|
Forum Klubu ROVERki.pl
|
|
Offtopic - Przepisy na ciasta
Brt - Sro Gru 03, 2008 22:37 Temat postu: Przepisy na ciasta Sernik z owocami:
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 margaryna
3 łyżki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyzka śmietany
Zagnieść wszystko. 3/4 ciasta dać na blaszkę a pozostałe 1/4 do lodówki
Ser:
4 kostki sera śmietanowego
2 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 kostki margaryny
1 budyń śmietankowy
wersja dla kasjo i walkie: garść rodzynek moczonych w rumie
wersja dla IInvit i xROnx'a: bez rodzynek
Wszystko razem ubić mikserem. Na ciasto wyłozyć ser, póxniej poukładać owoce (np. jabłka w ćwiartki, ananasy, brzoskwinie z puszki) Na to wszystko nałozyć ubitą pianę z białek pozostałych po żółtkach z ciasta z dodaną szklanką cukru. Na koniec na pianę zetrzeć na grubej tarcze ciasto zostawione w lodówce. Piec godzinę w temp. 200st. C.
Smacznego
PS. Upieczoną próbkę testową proszę przesłać na adres Brt,cika
Skiba - Sro Gru 03, 2008 22:40
walkie - Sro Gru 03, 2008 22:42
kochany jesteś Brt
Zapomniałeś dodać o rodzynkach w rumie, one były najlepsze
Brt, kiedy znów jedziemy do Zakopca z sernikiem?
[ Dodano: Sro Gru 03, 2008 22:42 ]
Skiba, a Tobie co?
mundek131 - Sro Gru 03, 2008 22:44
Paul - Sro Gru 03, 2008 22:45
Dlaczemu tutaj Jeszcze nikt nie próbował tego wynalazku ?
Przesadź to do OT, niech będzie dla potomnych
Temat (np.) Przepisy kulinarne
Brt - Sro Gru 03, 2008 22:53
Placek Kruszawiec znany tez pod nazwą Pleśniak
Ciasto
1/2 kg mąki
5 żółtek
3 łyżki cukru
3 łyżki smalcu
1 łyżka śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka margaryny
1 łyżka kakao
1 słoik owoców (agrest, wiśnie, brzoskwinie mogą być z puszki) można też dodać rodzynki
Piana:
białko pozostałe z żółtek z ciasta
1 szklanka cukru
Mąkę, margarynę, smalec, 3 łyzki cukru, żółtka i proszek razem zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, w tym jedną trochę większą. Tą większą rozłozyc na dnie blaszki, do drugiej mniejszej dodać kakao i rozkruszyć na jasną część ciasta na blaszce jak kruszonkę. Na to połozyć owoce. A trzecią część ciasta włożyć do lodówki.
Następnie ubić pianę z białek, wymieszać stopniowo z szklanką cukru. Położyć pianę na owoce a na pianę zetrzeć na grubej tarce trzecią częsć z ciasta z lodówki.
Piec pół godziny w temp 180 - 200 stC.
[ Dodano: Sro Gru 03, 2008 22:54 ]
no dobra przenoszę ale jak ktoś się otruje, to żeby nie na mnie było
Viniu - Sro Gru 03, 2008 23:05
Szykuje się pierwszy temat tego forum, gdzie moja małżonka będzie miała coś do powiedzenia
IInvit - Sro Gru 03, 2008 23:06
Brt napisał/a: | wersja dla IInvit i xROnx'a: bez rodzynek |
masz szczęście
[ Dodano: Sro Gru 03, 2008 23:07 ]
Brt napisał/a: | 3 łyżki smalcu |
smalec do ciasta!!!!!!??????
Brt - Sro Gru 03, 2008 23:10
Viniu, lepiej, zeby miała coś do dodania
Paul - Sro Gru 03, 2008 23:17
walkie napisał/a: | Skiba, a Tobie co? | Sernikiem się zachłysnął
walkie - Sro Gru 03, 2008 23:30
Paul napisał/a: | Sernikiem się zachłysnął |
No chyba, ale mu w oczy poszło ot, i mamy efekt obżarstwa
llygas - Czw Gru 04, 2008 13:32
a może ktoś ma jakieś dobre przepisy na nalewki...
