych testach wynik IQ 133 lub więcej, to ... gratuluję (nieszczerze) dobrego samopoczucia |
ten ktoś komu gdzieś wyszło więcej niż 133 nie trwierdził że był to bardziej miarodajny test
Tak przy okazji moja kuzynka ma 148 (umowna granica geniuszem bycia ) a ponadto zna(łe)m osobiście jedną taką co ma 156 (oficjalne, certyfikowane) - tzn. IQ 156 a nie Alfę Romeo
Najinteligentniejsza Polka (spośród zmierzonych rzecz jasna) ma 176, a najinteligentniejszy człek na świecie rzekomo 227....i nie potrafi samodzielnie nawet herbaty zaparzyć (sic!)
MaReK - Sro Lip 23, 2008 22:02
Ja ten test przerwalem po 6 pytaniu bo chcialem zobaczyc co jest na koncu
Na koncu pojawil sie komunikat ze musze wyslac sms'a wiec... olalem temat
|
|