Zobacz temat - [R75] Przeciekający bagażnik

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 75, MG ZT - [R75] Przeciekający bagażnik

Qfel - Sob Paź 25, 2008 14:53
Temat postu: [R75] Przeciekający bagażnik
Witam

Zaobserwowalem w swoim roverku ze do bagaznika dostaje sie woda z deszczu, wkrapla sie gdzies w okolicy lewego reflektora, po ulewnej nocy musze wylewac kolo litra wody (wyciaglem wszystkie obcia i szmaty) na szczescie autko parkuje pod gore wiec woda zbiera sie w lewym rogu. Odkrecilem reflektor i jedyne co znalazlem to nieco ziemi na uszczelce okalajacej reflektor, wyczyscilem wszystko i skrecilem majac nadzieje ze rozwiazalem problem. Rozczarowalem sie jednak przy nastepnej ulewie - woda nadal wdziera sie do bagaznika, juz mniej ale nadal jest to ilosc kolo pol litra (to tez zalezy jak mocno i dlugo leje). Sprawdzalem jeszcze raz uszczelke, i uszczelki biegnace wzdluz klapy bagarznika, niestety nie moge zlokalizowac zadnej dziury, najprawdopodobniej jest to jakas mala szczelina przez ktora skrapla sie woda i wpada do srodka. Macie moze jakies pojecie gdzie szukac przyczyny? Moze ktos spotkal sie juz z podobnym problemem? Myslalem nad kupieniem jakiegos silikonu i wcisnieciem go w kazda szparke ktora zobacze bo juz mnie to do szewskiej pasji doprowadza. (ostatnio stalem pol godziny na podczas ulewy starajac sie zlokalizowac miejsce przecieku - bez rezultatu - no moze jeden - katar) Za wszelka pomoc dziekuje

azor77 - Sob Paź 25, 2008 15:16

Witam
Qfel napisał/a:
(ostatnio stalem pol godziny na podczas ulewy starajac sie zlokalizowac miejsce przecieku - bez rezultatu - no moze jeden - katar) Za wszelka pomoc dziekuje

Najlepiej chyba będzie zlokalizować przeciek jak będziesz w środku w bagażniku z latarką.
Taki mi się nasuwa ekstremalny pomysł :mrgreen:

Mix - Sob Paź 25, 2008 17:05

Proponuję zaparkować samochód na równym i zostawić w bagażniku rozłożonych kilka gazet. W ten sposób zobaczysz którędy woda dostaje się do środka. Pewien jesteś, że nie przepuszcza uszczelka klapy? U mnie był właśnie taki problem. Nie wiem czy w R75 jest identycznie, ale wystarczyło opuścić zatrzask zamka (ten drugi, nie ten w klapie :lol: ). Dzięki temu klapa zatrzaskuje się niżej i jest mocniej dociskana do uszczelek.
Rowan - Sob Paź 25, 2008 17:20

Yyyyyy... z tego co pamiętam ktoś pisał, że mu się w R75 woda dostaje pod boczną listwą chromową. Także tamte miejsca radzę sprawdzić.
Boncky - Sob Paź 25, 2008 17:37

wchodz do bagażnika. wielki jak stodoła jest latarka w ręke a ktos leje z wiadra :) nie ma sie co szczypać najszybsza i pewna metoda :)
Jacusol - Sob Paź 25, 2008 18:26

Rowan napisał/a:
Yyyyyy... z tego co pamiętam ktoś pisał, że mu się w R75 woda dostaje pod boczną listwą chromową. Także tamte miejsca radzę sprawdzić.

Witam.
U mnie listwy są przykręcane, wcześniej oczywiście jest uszczelka (czy wszyscy tak mają?)
Uszczelka straciła swoje właściwości i niestety miałem ten sam problem - oczko wodne w bagażniku.

PHJOWI - Nie Paź 26, 2008 13:15

sprawdz nad lampami od środka , tam jest połączenie blach i często tam leci jeśli chodzi o sedana, jeśli o kombicy to uszczelka szyby albo zawiasami.
jar_son - Nie Paź 26, 2008 20:51

Witam!
Mam (tzn. mam nadzieję, że mialem i już nie mam ) identyczny problem! :smile: Ileż to razy wylewałem już wodę z bagażnika, ewidentnie wlewała gdzieś po lewej stronie ale jakoś nie miałem czasu zająć się tym. No i w ostatni weekend doszedłem chyba przyczyny! :smile: Po próbie wody stwierdziłem, że wlewa się przez uszczelkę tylnego reflektora. Po jego odkręceniu stwierdzilem przerwaną uszczelkę! No więc potraktowałem ją najzwyklejszą kropelką sklejając razem dwa końce! :smile: Po tym zabiegu w bagażniku na razie sucho ale póki co była tylko jedna ulewa :smile:

