|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Land Rover (Freelander, Range Rover itp.) - [Freelander] Zerwana linka podnośnika tyl. szyby
sivon - Pią Lis 14, 2008 13:27 Temat postu: [Freelander] Zerwana linka podnośnika tyl. szyby Witam,
Mam spory problem z podnośnikiem szyby drzwi bagażnika, niedawno zerwała mi się linka szyba zjechała w dół i tam została. Wymontowałem szybę oraz cały mechanizm, w sumie są trzy linki stalowe, jedna z nich była zerwana druga zaś mocno pozagniatana. Sprawdziłem sposób nawinięcia linek, długość itp. Dorobiłem nowe linki zamontowałem podłączyłem kostkę z elektryką. Załączyłem przyciskiem podnoszenie w górę, szyba jedzie w góre ale jak tylko puszcze przycisk zjeżdża na sam dół i strasznie trzeszczy. Ponownie rozebrałem mechanizm i nowe linki sa do wyrzucenia bo tak je pozagniatało i poszarpało. Za drugim i trzecim razem zerwało linki. Moje pytanie jest następujące: Czy są jakies dodatkowe czujniki które informują komputer o położeniu szyby i kierunku jazdy góra/dół.
Wg mnie wszystko powinno śmigać jak należy a tak nie jest.
Jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie jak to naprawić proszę o pomoc.
SyntaX - Nie Sty 04, 2009 11:38
Jak ściągniesz gume przy tylnej szybie (Z boku odkręcasz w klapie 2 śrubki) to od góry masz takie rolki po których jeździ linka.
Sprawdz dobrze czy linki maja odpowiednią długość.
Załóż nowe linki, nie zakladaj osłony i obserwuj co się dzieje na tych rolkach, czy się obracają, czy nie zacieraja sie i czy linka nie jest luźna i nie przeskakuje.
U mnie jedna rolka latała sobie na boki, szyba rumotała niemiłosiernie, dokręciłem ją odrabianym kluczykiem, dałem preparat przeciw wykręcaniu sie śrub i śmiga aż miło.
Na rolki dałem smar grafitowy do linek (Do dostania w każdym rowerowym)
Wszystko ładnie i cicho działa.
|
|