Zobacz temat - [R45] Świece żarowe

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R45] Świece żarowe

magneto - Wto Wrz 16, 2008 16:22
Temat postu: [R45] Świece żarowe
witam wszystkich. szukałem na forum ale nie mogłem znaleźć więc mam pytanie.czy ktoś z użytkowników wie jak domowym sposobem wyciągnąć świecę żarową.chodzi mi o tą pierwszą z prawej strony stojąc przodem do silnika.ogólnie trudny dostęp,jakoś ją wykręciłem ale problemem :shock: okazała się pompa wtryskowa. która blokuje jej wyjęcie. nie ukrywam że nie chciałbym odkręcać pompy bo bo nie ustawię później kąta wtrysku a u mechanika musiałbym mojego R zostawić na kilka godzin a na to nie mogę sobie pozwolić(czas to pieniądz). widziałem w sklepie świece o takich samych parametrach lecz o 1cm krótszą,wtedy starą jakoś bym wygiął i wyciągnął a tą krótszą wtedy włożył bez problemu.co o tym myślicie? pozdrawiam
rybakowy - Wto Wrz 16, 2008 16:50

mozesz spróbować ale nie wiem,ja mam komfort bo nie mam tej 4 czy 1 ale wiem ze odkrecaja pompe,dlatego lepiej mechanik niech to robi
thef - Wto Wrz 16, 2008 20:29

Bez wyciągnięcia pompy się nie obejdzie. Mając na uwadze fakt, że w starszych silnikach serii L bywały trzy świece, proponuje tą czwartą zostawić w spokoju. Nawet, jeśli jest padnięta, przy zdrowych trzech pozostałych auto powinno odpalać normalnie. No chyba, że uda Ci się sztuczka z tą krótszą, ale nie kojarzę, żeby ktoś na coś takiego wpadł. Będziesz pionierem ewentualnie. Nie zapomnij napisać jak się sprawy potoczyły ;) .
magneto - Sro Wrz 17, 2008 11:23

dzięki za podpowiedzi. na dzień dzisiejszy zostanę przy 3 nowych świecach a tą której nie mogę wyjąć zostawię (w tej krótszej którą chciałem założyć po dokładnych oględzinach stwierdziłem inny gwint) a z drugiej strony skoro inne R mają tylko 3 świece i dają radę to i ja tak będę jeździł. :smile: