|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 1.1 1999] Bezpiecznik świateł stop i cofania
slaszysz - Pią Sie 08, 2008 15:02 Temat postu: [R200 1.1 1999] Bezpiecznik świateł stop i cofania Witajcie!
Mam ostatnio problem z bezpiecznikiem świateł stop (i cofania). Otóż w ciągu miesiąca przepalił mi się już 2 razy. Wymieniłem żarówki, bo jedna była trochę przydymiona od środka, ale to nic nie dało. Wczoraj zmieniłem bezpiecznik ponownie i patrzę dziś - znów przepalony.
Na co zwrócić uwagę jeszcze, co wyczyścić? Wiem, że do wyczyszczenia jest włącznik stop-ów pod pedałem hamulca, ale może problem leży w światłach cofania?
thef - Pią Sie 08, 2008 15:05
Sprawdź wiązkę klapy tylnej.
slaszysz - Pią Sie 08, 2008 15:51
thef napisał/a: | Sprawdź wiązkę klapy tylnej. |
No tak, całkiem zapomniałem, że tam też jest światło stop. Przy tylnych światłach też jest jakaś kostka, tylko nie wiem czy to się da rozebrać.
Ukasz - Pią Sie 08, 2008 17:44
thef napisał/a: | Sprawdź wiązkę klapy tylnej. |
I ja stawiam na to w 100 %
Nie szukaj nigdzie indziej tylko tu.
slaszysz - Pią Sie 08, 2008 18:31
Zauważyłem, że w klapie nie świeciły się 3 żarówki. Trochę nimi poruszałem i teraz już działają. Ale to raczej nie była przyczyna.
A z tą wiązką, to chodzi o sprawdzenie w okolicy zawiasu klapy, gdzie jest gumowa osłona?
Ukasz - Pią Sie 08, 2008 18:59
slaszysz napisał/a: | Zauważyłem, że w klapie nie świeciły się 3 żarówki. Trochę nimi poruszałem i teraz już działają. Ale to raczej nie była przyczyna.
A z tą wiązką, to chodzi o sprawdzenie w okolicy zawiasu klapy, gdzie jest gumowa osłona? |
Jak otworzysz klapę bagażnika to jest ta wiązka w gumowej rurce po prawej stronie.
slaszysz - Nie Sie 10, 2008 10:54
Sprawdziłem, co tam jest pod gumową osłoną - osłona jednego kabelka wygląda na pękniętą, ale sam przewód raczej nie.
Tak się zastanawiam czy to nie dlatego, że jak parkuję to zostawiam auto na wstecznym biegu - bezpiecznik jest ten sam od świateł stop i cofania. No, ale niby zasilanie jest wyłączone wtedy...
thef - Nie Sie 10, 2008 11:01
slaszysz napisał/a: | osłona jednego kabelka wygląda na pękniętą, ale sam przewód raczej nie | Kabelek lubi pękać w środku, pod izolacją. Najlepiej sprawdź w rave od czego ten kabelek, który ma uszkodzoną izolację, jeżeli będzie związany z tym bezpiecznikiem, to na 100% ma przebicie .
|
|