|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
 |
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [MG ZR 105 2004r.] przerywa
szeryff - Pon Paź 06, 2008 20:25 Temat postu: [MG ZR 105 2004r.] przerywa Drodzy forumowicze, nie wiem co sie stało mojemu MG. Przerywa mi jakby było złe paliwo, dodam ze po tankowaniu zrobiłem ok 60km i mruga kontrolka (nie wiem kokładnie od czego ona jest) od prądu lub zapłonu koloru pomaranczowego.... po dodaniu gazu na postoju i na biegu przerywa i nie chce jechać... co może byc przyczyną /dodam że dzisiaj autko było solidnie myte/
oprawca_1978 - Wto Paź 07, 2008 07:17
Przerywa praca silnika = problem z mieszanką paliwową lub zapłonem.
A powodów powyższego może być niezmierzone multum.
Jeśli instalacja paliwowa - to albo zła jego jakość, albo instalacja paliwowa niedomaga - złe ciśnienie paliwa (pompa paliwa pada, zanieczyszczenia w układzie, zabity filtr paliwa, zapchane wtryski, itd..) albo osprzęt instalacji - regulator ciśnienia paliwa, itd..
Jeśli zapłon - to albo przewody zapłonowe przebijają, albo kopułka zanieczyszona i iskra bocznikuje na masę, albo palec rodzielczy uszkodzony, albo świece mają złą przerwę, są źle dobrane albo już wyjeżdżone, albo osprzęt zapłonu = czujnik położenia wału, zestaw przekaźników silnika, komp silnika.
Może być też to winą osprzętu i czujników silnika - zanieczyszcenia, uszkodzenia, nieszczelności, itd.
Co najmniej - zespół przepustnicy (czujnik położenia przepustnicy, silniczek krokowy przepustnicy, kanalik obejściowy w przepustnicy) - drożność, regulacja, szczelność, sprawność, itd..), czujniki temp silnika - czujnik temp cieczy i temp. powietrza w dolocie, czujnik podciśnienia, czujnik położenia wału, sonda lambda, itd... Sprawność, przejście na liniach sygnałowych, sprawność zasilania, itd....
Gdybać można tak do późnego wieczora. Za mało konkretów.
szeryff - Wto Paź 07, 2008 09:40
zaczne może od wymiany swiec.. i zobacze czy bedzie jakas poprawa, bo z moich obserwacji wynika jakby nie do konca dopalał mieszanke paliwowa...
giewu - Wto Paź 07, 2008 09:43
szeryff napisał/a: | /dodam że dzisiaj autko było solidnie myte/ |
pod maską również ?
szeryff - Wto Paź 07, 2008 09:45
no właśnie coś ta płukałem, ale starałem sie nie lać po elektryce
giewu - Wto Paź 07, 2008 09:48
szeryff napisał/a: | no właśnie coś ta płukałem, ale starałem sie nie lać po elektryce |
to może nie do końca Ci się to udało ?
spróbuj najpierw wysuszyć dokładnie wszystkie elementy układu zapłonowego ... myślę, że problem zniknie
szeryff - Wto Paź 07, 2008 10:04
no chyba nie do konca! a jak mi polecasz to zrobić?
pgrad - Wto Paź 07, 2008 11:51
MG ZR 105, to diesel, czy benzyna? Bo jeżeli diesel to wymiana świec żarowych nic nie da...
piter34 - Wto Paź 07, 2008 11:52
pgrad napisał/a: | MG ZR 105, to diesel, czy benzyna? |
1.4 benzyna
szeryff napisał/a: | no właśnie coś ta płukałem, ale starałem sie nie lać po elektryce |
Poczekaj, aż wszystko wyschnie albo wysusz wszystko delikatnie pod górną pokrywą silnika (cewki, kable, gniazda świec)...
szeryff - Wto Paź 07, 2008 16:59
wymieniłem świece, chwile spokoju i znowu to samo... bląd w komputerze czy faktyczne od czekać aż wszystko wyschnie do konca....
Tomi - Wto Paź 07, 2008 17:06
oprawca_1978 napisał/a: | albo kopułka zanieczyszona i iskra bocznikuje na masę, albo palec rodzielczy uszkodzony, |
W tym modelu są 2 cewki i nie ma kopułki i palca rozdzielacza zapłonu.
[ Dodano: Wto Paź 07, 2008 17:08 ]
Elektryka jest również na silniku. na pokrywie zaworów (pod tym dużym plastikiem) są cewki... ale wymieniając świece chyba je zauważyłeś
[ Dodano: Wto Paź 07, 2008 17:09 ]
szeryff napisał/a: | wymieniłem świece, chwile spokoju i znowu to samo... bląd w komputerze czy faktyczne od czekać aż wszystko wyschnie do konca.... |
Może problem tkwi w którejś z cewek.
szeryff - Wto Paź 07, 2008 18:05
no pojeżdze troche, jak wyschnie i sie nie poprawi to sprawdze cewki dzięki wszystkim za pomoc
Rowan - Wto Paź 07, 2008 20:59
Porządne rozgrzej silnik i otwórz maskę, niech odparuje.
szeryff - Sro Paź 08, 2008 09:43
no i koniec zmartwien... wymiana swiec na NGK laserowe, platynówki wyparowanie wody i znomu chodzi maszyna! dzięki wszystkim za pomoc pozdro
|
|