P.S.
A propos ww. uszczelki reflektora tylnego to sprawdziłem również stan w prawym i wydaje mi się, że te uszczelki fabrycznie nie są "z jednego kawałka" gumy albowiem ta prawa również jest "przerwana" ale dwa jej końce są ze sobą złączone jakby kawałkiem elastycznego, przezroczystego kleju :smile:

pozdrawiam

blazi - Pią Lis 28, 2008 18:42

U mnie przeciekało (delikatnie) w miejscu gdzie śruba trzymająca listwę chromową przechodzi przez blachę oraz nieco mocniej przelewało mi się przez "odpowietrznik" umieszczony na prawej ściance w dolnej części. Uszczelka piankowa była pęknięta. Na jej miejsce trafił silikon i jak na razie jest suchutko. Oby do wiosny :)
gagadrago - Nie Sty 18, 2009 11:56
Temat postu: Re: [R75 04] Przeciekajacy bagaznik
Mialem to samo, problem tkwil w lampach, obsmarowalem lampy siliconem i juz nie przecieka.
Marek_75 - Nie Sty 18, 2009 12:48

Qfel napisał/a:
do bagaznika dostaje sie woda z deszczu, wkrapla sie gdzies w okolicy lewego reflektora

musiał być niezły dzwon skoro przez reflektor do bagażnika się leje :P

chyba że ktoś ma z tyły reflektory zamiast lamp... ale to by było bez sensu ;)

dukat11 - Wto Sty 20, 2009 19:37

Marek,

Nie nabijaj się bo pamiętam że nie tak dawno sam chciałeś rybki w bagażnik chodować :P

PD - Sro Sty 21, 2009 20:13

potwierdzam mi takze wlewala sie woda do bagaznika przez przerwana uszczelke lampy,
i zalewala radio i tuner naszczescie dziala dalej:D

andrzej360 - Pią Cze 19, 2009 23:07
Temat postu: Bagażnik z wodą
Stary temat i komentowany wielokrotnie ale dla dobra statystyki odpowiadam.

U mnie w R75 ciekło przez listwę chromowaną. W dwóch miejscach były nieszczelności. Nalało się dobrych kilka litrów zalewając wykładzinę, boczek bagażnika i "miednicę" na koło.

Całę szczęście, że nic nie pordzewiało... tylko trochę się zaśmierdło bo podłoga bagażnika zapleśniała (zaraz po deszczu zrobiły się upały a ja nie zorientowałem się na czas).

Rozwiązanie - sylikon.

Syszenie metylanem bagażnika i tapicerki w domu farelką.

Kasia23 - Sob Maj 15, 2010 12:25
Temat postu: Uszczelka pod klape bagaznika
WItam

Chciałam zapytać gdzie mogłabym kupić ową uszczelke pod klape bagażnika ? Najlepiej jak to bedzie sklepi internetowy bo nie mieszkam aktualnie w Polsce.

Dziekuje za odpowiedz

Pozdrawiam

Kasia

apples - Sob Maj 15, 2010 15:51

http://www.rimmerbros.co....5-MG-ZT--m-1616
Marek_75 - Sob Maj 15, 2010 18:50

niestety jest out of stock...:
http://www.rimmerbros.co.uk/Item--i-GRID001789

Kasia, czy ta uszczelka jest porwana że chcesz ją wymieniać ?

MaReK - Czw Maj 20, 2010 12:26

Podepnę się pod temat.

Poczułem smród bąka w samochodzie ;)
Jako, że ostatnimi czasy staram się w samochodzie nie pierdzieć, zaczęło mnie zastanawiać skąd ten smród, przecież niemożliwe żeby siedział w siedzeniu tyle czasu :)

Grzebałem w bagażniku i okazało się, że cała wykładzina, pod oraz wyściółka boczku jest mokra. Oczywiście tylko lewa strona. Wysuszyłem, wytarłem wszystko złożyłem i smród zniknął ;)

Ale co to?! Po kolejnych dwu dniowych opadach to samo!

Rozmawiałem z kolegą apples i zaproponował poszukać przyczyny w spinkach lub odpowietrzniku bagażnika. Jako, że chce wyeliminować draństwo, rozebrałem cały bagażnik i tył auta. Wyjąłem oparcie, kanapę, zdjąłem boczki lewy/prawy.

Dopatrzyłem się, że listwy ozdobne zderzaka, oraz błotnika mają dziury na wylot przy swoich mocowaniach. No więc sobie myślę, mam drania... czekaj już ja Cie tak zapacykuję, że Ci się odechce głupot...

