|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Świece żarowe
magneto - Wto Wrz 16, 2008 16:22 Temat postu: [R45] Świece żarowe witam wszystkich. szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć więc mam pytanie.czy ktoś z użytkowników wie jak domowym sposobem wyciągnąć świecę żarową.chodzi mi o tą pierwszą z prawej strony stojąc przodem do silnika.ogólnie trudny dostęp,jakoś ją wykręciłem ale problemem okazała się pompa wtryskowa. która blokuje jej wyjęcie. nie ukrywam że nie chciałbym odkręcać pompy bo bo nie ustawię później kąta wtrysku a u mechanika musiałbym mojego R zostawić na kilka godzin a na to nie mogę sobie pozwolić(czas to pieniądz). widziałem w sklepie świece o takich samych parametrach lecz o 1cm krótszą,wtedy starą jakoś bym wygiął i wyciągnął a tą krótszą wtedy włożył bez problemu.co o tym myślicie? pozdrawiam
rybakowy - Wto Wrz 16, 2008 16:50
mozesz spróbować ale nie wiem,ja mam komfort bo nie mam tej 4 czy 1 ale wiem ze odkrecaja pompe,dlatego lepiej mechanik niech to robi
thef - Wto Wrz 16, 2008 20:29
Bez wyciągnięcia pompy się nie obejdzie. Mając na uwadze fakt, że w starszych silnikach serii L bywały trzy świece, proponuje tą czwartą zostawić w spokoju. Nawet, jeśli jest padnięta, przy zdrowych trzech pozostałych auto powinno odpalać normalnie. No chyba, że uda Ci się sztuczka z tą krótszą, ale nie kojarzę, żeby ktoś na coś takiego wpadł. Będziesz pionierem ewentualnie. Nie zapomnij napisać jak się sprawy potoczyły .
magneto - Sro Wrz 17, 2008 11:23
dzięki za podpowiedzi. na dzień dzisiejszy zostanę przy 3 nowych świecach a tą której nie mogę wyjąć zostawię (w tej krótszej którą chciałem założyć po dokładnych oględzinach stwierdziłem inny gwint) a z drugiej strony skoro inne R mają tylko 3 świece i dają radę to i ja tak będę jeździł.
|
|