|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Stag 300 - brak mocy
dulis1 - Pon Wrz 15, 2008 19:26 Temat postu: [R416] Stag 300 - brak mocy Mój Roverek posiada instalacje stag 300.Autko na gazie nie ma mocy.Byłem u gazownika i stwierdził że trzeba rozwiercić dysze,bo są orginalne nie rozwiercane i wymienić reduktor bo ma zza słabe ciśnienie.Koszt 800pln.Czy mogę sam rozwiercić dysze i jeśli tak to na jaką średnice?Czy mogę zastosować w moim samochodzie reduktor-TOMASETTO AT09 ALASKA.Czy po wymianie reduktora zmienią się parametry i konieczna jest regulacja instalacji?
piter34 - Wto Wrz 16, 2008 20:38
dulis1 napisał/a: | Byłem u gazownika i stwierdził że trzeba rozwiercić dysze,bo są orginalne nie rozwiercane i wymienić reduktor bo ma zza słabe ciśnienie. |
Jaki reduktor? Jaka średnica dysz? Jakie wtryskiwacze?
Czy to ten sam gazownik, który zakładał instalację?
Koszt 800PLN jest z kosmosu. Reduktor kosztuje ok. 300PLN, robota razem z wierceniem dysz i programowaniem instalacji to ok. 100PLN.
dulis1 napisał/a: | Czy mogę zastosować w moim samochodzie reduktor-TOMASETTO AT09 ALASKA. |
Teoretycznie NIE, a w praktyce DA SIĘ.
Lepiej jednak założyć reduktor EuroPegas.
dulis1 napisał/a: | Czy po wymianie reduktora zmienią się parametry i konieczna jest regulacja instalacji? |
Tak.
dulis1 - Sro Wrz 17, 2008 15:23
Reduktor mam jakiś z demontażu nie znam firmy,nie wiem jakie wtryski,jest listwa i dysze są takie jakie były w listwie,nie znam średnicy.Z gazownikiem który mi to robił rozstałem się w nieprzyjaznych stosunkach.
Jaka by musiała być średnica dysz?
Czy przewody od wtryskiwaczy do listwy muszą być tej samej długości i jak najkrótsze?
piter34 - Sro Wrz 17, 2008 15:56
dulis1 napisał/a: | Reduktor mam jakiś z demontażu nie znam firmy,nie wiem jakie wtryski,jest listwa i dysze są takie jakie były w listwie,nie znam średnicy. |
Czyli zasadniczo nic nie wiadomo. Dysze we wtryskach są bodajże 3mm, natomiast domyślnie w zestawie przychodzą dysze 1,8mm do wkręcenia w kolektor.
dulis1 napisał/a: | Jaka by musiała być średnica dysz? |
Nie wiem jaka. To się dobiera razem z ciśnieniem reduktora tak, aby tzw. mnożnik nie był za duży ani za mały (polecam PDFa o instalacji i programowaniu Staga ze strony www.ac.com.pl). Musisz zaopatrzyć się w interfejs do instalacji i laptopa, zobaczyć jak jest ustawiona instalacja, jakie jest ciśnienie reduktora i dopiero wtedy kombinować.
dulis1 napisał/a: | Czy przewody od wtryskiwaczy do listwy muszą być tej samej długości i jak najkrótsze? |
Powinny, nie muszą.
dulis1 - Sro Wrz 17, 2008 18:47
Mam jaszcze jedno pytanie.Mapa mnożnika na wykresie jest u samej góry a podobno powinna być dużo niżej.Co to oznacza?
Wtryski są koloru żółtego,co do reduktora wszystkie oznaczenia są wytarte.
piter34 - Pią Wrz 19, 2008 10:41
dulis1 napisał/a: | Mapa mnożnika na wykresie jest u samej góry a podobno powinna być dużo niżej.Co to oznacza? |
Mnożnik powinien być w zakresie od 1 do 1,5 (tak chyba napisano w instrukcji).
Jeżeli jest za wysoko, to są za małe dysze albo za małe ciśnienie na reduktorze, albo jedno i drugie.
|
|