Kupiłem silikon bezbarwny oraz mase bitumiczną (bitex) w sprayu.
Wysmarowałem cały bagażnik ;) Wszystkie małe otworki, srorki...
Łączenia blach, za lampą, w lampie, wszystkie dziurki i pierdoły które i tak pewnie nie mają znaczenia, ale zrobiłem to - dmuchając na zimne.

Niestety, za fotelem kierowcy, po podniesieniu wykładziny mam małe Śniardwy!
Gąbka nasiąknięta w 200%. Zacząłem odsączać na ręcznikach, odkurzaczem wodnym...

Teraz pytanie moje brzmi... skąd ta woda się tam wzięła?
To że w bagażniku rozumiem. To że pod kanapą się zebrało też mogę pojąć,
ale skąd pod nogami pasażera, za kierowcą? Z przodu kierowca ma sucho, pasażer też. Z tyłu pasażer pasażera też ma sucho, generalnie wszystko jest suche, tylko pod kanapą,
stałą woda i z tyłu za kierowcą również.

Nie mam szyberdachu. Odpływy miałem sprawdzane jakieś 2 m-c temu.
Były drożne. Spinki w podszybiu mam wszystkie. Uszczelki są w stanie dobrym, tj. nie są popękane, przerwane czy coś w tym rodzaju. Z przodu gnoju nie ma, ale lewy tył masakra.

Jedyne czego nie miałem i jeździłem ponad rok czasu to listwy przy progowe.
Te które są chromowane (pod drzwiami, na całej długości auta) - u mnie malowane.

Pozdrawiam,

siemion_ - Czw Maj 20, 2010 13:16

Sprawdz jeszcze MaReczKu czy Ci nie strzeliła uszczelka przy lampie tylnej. Moja była tylo przerwana i woda szła lewą stroną pod kanapę i do koła zapasowego. Nie wierzyłem że przez taką szparkę tyle wody naleci :-) , sklejenie uszczelki, tylko żeby ja połączyc w jedną całośc całkowicie rozwiązało problem.
MaReK - Czw Maj 20, 2010 14:39

Byłem na myjni. Kolega siedział w bagażniku, a ja lancą pod ciśnieniem waliłem wodę w po obrysie auta. Aż tu nagle krzyk "MAM!" ;)

Generalnie to z tyłu auta, spod listw ozdobnych zderzaka.
Następnie sika sobie przez kratkę powietrza i zbiera się.

Ponieważ często korzystam z myjni tego typu i dobrze mojego niunia myję, to tej wody mogło się trochę zebrać ;D
Silikonuje to jeszcze bardziej, potem bitex i składam dziada.

Mix - Czw Maj 20, 2010 15:14

MaReK napisał/a:
Kolega siedział w bagażniku

Dobrych masz kolegów, w sensie pomocnych :mrgreen: Ja do kufra pakuje tylko dłużników, a dla towarzystwa dorzucam łopatę :rotfl:

MaReK - Czw Maj 20, 2010 22:12

Dobra. Wyjąłem całą prawą stronę wnętrza ;)
Wykładzinę od spodu potraktowałem odkurzaczem wodnym.
Wstawiłem na 2h farelek i czekałem. Nie wyschła do wiórów, ale była tylko lekko wilgotna.

Teraz zwaliłem tylko mocowanie oparcia kanapy... źle wsadziłem w zawiasy i z jednej strony jest niżej, z drugiej wyżej. Do tego tam gdzie niżej zatrzasnęło się tak, że nie moge otworzyć. Natomiast z drugiej nie może się zamknąć bo jest za wysoko ;/

Pokombinuje jeszcze.

Uszczelniłem wszystko co mogłem, a kratkę odpowietrzającą potraktowałem silikonem, podobnie jak mocowania ozdobnej listwy zderzaka.

Poczekamy do deszu ;)

Pozdrawiam,

duall - Pon Lip 26, 2010 13:04

Wszystkie łaczenia (spawy) w tylnim botniku puszczaja wode!!!! Spojrzcie uwznie nad ampa od srodka....pozdrawiam
Markzo - Pon Lip 26, 2010 13:36

ciekawe od czego to zalezy, ja mam wsio suchutkie i nigdzie nic nie cieknie :|
MaReK - Sro Sty 19, 2011 00:17

Powraca temat, niczym bumerang.
A ja parafrazując popularne dziś słowa odchodzę na drugi krąg.

Krążę wokół tematu bagna w samochodzie.

Skądś mi się bierze woda. Tym razem z przodu u kierowcy i z tyłu za kierowcą.
W bagażniku susza. Zarówno z lewej jaki prawej strony.