Mam sporo "półproduktu" na naleweczki i musze coś z tym zrobić...
Skiba - Czw Gru 04, 2008 15:13
brt Ty kuro domowa
Brt - Czw Gru 04, 2008 15:14
załatwi sie przepis na wiśniówkę ale wiśni teraz brak a co lepsze, to w tym przepisie jest tak, że nawet sie liście oprócz owoców wrzuca
kolin - Czw Gru 04, 2008 15:14
Panowie zaskakujecie mnie
Brt - Czw Gru 04, 2008 15:16
Skiba napisał/a: | brt Ty kuro domowa |
Muszę zmienić podpis na: "szukam żony"
zouza - Czw Gru 04, 2008 15:17
Brt to wszystko potrafi
Skiba - Czw Gru 04, 2008 15:18
Brt napisał/a: |
Muszę zmienić podpis na: "szukam żony" |
nie tędy droga ciastami to Ty faceta wyrwiesz .. umiesć coś takiego :
Układamy je na pośladkach partnerki i na przemian: najpierw lekko, a po chwili mocno grabiącymi ruchami masujemy pośladki oraz zagłębienie od strony pleców. Po kilku minutach zmieniamy taktykę. Obydwiema dlońmi masujemy tylko lewą część ciała, potem tylko prawą. Jeśli dotykanie nie będzie zbyt drapieżne, rozgrzeje i podnieci ...
Brt - Czw Gru 04, 2008 15:21
ciastami to się facetów wyrywało 20 lat temu. Teraz to częściej faceci gotują
llygas - Czw Gru 04, 2008 15:22
Brt napisał/a: | załatwi sie przepis na wiśniówkę ale wiśni teraz brak a co lepsze, to w tym przepisie jest tak, że nawet sie liście oprócz owoców wrzuca |
Jak narazie robie nieśmiertelną cytrynówke.
0,5 l spirytusu
0,5 kg cytryn bez skórek i pestek
0,5 l wody
0,5 kg cukru
Cytryny obrać, pozbyc sie pestek (!) pokroić w kostke, zalać woda i dodać cukru.
Gotowac na wolnym ogniu. aż sie cukrier rozpuści. Stale mieszać. Odcedzić. Dodac spirytus. Rozlać w buteleczki i poczekac min 3 dni aby sie dobrze przegryzło.
Wole to niż jakąkolwiek inną wódke
Brt - Czw Gru 04, 2008 15:24
cytrynówka jest debest
PTE - Czw Gru 04, 2008 15:39
Ja w wakacje zrobiłem wiśniówkę wg przepisu ezy-ego. Już chyba się należała, wkrótce można będzie kosztować
A co do ciast i w ogóle gotowania, to również zaliczam się do tej części męskiego grona która lubi sama coś dla siebie i bliskich przygotować celem konsumpcji
xROnx - Czw Gru 04, 2008 15:47
Brt napisał/a: | wersja dla IInvit i xROnx'a: bez rodzynek |
Joa - Czw Gru 04, 2008 16:36
niby kacik kulinarny, a tu prosze, ogloszenia matrymonialne
giewu - Czw Gru 04, 2008 17:10
Skoro już jesteśmy przy przepisach kulinarnych to i ja pozwolę sobie ...
Przepis na kurczaka
Kurczaka, starannie umytego układamy na dnie naczynia, najlepiej szklanego.
Dodajemy goździki, cynamon, a następnie skrapiamy cytryną.
Tak przygotowanego kurczaka zalewamy jedną szklanką wina białego, jedną
szklanką wina czerwonego. Dodajemy 100 ml ginu, 100 ml koniaku, 150 ml
Smirnoffa i 50 ml bialego rumu.
Potrawy nie musimy poddawać obróbce cieplnej, a kurczaka możliwie szybko
wyrzucamy, bo bydlak wszystko wychleje.
Natomiast ten sos... Sos? Sooosssik! Palce lizac!
unpredictablee - Czw Gru 04, 2008 18:21
PTE napisał/a: | również zaliczam się do tej części męskiego grona która lubi sama coś dla siebie i bliskich przygotować celem konsumpcji |
i ja i ja
llygas, popieram!
