|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 400/45, Honda Civic i MG ZS - [R416] Dławi się przy ostrym przyspieszaniu
sioux - Sob Paź 11, 2008 17:04 Temat postu: [R416] Dławi się przy ostrym przyspieszaniu , jeśli przycisnę gazu szybko, zadławia się i gaśnie. Szczególnie gdy zimny szarpie przyspieszając. Gdy płynnie dodaję gazu nie ma żadnego problemu.
sTERYD - Sob Paź 11, 2008 19:42
Popraw temat na zgodny z zasadami kącika
może pada Ci potencjometr przepustnicy...
a do układu zapłonowego to kiedy zagladałeś
sioux - Pon Paź 13, 2008 21:43
Sprawdziłem po ciemku bez pokrywy na kable między wałkami, chyba zagnieżdziły się tam świetliki. Kabli nigdy nie wymieniałem. Dzięki
Przy okazji, gdzie znajduję sie krokowy i do czego słuzy?
sTERYD - Pon Paź 13, 2008 23:04
silniczek krokowy u Ciebie znajduje się przy kolektorze ssącym (między kolektorem a silnikiem) jakieś 20 cm od przepustnicy. Dochodzi do niego charakterystycznie wygięty wężyk omijający przepustnicę
jest to nic innego jak elektronicznie sterowany zawór regulujący obroty biegu jałowego, poprzez kontrolę ilości powietrza omijającego przepustnicę
sioux - Sro Lut 25, 2009 16:32
wymieniłem kable, chodzi dużo lepiej, dzięki sTERYD.
problem z szarpaniem niestety jest cały czas, czy zimny czy rozgrzany, chcąc szybko przyspieszyć zachowuje się jakby zapłon ktoś odciął, operując gazem płynnie, równo przyspiesza i nie podskakuje
NEOSSS - Czw Lut 26, 2009 11:33
sioux, katalizator sprawdz
gpredki - Czw Lut 26, 2009 13:28
Zacznij od filtra powietrza i paliwa
sioux - Wto Sty 11, 2011 01:27
throttle sensor, czyli potencjometr przepustnicy. jak ręką odjął, płunniej się nie prowadziło miałeś rację, sTeryd. sorry że piszę co było po tak długim czasie, po długim czasie przeglądam sobie forum.
podłączył pod komputer (prawidłowo, tym razem, inny mechanik), wsadziłem inny (używany), podłączył ponownie i samo się zresetowało. thats it.
mam jeszcze małe pytanko, jaki olej silnkowy na takie zimy tu na wyspach ostatnio.
|
|