Myślałem, że to z śnieg z butów, bo dywanik gumowy mam dziurawy - przetarty.

Wody jest masa! Co tydzień jadę na myjnie i odkurzacz aż się krztusi ;)

Tylko lewa strona kabiny - przód i tył.

Woda w grodzi nie stoi, odpływy wciąż drożne.
Spinki mam wszystkie. Uszczelki w grodzi także.

Mam wrażenie, że leci od spodu jakąś dziurą!

Pyt. 1: Ktoś ma jakieś jeszcze spostrzeżenia gdzie sączy się woda?

Pyt. 2: Ktoś wyciągał wykładzinę podłogową w R75/ZT sedan?
Jakiś instruktaż ?

Pozdrawiam,

hvil - Sro Sty 19, 2011 09:27

JA przy przekladkach to wyciagam. Nie wiem czy masz automat, ale jak manual to pomacaj czy wody nie ma duzo na okladzinie tunelu, pare razy robiac przekladki zauwazalny byl kamien bialy i rdzawy nalot na blasze pomiedzy siedzeniami tak jakby cieklo wokolo lewarka co de facto bardzo trudne jest zważywszy na fakt budowy pod spodem 75, jednak byly takie jakby zacieki.

Moj nie cieknie, mam chyba nawet jedna wykladzine z 75 bezowa w piwnicy:)

MaReK - Sro Sty 19, 2011 12:39

Biały osad w postaci skruszonego kamienia, kredy pojawia mi się na tylnych drzwiach w okolicy małego okienka i na spoiwie pomiędzy boczkiem, a blachą. Nie wiem skąd i co to jest. Myślałem, że to płyn do felg się w ten sposób osadza, ale nie myłem już felg długi czas i to się pojawiło.

Tunel i okolice jego są suche... wcześniej woda leciała przez bagażnik.
Teraz bagażnik jest suchy, ale nie wiem jak pod kanapą... może jeszcze gdzieś tam nieszczelności są. W lecie popatrzę. Wyjmę cały środek i zacznę lać wodę z ciśnieniówki.

Jak robisz przekładki, to pewnie wiesz ile zajmuje i jak trudne jest wyjęcie wykładziny?
Czy muszę rozbierać tunel, konsole, rwać deskę? Czy wystarczą siedzenia same... nie wiem.

Pozdrawiam,

hvil - Sro Sty 19, 2011 12:45

Tunel też środkowy, deski rozdzielczej nie, ale musisz boczki przy stopach, progi, siedzenia tunel i chyba tyle. Ogolnie r75 nie jest zbyt przyjemny w rozbieraniu i skladaniu:-D
Piotrass - Sro Sty 19, 2011 18:33

Wykładzina jest pozaczepiana w paru miejscach pod kokpitem, jest to trochę problemowe, ale sam demontaż wykładziny na odcinku siedzenia przód, do tyłu, określiłbym jako łatwy :ok:
sebols - Czw Lut 17, 2011 00:29
Temat postu: [R75] Przeciekający bagażnik
MaReK napisał/a:
Biały osad w postaci skruszonego kamienia, kredy pojawia mi się na tylnych drzwiach w okolicy małego okienka...

U mnie pojawił się dokładnie w tym samym miejscu, jedne i drugie drzwi pasażerów.
Wygląda mi to na sól którą nas raczą służby oczyszczania miasta.

Pieta - Czw Lut 17, 2011 08:31
Temat postu: Re: [R75] Przeciekający bagażnik
sebols napisał/a:
MaReK napisał/a:
Biały osad w postaci skruszonego kamienia, kredy pojawia mi się na tylnych drzwiach w okolicy małego okienka...

U mnie pojawił się dokładnie w tym samym miejscu, jedne i drugie drzwi pasażerów.
Wygląda mi to na sól którą nas raczą służby oczyszczania miasta.

Dokładnie tak, też mam taki osad przy małym okienku na uszczelce od wewnątrz. Nawet polizałem i słone jest. Po zaszłej zimie powycierałem i osad nie pojawiał się, do czasu aż przyszła następna zima.

[ Dodano: Czw Lut 17, 2011 08:31 ]
MaReK, Jedyne co mi przychodzi do głowy to sprawdzenie miejsc w podłodze, gdzie wchodzą przewody odprowadzające wodę od skraplacza klimatyzacji. Może tam jest nieszczelność.

