Zobacz temat - [R420] Sworzeń zwrotnicy

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Sworzeń zwrotnicy

mi_sza1 - Czw Wrz 18, 2008 10:54
Temat postu: [R420] Sworzeń zwrotnicy
Jak w temacie. Wzoraj zmienilem osłone przegubu zenętrznego(pasuje od Hondy civic). Wtym celu poluzowałem sworzeń który siedzi w zwrotnicy i łączy z nią wahacz. I teraz nie mogę nakręcic nakrętki na gwint w tym sworzniu obraca sie caly stożek. Czy da sie napewno go wybic bo nie widze tam pierścenia zadnego. Czy pasuje od Roverka z silnikiem benzynowym bo według jednych ogloszeń, tak według innych nie. A może od hondy?
danielsonicl - Czw Wrz 18, 2008 12:05

Ja wymieniałem u siebie i z jednej strony też nie było pierścienia musiał spaść,sworznie są napewno demontowalne nie ma z tym problemu tak jak z zakupem,podałem model, rok i wszystko było ok.Zerknij jeszcze do tego sklepu.
Lechos - Czw Wrz 18, 2008 12:42

Daj pod wahacz lewarek i podnos do gory (mozna zablokowac jakims klockiem drewnianym aby sprezyna sie nie sciskala), w ten sposob wahacz docisnie sworzen do zwrotnicy i powinno dac sie nakrecic nakretke (dobrze oczysc gwint sworznia)
mi_sza1 - Czw Wrz 18, 2008 12:51

Próbowałem podobnie opuszczelem na kłódke (taka drewnianą) dociska ale nie na tyle aby dokręcić. Mam nową nakrętke jak wróce z pracy to spróbuje ją nakręcic, Jak nieda rady to wymienie cały sworzeń. Ale dzieki za chhęć pomocy. a za checi macie po punkciku.
sTERYD - Czw Wrz 18, 2008 19:03

ale chodzi o ten swożeń w górnym wahaczu, czy w dolnym??
do dolnego dostaniesz bez problemu, a jeśli chodzi o górny, to normalnie się wymienia cały wahacz, ale da się też sam sworzeń... acz osobiście by mi się nie chciało przy obecnej cenie tych wahaczy ;)
a wymiana całego wahacza to pół godzinki z piffkiem :cool:

mi_sza1 - Pią Wrz 19, 2008 06:49

sTERYD napisał/a:
ale chodzi o ten swożeń w górnym wahaczu, czy w dolnym??

chodzi o dolny ten co jest w zwrotnicy i łączy sie z dolnym wahaczem. dokladnie o ten;
http://www.tomateam.pl/sk...wieszenie&c=617
Ale nie ma zaznaczonego ze pasuje do diesla tylko do beznzyny. do diesla jest ale az 230 zl strasznie drogo. Bedzie pasował ten z linku?

etimark - Pią Wrz 19, 2008 07:39

U siebie właśnie wymieniłem oba na takie, ale czy do benzyny? Dobrze by było porównać oba jeżeli mają w sklepie, pomierzyć suwmiarką.
Ten jest produkowany do różnych modeli, zawleczka dołączona do kompletu jest nieprzydatna w R 400.