|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 200/25, MG ZR i Streetwise - [r 214si 97''] Demontaż tylnej kanapy...
coldmanns - Wto Lis 25, 2008 14:13 Temat postu: [r 214si 97''] Demontaż tylnej kanapy... Witam wszystkich,
mam pewien problem, mianowicie ...
dzisiaj wybieram się w daleką podróż i chcąc, niechcąc muszę zdemontować tylną kanapę, a szczerze mówiąc to nie wiem jak się za to zabrać aby niczego nie uszkodzić/urwać.
Proszę Was drodzy koledzy/koleżanki o podpowiedzi w tej sprawie.
Za wszelkie odpowiedzi będę bardzo wdzięczny
Brt - Wto Lis 25, 2008 14:20
na środku miedzy oparciami od bagażnika masz śrubę M8, odkręcasz i wyjmujesz oba oparcia, później od siedziska masz 3 śruby z tyłu siedziska i po odkreceniu stawiasz siedzisko w pion i podnosisz do góry (z przodu są takie dwa zaczepy) i gotowe. A i jeszcze trzeba odkręcić mocowanie środkowego pasa bezpieczeństwa (torx)
coldmanns - Wto Lis 25, 2008 14:25
Wielkie dzięki Brt, te śruby zwróciły moją uwagę, ale nie za bardzo wiedziałem jaki będzie efekt odkręcenia ich
Pozdrawiam i jeszcze raz ogromne dzięki za pomoc.
Zamykam temat ...
Krzysi3k - Wto Mar 02, 2010 18:59
Kurde, odkręciłem te dwie śrubki w bagażniku od oparć, a one ani drgną... Powiedzcie mi szybko co tam je jeszcze trzyma, bo szlag mnie trafi...
PS. Tylko proszę nie mówcie mi żebym złożył oparcia...
[ Dodano: Wto Mar 02, 2010 18:46 ]
Wymacałem tam jeszcze dwie śruby 10 schowane trochę pod.
I teraz pytanie jak się do nich dobrać?
Zwykłym kluczem jak go tam wsadzam i próbuje kręcić to się slizga po śrubie, trzeba nasadowym. Oj popaprane to...
[ Dodano: Wto Mar 02, 2010 18:59 ]
Ma ktoś jakiś opracowany już plan? Najpierw jakoś trzeba odkręcić siedzisko, bo nie da rady, nie da rady normalnie. Oczkowym próbowałem się tam dobrać i tylko się poobijałem.....
Brt - Wto Mar 02, 2010 19:47
Masz od strony bagaznika jedną śrubę 13 na łaczeniu oparć ... odkrecasz ją i wtedy taki "hak" się cofa i oba oparcia wychodzą ... minutka roboty. A siedzisko jest mocowane 3 śrubami 10 które widać po odchyleniu tylnej cześci tapicerki siedziska ... jak je odkręcisz to tył siedziska podnosisz do góry i wtedy przód (sa takie dwa zaczepy) wyjdzie z mocowań. Na koniec odkręcasz śrubę mocującą środkowy pas bezpieczeństwa i gotowe .... max 15 minut
Krzysi3k - Wto Mar 02, 2010 23:18
No właśnie najgorzej było z rozkminieniem tego, ale udało się.
U mnie nie było żadnej 13, same 10 i torx od mocowania pasa środkowego.
Odkręciłem dwie śruby od bagażnika i dalej coś je trzymało... pomacałem, popatrzyłem i okazało się, że trzymają jeszcze dwie śruby. Klucz zwykły się ślizgał jak go wsadzałem, oczkowy nic nie szedł, nawet z pomocą młotka. No cóż, kolega Raptile nakierował mnie, że siedzisko łatwo odkręcić, więc poszedłem, macałem i zauważyłem, że jednak da się te śruby od oparcia wykręcić, ale trzeba bardzo mocno odgiąć siedzisko. Jakoś się udało, a potem to już z górki. Dla siedziska się nic nie stało, mimo odginania
misieksb - Sob Sty 14, 2012 17:19
Witam!
chciałam wymontować samą kanapę jednak po odkręceniu 3 śrub ukrytych pod kanapą od strony bagażnika, kanapa dalej nawet nie drgnie. Mógłby ktoś poradzić? Czy trzeba oparcie jednak też wykręcać czy jeszcze jakieś śruby trzymają?
leszczu - Sob Sty 14, 2012 17:25
misieksb napisał/a: | Witam!
chciałam wymontować samą kanapę jednak po odkręceniu 3 śrub ukrytych pod kanapą od strony bagażnika, kanapa dalej nawet nie drgnie. Mógłby ktoś poradzić? Czy trzeba oparcie jednak też wykręcać czy jeszcze jakieś śruby trzymają? |
Musisz najpierw wymontować siedzisko które jest przykręcone na trzy śruby i potem ukażą ci się jeszcze dwie śruby pod tym siedziskiem.
misieksb - Sob Sty 14, 2012 17:33
leszczu napisał/a: | Musisz najpierw wymontować siedzisko które jest przykręcone na trzy śruby i potem ukażą ci się jeszcze dwie śruby pod tym siedziskiem. |
te 3 śruby mam odkręcone ale nic tam wiecej nie widze a siedzisko ani drgnie. możesz jakoś precyzyjniej opisać gdzie te dwie jeszcze szukać?
leszczu - Sob Sty 14, 2012 17:37
Siedzisko musisz podnieść tak jak na tym zdjęciu.
Jak już podniesiesz to będziesz widział te śruby o których piszę.
misieksb - Sob Sty 14, 2012 17:44
leszczu napisał/a: | Siedzisko musisz podnieść tak jak na tym zdjęciu.
Jak już podniesiesz to będziesz widział te śruby o których piszę. |
ok dzięki, a czy oparcie odkręcałeś żeby siedzisko podnieść?
leszczu - Sob Sty 14, 2012 17:46
misieksb napisał/a: | leszczu napisał/a: | Siedzisko musisz podnieść tak jak na tym zdjęciu.
Jak już podniesiesz to będziesz widział te śruby o których piszę. |
ok dzięki, a czy oparcie odkręcałeś żeby siedzisko podnieść? |
Właśnie nie, bo wpierw musisz zdemontować siedzisko, a potem wtedy możesz wymontować oparcie. Inaczej się nie da.
misieksb - Sob Sty 14, 2012 19:08
leszczu napisał/a: | Właśnie nie, bo wpierw musisz zdemontować siedzisko, a potem wtedy możesz wymontować oparcie. Inaczej się nie da. |
Udało się Dzięki za pomoc
|
|