Zobacz temat - [R416] Dławi się przy ostrym przyspieszaniu

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Dławi się przy ostrym przyspieszaniu

sioux - Sob Paź 11, 2008 17:04
Temat postu: [R416] Dławi się przy ostrym przyspieszaniu
, jeśli przycisnę gazu szybko, zadławia się i gaśnie. Szczególnie gdy zimny szarpie przyspieszając. Gdy płynnie dodaję gazu nie ma żadnego problemu.
sTERYD - Sob Paź 11, 2008 19:42

Popraw temat na zgodny z zasadami kącika !! !!
może pada Ci potencjometr przepustnicy... :hm:
a do układu zapłonowego to kiedy zagladałeś ??

sioux - Pon Paź 13, 2008 21:43

Sprawdziłem po ciemku bez pokrywy na kable między wałkami, chyba zagnieżdziły się tam świetliki. Kabli nigdy nie wymieniałem. Dzięki
Przy okazji, gdzie znajduję sie krokowy i do czego słuzy?

sTERYD - Pon Paź 13, 2008 23:04

silniczek krokowy u Ciebie znajduje się przy kolektorze ssącym (między kolektorem a silnikiem) jakieś 20 cm od przepustnicy. Dochodzi do niego charakterystycznie wygięty wężyk omijający przepustnicę :cool:
jest to nic innego jak elektronicznie sterowany zawór regulujący obroty biegu jałowego, poprzez kontrolę ilości powietrza omijającego przepustnicę :cool:

sioux - Sro Lut 25, 2009 16:32

wymieniłem kable, chodzi dużo lepiej, dzięki sTERYD.
problem z szarpaniem niestety jest cały czas, czy zimny czy rozgrzany, chcąc szybko przyspieszyć zachowuje się jakby zapłon ktoś odciął, operując gazem płynnie, równo przyspiesza i nie podskakuje

NEOSSS - Czw Lut 26, 2009 11:33

sioux, katalizator sprawdz
gpredki - Czw Lut 26, 2009 13:28

Zacznij od filtra powietrza i paliwa :)
sioux - Wto Sty 11, 2011 01:27

throttle sensor, czyli potencjometr przepustnicy. jak ręką odjął, płunniej się nie prowadziło miałeś rację, sTeryd. sorry że piszę co było po tak długim czasie, po długim czasie przeglądam sobie forum. ;)
podłączył pod komputer (prawidłowo, tym razem, inny mechanik), wsadziłem inny (używany), podłączył ponownie i samo się zresetowało. thats it.

mam jeszcze małe pytanko, jaki olej silnkowy na takie zimy tu na wyspach ostatnio.