Zobacz temat - [R420] Kierunkowskazy nie wracają po skręcie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R420] Kierunkowskazy nie wracają po skręcie

yoshi - Sob Wrz 20, 2008 21:32
Temat postu: [R420] Kierunkowskazy nie wracają po skręcie
witam, odkąd kupiłem mojego roverka mam pewien problem, mianowicie przy włączaniu kierunkowskazu i skręcie kierunkowskaz nie odbija na swoje początkowe miejsce, co może być tego problemem i jak to naprawić?
McGAJveR - Sob Wrz 20, 2008 21:53

Na osi kierownicy , pod "zespołem kierunkowskazu" znajduje się plastikowy pierścień z "paluszkiem" , który cofa kierunkowskaz do pozycji "zero" przy ruchu powrotnym kierownicy.
To właśnie ten "paluszek" się starł!
Wystarczy zdjąć kierownicę i zespół przełączników , następnie zdjąć ów pierścień z "paluszkiem" i wymienić go na nowy.

sTERYD - Nie Wrz 21, 2008 13:38

mogła też się zuzyć ta cząść na przełączniku,
to chyba łatwiej sprawdzić ;)

McGAJveR - Nie Wrz 21, 2008 13:42

sTERYD napisał/a:
mogła też się zuzyć ta cząść na przełączniku,
to chyba łatwiej sprawdzić ;)

Racja Kolego!
Jednak zdejmując zespół przełączników zobaczymy i jedno i drugie.
Bez zdjęcia nie da się sprawdzić...

yoshi - Nie Wrz 21, 2008 20:46

tylko gdzie to wszystko kupić... orientujecie się?
McGAJveR - Nie Wrz 21, 2008 20:52

yoshi napisał/a:
tylko gdzie to wszystko kupić... orientujecie się?

W pierwszej kolejności looknij na allegro... Sprawdź też ofertę e-sklepów.

Zukowaty - Nie Wrz 21, 2008 20:55

Jak sie starl paluszek to sprawe zalatwi sruba z plaskim lbem o odpowiedniej srednicy :mrgreen: Wkrecic na miejsce paluszka i po sprawie
McGAJveR - Nie Wrz 21, 2008 21:01

Zukowaty napisał/a:
Jak sie starl paluszek to sprawe zalatwi sruba z plaskim lbem o odpowiedniej srednicy :mrgreen: Wkrecic na miejsce paluszka i po sprawie

Koncept faktycznie niegłupi... :ok:
Może pomóc przynajmniej do czasu kupna "zapasu"...

Zukowaty - Nie Wrz 21, 2008 21:19

Mysle ze bedzie lepszy niz oryginal.ja tak w poldku kiedys zrobilem i jezdzi do dzis
yoshi - Nie Wrz 21, 2008 21:38

jutro jak wstanie słońce będę kombinował co z tym dokładnie zrobić :D dziękuje póki co za wskazówki, jutro mam nadzieje rozwiąże ten problem płaską śrubą i odnajde paluszek :P
meblejaro66 - Pią Mar 10, 2017 14:42

koledzy mam ten problem w r75. kierunki nie odbijaja. wyciagnalem manetke wydawalo mi sie ze to ten plasticzek na sprezynce, ale popatrzalem na allegro i sprzedaja identyczne. pod jakim haslem szukac tego pierscienia i w ktorym dokladnie jest on miejscu? :mad:

@edit
dodaje zalacznik z zaznaczonym fragmentem o ktorym pisalem wyzej