Może w rynnie dachowej gdzie mocuje się bagażnik puściło łącznie blach i sączy, następnie spława woda po słupku. Spotkałem się już z takim przypadkiem, ale było to po małej kolizji. Z zewnątrz nic nie było widać, uderzenie było w podłużnicę.

dzelo23 - Czw Lut 17, 2011 09:15

Witam w moim przypadku woda w nogach pasażera za kierowcą pochodziła z mocowania listwy chromowej bagażnika. Winne były 2 zatrzaski położone najbliżej drzwi, woda spływała po tylnym słupku pod nogi. Dostęp to tych zatrzasków jest co najmniej tragiczny (mam zgrabne rączki a mimo to ledwo sobie poradziłem :-) ) w słupku tylnym jest wygłuszenie w postaci gąbki zapakowanej w worek foliowy który u mnie był pełen wody (sory za jakość ale nie miałem aparatu pod ręką). Uporanie się z jedną strona zajęło mi 2h. Jeżeli często jeździsz na myjnie to może to jest przyczyną. Pozdro joł joł
apples - Czw Lut 17, 2011 09:34

dzelo23 napisał/a:
woda w nogach pasażera za kierowcą pochodziła z mocowania listwy chromowej bagażnika.
Jak uszczelniłeś? Kupiłeś nowe spinki? Ja zrobiłem u siebie pierwszym razem na silikon i niestety niewiele to dało bo w spinkach mam złamane zatrzaski. Teraz dałem na taśmę dwustronną i póki co trzyma, ale szukam lepszego rozwiązania.
dzelo23 - Czw Lut 17, 2011 10:02

:-) też połamałen 2. W litwę wsadziłem mały wkręt, nakręciłem połamany zatrzask i wcisnąłem w otwór w karoserii, trzyma super. Wszystko uszczelniałem uszczelniaczem dekarskim trochę z zewnątrz i " na bogato" od środka. Dostęp jest naprawdę tragiczny szczególnie do 2 mocowania ale zasłoniłem go od środka kawałkiem folii, następnie z zewnątrz przez otwór nawaliłem uszczelniacza tak dużo że po montażu listwy wyszło na wierzch :-) . Wszystko na zewnątrz ładnie wyczyściłem i jak narazie jest ok
gienek73 - Wto Lut 22, 2011 18:13

Rowan napisał/a:

To samo miałem. Boczne listwy.

marecki6 - Czw Lip 14, 2011 14:01

a ja mam ten problem w kombiaku ... mianowicie ostatnio zauważyłem dwie plamy na rolecie ... przeciek jest niewielki ale mnie to męczy ... uszczelki są całe, woda pojawi się jakby pod zawiasami i z tego co zauważyłem za zawiasami jest taka plastikowa płaska listwa i mam wrażenie, że to właśnie tą drogą dostaje się woda a samej listwy nie bardzo mogę zdjąć bo strzelają zatrzaski .... jakieś pomysły na rozwiązanie sprawy ? silikon ?
Sopellrov - Nie Paź 09, 2011 21:52

Witam,
Mam ten sam problem przecieku w bagażniku - MG ZT 2003 CDTi sedan "angol" (bardziej lewa strona). Na ostatniej śrubie zatrzasku listwy ozdobnej dopatrzyłem się małego przecieku i już go wyeliminowałem. Jest również skroplona woda na wewnętrznej części błotnika w środku bagażnika u góry tak gdzieś 20-30 cm od tylnego światła. Dziś odkręciłem trzy śruby mocujące tylne światło idąc za radą, że często problem tkwi w uszczelkach reflektorów, ale dalej nie mogę go wyciągnąć. Nie widzę żadnych dodatkowych zatrzasków ani niczego takiego. Czy te uszczelki są może czymś w rodzaju czarnej taśmy piankowej dwustronnej z klejem i dodatkowo trzymają te światła? Proszę o pomoc jak zdemontować tylne światło tak żeby mu krzywdy nie zrobić :smile:
Z góry serdeczne dzięki

marynabiala - Wto Paź 11, 2011 20:59

Jesli chodzi o bagaznik warto zwrocic uwage na ta plastykowa kratke przewietrzania , ktora znajduje sie tuz przy wlewie - slyszalem , ze tam czesto woda sie saczy - nie wiem jak jest po lewej stronie . Na forum angielskim wyczytalem , ze wystarczy to tylko uszczelnic
grzegorz_g - Wto Maj 07, 2013 23:11

Nie mogę znaleźć odpowiedzi na temat uszczelki tylnych lamp w kombi w tematach o wodzie w samochodzie a bardzo mnie nurtuje czy do lamp w kombi dochodzi jakaś dodatkowa uszczelka idąca po obwodzie lampa czy mowa jest o uszczelce przez którą przechodzą kable i to ona może przepuszczać wodę. U mnie jest tylko uszczelka na kable, czy to wszystko ?
Pieta - Sro Maj 08, 2013 07:14

grzegorz_g napisał/a:
czy do lamp w kombi dochodzi jakaś dodatkowa uszczelka idąca po obwodzie lampa czy mowa jest o uszczelce przez którą przechodzą kable i to ona może przepuszczać wodę.

