Zobacz temat - [R 214Si 98r.]Problem na każdym zakręcie z oponami

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R 214Si 98r.]Problem na każdym zakręcie z oponami

T-K - Czw Sie 07, 2008 20:55
Temat postu: [R 214Si 98r.]Problem na każdym zakręcie z oponami
Otóż sprawa wygląda tak:

Na rondach, bądź na zakrętach pod dużym kątem jest problem tego typu, że strasznie piszczą opony przednie, a w sumie to chyba tylko prawa opona( patrząc ze środka). Koleś mówił, że zbieżność jest ok ( ale sprawdzał tak raczej organoleptycznie), ciśnienie w oponach też ok.

Czego to może być wina? Faktycznie tej zbieżności czy jest jakaś inna możliwość?

Pavlus - Czw Sie 07, 2008 21:27

Moze warto sie udac do kontroli zbieznosci, jak samochod stoi to ciezko jest zauwazyc taka wade, zobacz tez np jak skrecisz kierownice do konca w ktorys kierunek i zacznij cofac czy opony beda piszczec czy nie bedzie slychac stuku.

A moze to tylko temperatura albo rodzaj nawierzchni wplywa na to ze oponki piszcza?
:)

Jary - Czw Sie 07, 2008 21:48

Tylko i wyłącznie brak prawidłowej geometrii kół :idea:
thef - Czw Sie 07, 2008 22:18

Spróbuj zamienić opony (koła) - przód z tyłem i zobacz czy problem dalej występuje. Sprawdzenie zbieżności też by się przydało, ale w stacji kontroli a nie na oko ;) . Zmierz też odległość krawędzi opony od początku progu i porównaj obie strony.
Brt - Pią Sie 08, 2008 10:02

na oko, to chłop w szpitalu nogi wyciągnął ;) Koniecznie trzeba zbieżność sprawdzić na przyrządach, bo czasem 1 - 2 stopnie wystarczą, żeby wpierdzielało opony ;)
pawel86 - Sob Sie 09, 2008 10:19

T-K, a może jeździsz na zimówkach :grin: pytam dlatego że ja na takich jeszcze jeżdżę :razz: i dzieje mi się tak samo jak u Ciebie, na prawie każdym rondzie opony mi piszczą, albo przy gwałtowniejszym skręcie przy większej prędkości. Jeszcze teraz przy wysokich temperaturach to szczególnie :wink:
T-K - Sob Sie 09, 2008 13:46

Hehe, nie na zimówkach nie jeżdżę ;)