Zobacz temat - [R200 98r] płyn układu kierowniczego

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R200 98r] płyn układu kierowniczego

ywis - Sob Wrz 27, 2008 11:15
Temat postu: [R200 98r] płyn układu kierowniczego
Mam do Was pytanie, wczoraj zauważyłem, że lekko poniżej minimum mam płyny w układzie kierowniczym, ubyło mi troszkę i teraz takie moje pytanie, czy mogę kupić płyn do układu kierowniczego obojętnie jaki i dolać tak aby mieć odpowiedni poziom w zbiorniczku, czy to należy w ogóle wymienić już na nowy płyn i nie można uzupełniać? Bo od kilku dni normalnie kierownica mi zaczęła się dziwnie zachowywać i postanowiłem sprawdzić pod maską, co jest, czy jest odpowiednio płynu, a tu jednak troszkę ubyło w przeciągu 6 miesięcy.
sTERYD - Sob Wrz 27, 2008 11:52

możesz spokojnie dolać, acz wymiana na pewno by nie zaszkodziła :cool:
możesz kupić dowolny olej do autommatycznych skrzyń biegów zgodny ze specyfikacją dexron 2D najlepiej w tym samym kolorze (jak znam życie, to brunatnoczerwony) ;)

ywis - Sob Wrz 27, 2008 12:15

No kolor jest taki ciemny, to to ma być płyn do skrzyń? myślałem, że do układu kierowniczego, nie znam się, dlatego też stąd moje zdziwienie :roll:
sTERYD - Sob Wrz 27, 2008 12:29

tak, w układach wspomagania stosuje się olej do automatów :cool:
ywis - Sob Wrz 27, 2008 12:31

A orientujesz się ile może kosztować nowa uszczelka silnika, bo nieco zaczęła mi już niedomagać i no niestety, ale lekko już olej sobie wychodzi na zewnątrz...
sTERYD - Sob Wrz 27, 2008 14:10

która uszczelka silnika??
jest ich tam troche ;)

ywis - Sob Wrz 27, 2008 14:31

To jest ta główna uszczelka silnika łącząca korpus dolny z górnym.
sTERYD - Sob Wrz 27, 2008 16:04

pod kolektorem wydechowym, czy nad?
jeśli pod to jest uszczelka pod głowicą, a nad jest albo rozpowłowienie głowicy, i tam nie ma uszczelki, tylko uszczelnia się pastą, albo całkiem na gorze uszczelka pokrywy zaworów :cool: