Zobacz temat - [R620] Walnięty cylinder a spalanie

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Walnięty cylinder a spalanie

szags - Sro Paź 01, 2008 20:38
Temat postu: [R620] Walnięty cylinder a spalanie
Witam.
Poruszałem temat już kiedyś ale przyczyny nie wyeliminowałem do dziś. Wcześniej palił mi ok 15litrów gazu na 100km mimo iż nie jeżdziłem specjalnie agresywnie i dużo w trasie. Jednak kiedy ostatnio zobaczyłem ze bierze ponad 16l/100km już się naprawdę wkurzyłem. i postanowiłem cos z tym zrobić. Pojechałem do gazownika i ten mi na to że to wina parownika, że ten jest stary i traci kopresje i coś tam. Powiedziałem ok, jeśli będzie palił w normie po tej operacji to niech robi. Skasował mnie 450zł i miałem nadzieje że bedzie ok. Niestety po przejechaniu 240km gaz się skończył. (zbiornik ma 40l) czyli spalanie 16,6/100km. Czyli 450zł poszło sie ..... Ale coś tam mówił też mój gazownik żebym sobie sprawdził kompresję bo wydaje mu się że cylinder jeden pada.(szarpanie na luzie). Wziąłem z ojcem aparaturę pomiarową i faktycznie trzy cylindry po ok. 13 barów a jeden ok.6. Czy to może być powód podwyższonego spalania?? tata twierdzi że jak najbardziej, trochę się na tym zna. Miał ktoś kiedyś tego typu problem?? czy to jakaś standardowa przypadłość i można powiedziec z duzym prawdopodobieństwem co to dokładnie jest.

filo - Sro Paź 01, 2008 21:10

szags napisał/a:
Ale coś tam mówił też mój gazownik żebym sobie sprawdził kompresję bo wydaje mu się że cylinder jeden pada.(szarpanie na luzie).

Nie mógł Ci tego wcześniej zasugerować?
Naciągnął Cię na kasę.

Konix - Sro Paź 01, 2008 21:17

Z dużym prawdopodobieństwem nie domykający się zawór, padnięta uszczelka pod głowicą, albo rozwalone pierścienie.
maciej - Czw Paź 02, 2008 08:48

Uszczelka to raczej nie, bo to się w serii F praktycznie nie zdarza (chyba, że auto było kilkakrotnie mocno przegrzane) - zawór lub pierścienie.

Na 99,9% to jest przyczyna wysokiego spalania.

szags - Czw Paź 02, 2008 16:44

ok, dzięki za informacje. jutro wstawiam auto do mechanika i zobaczymy co z tego będzie.
piter34 - Wto Paź 07, 2008 10:25

szags napisał/a:
ok, dzięki za informacje. jutro wstawiam auto do mechanika i zobaczymy co z tego będzie.

Co się okazało?