|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Klocki hamulcowe
szags - Pon Paź 13, 2008 11:50 Temat postu: [R620] Klocki hamulcowe witam.
mam problem z hamulcami. Otóż pare dni temu podczas hamowania zaczął mi wydawać dziwne odgłosy z prawego koła. Zajrzałem tam i się okazało że klocek zewnętrzny zdarty jest do blachy i trochę pocharatał tarczę, natomiast wewnętrzny praktycznie nie ruszony O co tu chodzi? Mój ojciec zobaczył i mówi że mi to oczyści założy nowe klocki i będzie ok. Czy aby napewno?? Trochę poszukałem na ten temat na forum i znalazłem ze to jest jakaś przypadłość tego auta. Coś też znalazłem że klocki nowe nie pasują i trzeba je trochę zeszlifować... Czy to prawda?? Czy do tego auta można założyć klocki od accorda, bo tak jest widze opisane w niektórych sklepach interetowych ale z wyglądu te accordowskie są inne niż e u mnie.
gpredki - Pon Paź 13, 2008 11:58
Nie wiem jak jst w tym roverze, ale np. w golfie 2 bylo tak, ze klocki zuzywaly sie nierownomiernie, te od strony silnika szybciej.
Brt - Pon Paź 13, 2008 12:01
Pewnie śruby pływające zacisków masz zapieczone i stąd ten efekt. Warto raz w roku przejrzeć hamulce i przesmarować śruby pływajace. A co do klocków to powinny pasować bez zadnego szlifowania. Jak tarcza jest zjechana to moze sieokazać niezbędna wymiana obu tarcz z przodu. Klocki oczywiscie z obu stron wymieniasz
szags - Pon Paź 13, 2008 12:44
tak oczywiście z obu. Ale tak sobie przeglądam w necie i nieraz jest napisane że są do accorda i r620 ale zdjęcie jest nieco inne niż u mnie to wygląda. także nie wiem do końca jakie kupić. warto jakieś lepsze (droższe) czy jakieś zwykłe będą ok??
gpredki - Pon Paź 13, 2008 12:49
Ja w kilku autach stosuje Ferodo Premier, chyba najlepsze cywilne klocki. Hamuja dobrze, srednio pyla i wytrzymuja spore przebiegi.
Marrkus - Pon Paź 13, 2008 18:13
Jeżeli chodzi o przenie hamulce w R600 to były ich dwie wersje - standard czyli tarcza o średnicy 260mm i wzmocnione 280mm.Te drugie montowane były w wszystkich R620Ti oraz w autach z automatyczną skrzynią biegów.W accordzie CC7 było podobnie - tylko topowe wersje i automaty
bez - Czw Lis 13, 2008 21:13
Witam. Poprzednik mial racje sruby plywajace musisz miec zapieczone dlatego tylko jeden klocek sie zuzyl, co do klockow to proponuje EBC, jezdzilem na Ferodo premier jak zmienilem na EBC zachowanie hamulcow jest lepsze, co do wymierow to 280 lucas powinny byc w dieslu
|
|