AndrewS - Czw Gru 04, 2008 19:02
jasny gwint, patrze na temat.... o ciastach, no to patrze w bok z mysla ktora nasza kobitka go zalozyla, a tu maly
IInvit - Czw Gru 04, 2008 21:15
Brt napisał/a: | ale wiśni teraz brak |
latem zapraszam do mnie na wiśnie
Brt - Czw Gru 04, 2008 21:28
Cytat: | latem zapraszam do mnie na wiśnie |
ok
magneto - Wto Gru 09, 2008 18:42
llygas dzięki za przepis na cytrynówkę. zrobilem wszystko wg. przepisu i teraz nie mogę się od butelki oderwać polecam ten przepis. jeśli jest ktoś kto jeszcze tego nie pił to niech żałuje
azor77 - Wto Gru 09, 2008 21:48
Przepis na Porterówkę
0.5 l piwa porter żywiec
0.25 l wody
0.25 l spirytusu
0.25 dkg cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki kawy rozpuszczalnej.
szczypta kwasku cytrynowego
Piwo z wodą lekko podgrzać, wsypać wszystkie składniki mieszając do rozpuszczenia.
Odstawić po ostygnięciu dodać spirytusu i rozlać do butelek.
Konsumować po 2/3 dniach schłodzone
magneto - Pon Gru 15, 2008 22:13
azor77 ,dzięki .zrobiłem i wypróbowałem. miodzio.również ten przepis polecam
[ Dodano: Pon Gru 15, 2008 22:15 ]
tylko nie myślcie że ja nic innego w domu nie robię poza nalewkami . tak ogólnie to bardzo mało piję
Brt - Pon Gru 15, 2008 22:19
magneto napisał/a: | tak ogólnie to bardzo mało piję |
jak prawie każdy na tym forum ps. własnie świeżą kawówkę konsumowałem
kasjopea - Wto Gru 16, 2008 00:13
Brt, byś się podzielił, a nie sam konsumujesz
Brt - Wto Gru 16, 2008 00:24
sie załatwi
magneto - Wto Gru 16, 2008 11:36
Czy jedno/dwa piwo/a dziennie to tak dużo a inne alkohole to tylko od święta jak nalewka super wyjdzie to też jest święto
PTE - Wto Gru 16, 2008 11:54
magneto napisał/a: | Czy jedno/dwa piwo/a dziennie to tak dużo |
Ja spożywam średnio jedno na tydzień
Brt - Wto Gru 16, 2008 14:50
magneto napisał/a: | Czy jedno/dwa piwo/a dziennie to tak dużo |
hmmmm dziś jest 16 grudnia taki dzień jest raz w roku wiec trzeba to uczcić popieram jutro będzie 17 grudnia a następny 17 grudnia znowu dopiero za rok wiec ja Cię rozumiem no nie ma wyjścia
PTE - Wto Gru 16, 2008 15:34
16 grudnia kojarzy mi się tylko i wyłącznie z 1944 r. i z operacją "Wacht am Rhein"
azor77 - Wto Gru 16, 2008 16:29
magneto napisał/a: | tylko nie myślcie że ja nic innego w domu nie robię poza nalewkami . tak ogólnie to bardzo mało piję |
Nalewki niech idą Ci na zdrowie
magneto - Wto Gru 16, 2008 20:32
PTE napisał/a: | 16 grudnia kojarzy mi się tylko i wyłącznie z 1944 r. i z operacją "Wacht am Rhein" |
nie wiem o co tam poszło bo historia za bardzo mnie nie interesuje ale widzę kolejną okazje do wypicia
azor77 napisał/a: | Nalewki niech idą Ci na zdrowie |
przydałoby się bo mam problemy z gardlem (chyba od zimnego piwa)
ezy - Wto Gru 16, 2008 23:33
PTE napisał/a: | Ja w wakacje zrobiłem wiśniówkę wg przepisu ezy-ego. |
e To chyba nie moje. NIe do końca "moja branża"
Ja w winach siedzę
W tym roku przygotowuję całkiem sporo rodzajów aby wybrać po parę butelek z każdego i przechować 18 lat
W sumie jest 100litrów a może dorobię do 120.
