Zobacz temat - [R620] Koła huczą i stukają

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Koła huczą i stukają

mazda11 - Sro Paź 01, 2008 18:50
Temat postu: [R620] Koła huczą i stukają
Witam od jakiegoś czasu w moim roverku w przednich kołach dochodzi dzwięk tak jakby huczało i stukało. Przy skręcaniu nic nie stuka czyli to nie brzegub. W tamtym roku wymieniałem tarcze, łożyska oraz klocki. Co to może być???
Fargo80 - Sro Paź 01, 2008 19:11

witam mazda11, sprawdz koncowki drazkow kierowniczych, ja to drazki to jakies 150 nie twoje, miejmy nadzieje ze nie wachacz bo to troszke :shock: wiecej
mazda11 - Czw Paź 02, 2008 08:26

A jak sprawdzić te dršżki????, koła tak dyrgoczš jak jade powoli tak do 80km/h przy 140km/h tylko huczš???
kostas - Czw Paź 02, 2008 09:03

Polecam sprawdziź także zbieżność. Nie wykluczone też, że opony mają "zęby" i dlatego mogą huczeć i wydawać dziwne dzwięki.
giewu - Czw Paź 02, 2008 09:06

mazda11 napisał/a:
od jakiegoś czasu w moim roverku w przednich kołach dochodzi dzwięk tak jakby huczało i stukało. Przy skręcaniu nic nie stuka czyli to nie brzegub
mazda11 napisał/a:
koła tak dyrgoczš jak jade powoli tak do 80km/h przy 140km/h tylko huczš???

tak to napisałeś, że ja osobiście prawie w ogóle nie zrozumiałem Twojego problemu ...
napisz bardziej szczegółowo jakie są objawy, w jakich momentach, przy jakiej prędkości, czy podczas ruszania, hamowania itd.

mazda11 - Czw Paź 02, 2008 18:20

giewu, podczas normalnej jazdy dzwięk nie jest aż tak słyszalny żeby ludzie się za mnš oglšdali:-) to występuje i jest najbardziej wyczuwalne przy 60-80km/h, tak jakby koła dostawały bicia, opony mam założone letnie o tym samym bieżniku. Kiedyœ miałem w astrze problem z przegubem, że mi trzeszczał przy skręcaniu i to było wyraŸnie słychać a to co mam to bardziej sie czuje. Na poczštku te drgania dochodziły tylko z prawego kola teraz i z lewego to czuć. Roverek nie stracił na przyczepnoœci, dynamice dlatego zastanawiam się co to może być.
giewu - Czw Paź 02, 2008 18:58

mazda11 napisał/a:
... to występuje i jest najbardziej wyczuwalne przy 60-80km/h, tak jakby koła dostawały bicia

ta wypowiedź mi sugeruje opony (ich stan itd.) bądź wyważenie kół ... zacząłbym od tego właśnie ...

phoenix123 - Czw Paź 02, 2008 20:25

Zgadzam sie z przedmówcą, to mogą być nie wyważone koła.... ( czujesz bicie w kierownicy? bo zazwyczaj temu też to toważyszy)