W kombi nie ma żadnej uszczelki po obwodzie lampy, jest tylko na przewodzie. pawie jest niemożliwe aby w rejonie lampy ciekło

marecki6 napisał/a:
a ja mam ten problem w kombiaku ... mianowicie ostatnio zauważyłem dwie plamy na rolecie ... przeciek jest niewielki ale mnie to męczy ... uszczelki są całe, woda pojawi się jakby pod zawiasami i z tego co zauważyłem za zawiasami jest taka plastikowa płaska listwa i mam wrażenie, że to właśnie tą drogą dostaje się woda a samej listwy nie bardzo mogę zdjąć bo strzelają zatrzaski .... jakieś pomysły na rozwiązanie sprawy ? silikon ?

Miałem te same objawy, czasmi widziałem trochę wody na rolecie, pod zawiasami. Zawsze myslałem, że to uszczelką klapy jak zamykam w deszczu to trochę poleci.

Okazało się, że był nadpęknięty wężyk od spryskiwaczy i w momencie kiedy pryskałem tylną szybę, część wody sączyła się na podsufitkę i na dół na roletę. Były to bardzo małe ilości. Potem zuważyłem, że woda spływa klapą i widziałem kolorowy płyn we wgłebieniu zamka w podłodze bagażnika. Wtedy domysliłem się, że to spryskiwacz. Przewód idzie prawym słupkiem, potem nad podsufitką i dalej tymi gumowymi przelotkami do klapy i dyszy.
Mi przewód pękł w dwóch miejscach, w dwóch gumowych przelotkach (na zgięciu), pomiędzy karoserią a klapą i pomiędzy klapą a otwieraną szybą.
Niestety rozbierania trochę jest. Trzeba rozebrać lampkę w podsyfitce, odchylić podsufitkę i sięgnoąć do zaczepu który mocuje przewód do dachu. Potem te gumowe przelotki pozdejmować i całą plastikową ramkę klapy od wewnątrz.

Tej czarnej osłony w rejonie zamków klapy nie warto zdejmować bo nic za nią nie ma.

marecki6 - Sro Maj 08, 2013 13:59

u mnie to chyba jednak była wina uszczelki szyby w klapie .... jakiś czas temu przesmarowałem uszczelki smarem silikonowym i jak na razie nie zauważyłem ponownie tego problemu
Dawidovs - Pon Maj 20, 2013 10:54

Może pomogę w sprawie nalotu na uszczelce o którym mówiliście wcześniej... Chodzi o biały nalot koło małego okienka drzwi. Ja rozebrałem całe drzwi, bo te listwy normalnie spuchły w tym miejscu i boczki mi odstawały, z obu stron z tyłu.
Ta listwa gumowa, zbierająca wodę od środka jest "podbita" stalową prowadnicą.
Jest szansa, że woda która skrapla się z szyby (nie wiem jakim cudem zresztą...) schodzi odpływikiem i liże po drodze bok tej stalowej(od boku nie jest zabezpieczona, goła blacha). Ja muszę niestety wymienić obie uszczelki. Jeśli wam jeszcze niegniło to lepiej zamalujcie to jakąś farbą, żeby nie mieć potem wiszących strzępów zamiast listwy.
Pozdro!

Pieta - Pon Maj 20, 2013 12:38

Ta blacha jest aluminiowa a nie stalowa i się poprostu utlenia (zamienia w proszek)
Uszczelka jest zbrojona blachą wewnątrz i balchy tej nie zabezpieczysz przed korozją

Nie ma co zganiać na wilgoc na szybie. Wilgoć i skropliny od wewnętrznej strony szyby są dopuszczalne w samochodzie i wynikają z normalnych warunków eksploatacji.
Poprostu konstrukcja tego elementu jest tandetna jak wiele elementów w tym aucie

nieststey u mnie uszczelki w złym staniu z obu stron

Problem dotyczy tylko tylnych drzwi bo jest w uszczelce wyciecie na pionową ramkę dzielącą szybę. Wycięcie nieststy zrobione tak, że blacha aluminiowa jest na wierzchu.
Tandetna konstrukcja, tandetne materiały i tyle w temacie

Dziadek - Pon Maj 20, 2013 15:24

Ten sam problem występował w znanych mi francuzach,np. chamade i 206. Po pewnym czasie zewnętrzne uszczelki zaczynały puchnąć i pokrywać się bąblami i nie było na to lekarstwa poza kupnem nowej uszczelki,bo połączenie aluminium i gumy to kiepski pomysł.
sash997 - Pon Maj 20, 2013 15:37

ja w swoim na razie nie zauważyłem tego mankamentu, mam mondeo w podobnym roczniku i tam to uszczelki z amelinium to dopiero odłażą
Dziadek - Pon Maj 20, 2013 17:29