Jest:
Wiśniowo-rodzynowo-czarnoprzeczkowe, wytrawne 13%, 15g/l cukru
Wiśniowo-rodzynowo-czerwonoprzeczkowe, półwytrawne 13%, 25g/l cukru
Rodzynkowo-czerwono i czarnoprzeczkowe, półwytrawne 13%, 30g/l cukru
Wisniowe, wytrawne 13%, 7g/l
Vermouth 16%, półsłodki
pomijając zeszłoroczne na stojaku
[ Dodano: Sro Gru 17, 2008 12:01 ]
aaa i jeszcze 25l jabłkowego 12% półwytrawne 25g/l.
Zapomniałem dodać -wszystkie tegoroczne wina dojrzewane są, jak to ja nazywam, "metodą uproszczonego dojrzewania w beczkach dębowych" tj z zastosowaniem tzn chipsów dębowych - płatki palone dębu kanadyjskiego czy tam francuzkiego, nie pamiętam.
W załączeniu tegoroczne jabcoki
kasjopea - Pon Gru 22, 2008 18:22
KURCZAK W ZALEWIE
Kurczaka bardzo starannie umytego układamy na dnie
naczynia,najlepiej szklanego. Dodajemy kilka goździków, odrobinę
cynamonu,skrapiamy lekko cytryną. Tak przygotowanego kurczaka zalewamy:1
szklanką wina białego,1 szklanką wina czerwonego, dodać 100g ginu,100g
koniaku,200g wódki białej/ostatnio bardzo modna-ORKISZ/oraz 50g rumu. Potrawy
nie musimy nawet poddawać obróbce cieplnej. Kurczaka możliwie jak najszybciej
wypieprzamy, bo jest chu..wy. Natomiast.......sos... Sos! mmmmmmm PALUSZKI
LIZAĆ
P.S. Kurczak musi być martwy, bo inaczej bydle sos
wychleje.
Życzę smacznego i Wesołych Świąt
ezy - Pon Gru 22, 2008 23:54
Piekne!
Naczynie zachowac przy łóżku na wypadek humanitarnego uwolnienia pawia
Brt - Wto Gru 23, 2008 00:11
ezy napisał/a: | humanitarnego uwolnienia pawia |
PTE - Wto Gru 23, 2008 11:03
ezy napisał/a: | PTE napisał/a: | Ja w wakacje zrobiłem wiśniówkę wg przepisu ezy-ego. |
e To chyba nie moje. NIe do końca "moja branża"
Ja w winach siedzę |
Aaa, przepraszam, to był kolega Ant
kasjopea - ten przepis to taki żart, czy ta "zalewajka" naprawdę nadaje się to do konsumpcji?
kasjopea - Wto Gru 23, 2008 17:57
PTE, żarcik oczywiście, emotka była
maniaq - Sro Gru 24, 2008 14:55
ezy >>> patrzac na twoje wyroby mam ochote zawrzec blizsza znajomosc daleko nie mam
ja to lubie jablka z sadow z okolic gory mniaaaaam
ezy - Pią Gru 26, 2008 13:17
nie no, do wina to kobieta i śpiew a nie maniaq i śpiew pasują
Żart
kasjopea - Pon Maj 04, 2009 09:56
Sernik gotowany
1 kg twarogu półtłustego
2 szklanki cukru
1 budyń na 3/4 l mleka
1 kostka margaryny
6 jajek
orzechy, rodzynki
9 paczek herbatników (twardych)
Twaróg + cukier + jajka zmielić. W garnku rozpuścić margarynę. Do garnka z margaryną wrzucić zmieloną masę i całość zagotować na małym ogniu. Kiedy będzie płynne, dodać bakalie i rozpuszczony w 1/2 szklanki zimnej wody budyń.
Herbatniki poukładać na dnie blaszki, na nie wylać przygotowaną masę i przykryć warstwą herbatników. Po ostygnięciu włożyć ciasto do lodówki na 12h. Polać lukrem (jak komuś chce się robić ).
Smacznego
zouza - Pon Maj 04, 2009 11:40
Dzięki Perełko będę robiła... kiedyś
|
|