|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Rover serii 75, MG ZT - [R75] Krótkie przełożenie biegów
jarek73 - Pon Gru 01, 2008 19:17 Temat postu: [R75] Krótkie przełożenie biegów Witam
Postanowiłem dziś sprawdzić możliwości nowo zakupionego R 75 2.0 CDT.
Jestem miło zaskoczony jest osiągami - nie spodziewałem się w każdym razie po wiekowym aucie takich osiągów.
Jedno co mnie martwi - to krótkie przełożenia biegów. Z tym jeszcze można żyć, ale dlaczego ten silnik przy końcowych możliwościach (obrotach) na każdym biegu zaczyna się zachowywać tak jakby brakowało mu paliwa (odcinanie??). Zaczyna poprostu wtedy szarpać - trzeba włączyć wyższy bieg, aby poleciał dalej. To dziwne, jeżdżę różnymi dieslami (najczęściej) jedyny skutek zbyt mocnego rozpędzania (wysokie obroty) na każdym biegu to conajwyżej wycie silnika a nie szarpanie.
Czy to normalne w tym aucie czy raczej szukać jakieś usterki??
henryk - Pon Gru 01, 2008 19:31
alena_jarek napisał/a: | przy końcowych możliwościach | a dokładnie?
U mnie odcięcie jest przy ~4800 obr/min: na III-ce chyba około 120km/h (licznikowe), ale bardziej mnie interesował obrotomierz. Szarpania nie odczuwam.
jarek73 - Pon Gru 01, 2008 19:39
II - nie da rady szybciej niż 40-50 km/h
III - dociągnę maks 100/110 km/h
IV - dociągnę 140 km/h
V - nie podam (ale tutaj nie było żadnego szarpania - miałem jeszcze luz mocy)
Obroty średnio dochodziły do około 3000, ale tylko na trójce przekraczały i przy około 3500 zaczynało się szarpanie.
b0b3k - Pon Gru 01, 2008 20:28
szanujcie diesle:p
se7en86 - Pon Gru 01, 2008 21:36
No to może coś z przepływką ? Coś z pompką paliwa ? No niewiem.
U mnie na biegach rozwiajam prędkości:
I - do 40
II do 80
III do 120 ( około )
IV i V aż tak jeszcze nie przeciągałem ale na 5 na autostradzie 200 złapałem.
[ Dodano: Pon Gru 01, 2008 21:40 ]
b0b3k napisał/a: | szanujcie diesle:p |
Szanujemy Ale czasami trzeba je przedmuchać
henryk - Wto Gru 02, 2008 00:08
filtr powietrza oczywiście zmieniony?
"~4800 obr/min" - to taki self test co jakiś czas
jarek73 - Wto Gru 02, 2008 07:33
Oczywiście, że nie będę przeciągał auta w taki sposób.
Zreszta to autko żony nie moje. Ja wziałem je na test aby sprawdzić jaki efekt jest tego wszystkiego co włożyliśmy w nie w ostatnim tygodniu po sprowadzeniu. Goni całkiem nieźle, widać, że silnik jest dobry bo na wysokich biegach ma zapasy mocy i szybko reaguje na wciśnięcie. Jak widzicie przydaje się taki test, bo w normalnej jeździe nie wyczułbym, że auto szarpie.
Wszystkie filtry oprócz paliwowego są wymienione i schylam się ku kolejnemu wydatkowi - czyli jeszcze filtr paliwa.
pzdr
|
|