Amelinium ....i wszystko jasne! :grin:
sash997 - Pon Maj 20, 2013 20:17

bo tego sie farba nie trzyma a co dopiero gumowa uszczelka :mrgreen: bo to je amelinowe !!
Pieta - Wto Maj 21, 2013 07:07

Nikt by nie narzekał na takie uszkodzenia związane z tandetą gdyby części były dostępne
W innym aucie poszedł bym do serwisu i kupiłbym taką uszczelkę za 30zł. W BMW też gniją wewnętrzne zgarniacze ale jadę do serwisiu i kupuję za 50zł

W naszym R75 wszystko niedostępne a jak jest UK to cena nie do zaakceptowania
Do kombi zgarniacze na prawą stronę już niedostępne, na lewą tylko 44 funtów w Rimmerbros :-|
Ot taka róznieca pomiędzy innymi autami.
Niektórzy na tym forum twierdzą, że to zwyczjne auto i nie ma różnicy w porówaniu do innych

piotrakos - Wto Cze 04, 2013 03:58

witam też mnie spotkał ten problem, mogę chodować rybki w bagażniku jak wypompować wodę z niego.czy mogę zrobić małą dziurkę pod kołem zapasowym,czy woda sama zleci?
Rowan - Wto Cze 04, 2013 07:16

piotrakos, a nie lepiej ją najzwyczajniej wybrać? Wysuszyć.. U mnie woda wlewała sie przez lampy, uszczelki juz stare i nie dolegały dobrze...
piotrakos - Wto Cze 04, 2013 18:24

ale tego jest ze dwa wiadra czy jest w bagażniku jakiś otwór spustowy?
haszczyc - Wto Cze 04, 2013 18:27

piotrakos, wysusz i zlokalizuj przeciek, może ci przecieka przez lampy tylne może przez listwę boczną a może uszczelkę bagażnika
Mario82 - Wto Cze 04, 2013 21:05

piotrakos napisał/a:
ale tego jest ze dwa wiadra czy jest w bagażniku jakiś otwór spustowy?

ja jeszcze dodam:
- źle zgrzane blachy (po jakieś naprawie blacharskiej): tutaj przyda się żyrafia szyja, lanie wody z wiadra a potem "guma na pędzel" (taki środek uszczelniający)
- uszczelka pod tylną szybą, np. mocowanie ozdobnej listwy zewnętrznej jest na wylot do bagażnika
- węże odwadniające szyberdach (a może też sam dach) takie 2 wchodzące w nadkole: może są wypięte, nieszczelne, zapchane

paranoik - Sro Cze 05, 2013 10:13

Witam wszystkich, u mnie ciekło przez uszczelkę prawej tylnej lampy. Posłuchałem forum i zakleiłem to wczoraj silikonem sanitarnym ( octowym ) firmy atlas. Dziś się dowiaduję się że octanowe silikony żrą blachę. Z drugiej strony czytam, że lakier powinien zatrzymać kwas octowy i nie przedostanie się do blachy. Mam zrywać ten sylikon czy zostawić. HELP !

[ Dodano: Sro Cze 05, 2013 11:13 ]
gagadrago, Witam , u mnie ciekło przez uszczelkę prawej tylnej lampy. Posłuchałem forum i zakleiłem to wczoraj silikonem sanitarnym ( octowym ) firmy atlas. Dziś się dowiaduję się że octanowe silikony żrą blachę. Z drugiej strony czytam, że lakier powinien zatrzymać kwas octowy i nie przedostanie się do blachy. Mam zrywać ten sylikon czy zostawić. HELP !gagadrago,

arczi220 - Czw Maj 29, 2014 09:37

Witam
Ja mam pytanie gdzie można dostać uszczelkę pod klapę bagażnika kurcze przeszukałem neta i nigdzie nie umiem zdobyć (stara się kruszy) :(

sknerko - Czw Maj 29, 2014 09:40

poszukaj sztuk na części i weź od takiego
longer86 - Czw Maj 29, 2014 09:45

zerknę co leży w piwnicy bo coś tam mam z uszczelek od R
dexter77 - Czw Maj 29, 2014 09:51

Miesiąc temu też miałem ten problem, nagle w kole zapasowym oraz po bokach przy mocowaniach od listwy pełno wody. Zacząłem poszukiwania od bocznych listew, bo tam od razu znalazłem nacieki, wystarczył silikon sanitarny.

