Zobacz temat - [R214si]rozrząd i paski

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [R214si]rozrząd i paski

drlubicz - Wto Lis 04, 2008 14:14
Temat postu: [R214si]rozrząd i paski
Zabieram się za silnik w swoim roverku i mam kilka wątpliwości :
1.czy wymieniacie z rozrządem te koła na których jest pasek i czy pompa wody jest na rozrządzie ?
2.jaka jest faktyczna długość pasków od alternatora i od klimy ,bo co katalog to inna długość i co to za napinacz jest na pasku przy silniku i gdzie go kupić ?

FSEbola - Wto Lis 04, 2008 14:20
Temat postu: Re: [R214si]rozrząd i paski
drlubicz napisał/a:
Zabieram się za silnik w swoim roverku i mam kilka wątpliwości :
1.czy wymieniacie z rozrządem te koła na których jest pasek ...

jezeli TE KOLA to NAPINACZE to TAK ..wszak ja u siebie nie wymienilem ale przy wymianie paska napinacze jest wkazane zeby wymienic

drlubicz napisał/a:
2.jaka jest faktyczna długość pasków od alternatora i od klimy ,bo co katalog to inna długość i co to za napinacz jest na pasku przy silniku i gdzie go kupić ?

najlepiej bedzie jak zdejmiesz pasek i przeliczysz ''ząbki'' :wink: metoda najbardziej pewna ( aha..nie mierz dlugosci starego paska bo jest juz rozsciagniety)

co do reszty sie nie pomoge bo mam silnik DIESLA i niegdy nie grzebalem w beznynie

drlubicz - Wto Lis 04, 2008 14:42

nie o napinaczu mówie , chodzi mi o to małe koło i duże, a pasek nie ma ząbków więc nie ma co na nim liczyć ;(
Lechos - Wto Lis 04, 2008 14:57

drlubicz napisał/a:
czy wymieniacie z rozrządem te koła na których jest pasek i czy pompa wody jest na rozrządzie ?

zadnych kol nie wymieniasz, wymienia sie pasek z napinaczem oraz pompe wody (jest napedzana z paska rozrzadu) oraz uszczelniacze na walkach i wale.
drlubicz napisał/a:
jaka jest faktyczna długość pasków od alternatora i od klimy

jest to jeden pasek a roznica w dlugosci zalezy czy sam. ma klime (dluzszy) czy tez nie.

drlubicz - Wto Lis 04, 2008 15:40

mam klimę i mam chyba zły katalogo bo tam są dwa , prosze podac długość tego paska w wersji z klimą
giewu - Wto Lis 04, 2008 15:46

KLIK
Lechos - Wto Lis 04, 2008 15:59

drlubicz napisał/a:
bo tam są dwa

Oczywiscie, ze sa dwa. Ten drugi jest od pompy wspomagania. Ten o ktorym pisales w liczbie mnogiej jest zarazem od klimy i od alternatora.

Ma-Pi - Sob Paź 30, 2010 20:13

witam all mam pytanie bo bedę zmieniał pasek rozrządu i zdjąłem osłone by zobaczyć jaki mam napinacz, oglądałem filmik jak sie to rbi ale nie o to chodzi! chodzi mi o to że ustawienie napinacza tego wcięcia powinno licować ze sprężyną czyt ( napinacz manualny)a ja mam przesunięty i nie licuje ale pasek jest naciągnięty! pytanie czy naciągnąć jak w instrukcji napinacz czy przy wymianie paska dopierto to ustawić? za podpowiedzi z góry dziekuję moę w niedzielę fotki dołączyć jak to wygląda. pozdrawiam mogat ;)