Po kilku dniach znów woda, ale już tylko w kole zapasowym. Wymontowałem lampy tylne i zamontowałem uszczelniając ponownie.

Kilka dni, znów woda w kole. Przyjrzałem się klapie bagażnika od razu po deszczu, niby sucho, jednak postanowiłem ściągnąć obicie i przyjrzeć się od spodu - ku mojemu zaskoczeniu widać było oznaki wilgoci, woda ciekła przy mocowaniu listwy na bagażniku. Też nie miałem tam uszczelki, ale wziąłem delikatnie na palec silikon i ładnie to uszczelniłem. Woda zniknęła, auto uszczelnione ; )

ps. auto kupiłem w grudniu od znajomego, który garażował, więc problemu z wodą praktycznie nie zauważał : )

paolinio - Czw Maj 29, 2014 15:21

Ja przerobiłem temat ostatnio tak jak dexter77, .Stwierdzam, że to nie wystarczyło... Musiałem uszczelnić mocowanie klapy i łączenie blach pod uszczelką tylnej szyby w dolnych rogach :-| .Teraz woda zbiera mi się w klapie choć uszczelniłem wszystko oprócz bębenka zamka. Zastanawiam się czy nie wywiercić tam otworów tak ,aby woda z :-| klapy wypłynęła. Przerabiał to ktoś :?:
plonex25 - Wto Cze 03, 2014 18:17

Witam
link z filmikiem któredy woda sie dostaje.
http://www.youtube.com/watch?v=MteY88lTRkw
u mnie woda dostawał sie przez kratki "wentylacji" jak sciągniesz boczek w bagażniku z lewej lub prawej strony uszczelka pod czarną kratką przepuszczała wode. Silikon i pomogło.

pozdr

paolinio - Sro Cze 25, 2014 13:31

Drodzy forumowicze odświeżam ten wątek dzisiaj, ponieważ mam obawy ,że jutro zawitam do psychiatry z prozaicznego powodu- wody. Pomocnych forumowiczów uprzedzam ,że wody w kranie mi nie brak i pije do woli, za to mój rover 75 to prawdziwy ochlapus :smile: . Wywaliłem z auta konsole i wykładzine podłogową, cała strona kierowcy mokra. Kolega wziął węża zaczął lać, a ja w aucie patrzyłem. Woda leje się spod deski- dosłownie, spływa po jej elementach, dodam ,że odpływy drożne a wode lał tak po szybie ,żeby nie lać po uszczelce szyby- gdyby była to jej wina to w aucie byłoby sucho. Co robić? Chce ściągnąć całą deche, ale nie wiem jak? Szukałem opisu na forum ale nie znalazłem. Każda opinia będzie pomocna :cry:
longer86 - Sro Cze 25, 2014 13:44

pytanie najważniejsze... w grodzi przy silniku tam gdzie komputer i filtr kabinowy masz sucho?
paolinio - Sro Cze 25, 2014 14:22

Tak, jest sucho, przepchałem tam odpływy ostatnio, końcówki tych lejków obcięte, wszystkie liście odkurzyłem reszte wypłukałem, jednym słowem susza.
mondigo - Pon Lip 21, 2014 14:37

W moim bagażniku z lewej strony jest mokro. Na pewno troszkę cieknie z kratki odpowieczającej wcześniej jeszcze z listw bocznych na spinkach ciekło trochę to uszczelniłem ale trzeba jeszcze będzie poprawić

Dodatkowo zauwazyłem że cieknie z góry tzn z lewej strony od klapy bagażnika od spodu jest styk jakby dwóch blach i tam sobie z góry w dół kapie.
Czy ktos wie skad tam woda może spływać ?tam palce można wsadzić z 1 strony od złącza ale i tak niem wiem skad tam woda się dostaje z tylnej szyby tam jakoś może spływac ?

paolinio - Pon Lip 21, 2014 20:56

mondigo, musisz zdjąć te listwy chromowane wokół szyby, tam w rogach to łączenie blach jest i u mnie tam woda wpływała, na pocieszenie napisze, że mój rover stoi u blacharza od tygodnia bo zalewa mi przód, zdemontował deske rozdzielczą i okazało się że puszcza łączenie blach gdzieś w okolicach słupka przedniego i nie wiadomo jak to uszczelnić :-| . Auto nie było rozbite więc jest to przypadłość ,która dotyka niektóre egzemplarze jak widac :cry:
Maciej_R75v6 - Wto Lip 22, 2014 12:12

Sprawdź uszczelkę bagażnika albo szybę czy na niej klej nie puścił. U mnie klej puścił z przodu i miałem kałuże pod nogami.