Zobacz temat - [R620] Pas bezpieczeństwa

Forum Klubu ROVERki.pl

Rover serii 600, Honda Accord - [R620] Pas bezpieczeństwa

Lukasz_R620 - Pon Gru 15, 2008 20:38
Temat postu: [R620] Pas bezpieczeństwa
Witam!
Tak jak w temacie. Mieliscie podobny problem? Jak sie dobrac do pasa, istnieje jakas mozliwosc "nasmarowania" czy lepiej wymienic?
Pozdro

filo - Pon Gru 15, 2008 20:55

Z tego co się orientuję to w tym zwijadle do pasa to jakaś sprężyna jest co odpowiada za zwijanie i prawdopodobnie już straciła swoją sprężystość.
Prawy pas u mnie zwija się szybciej z racji tego,że jest mniej używany.
Ja bym tego nie ruszał.
Raz rozbierałem w Fiacie 125 i pół dnia się męczyłem ze zwinięciem tej sprężyny.
O ile zasada zwijania pasa jest podobna...

maciej - Pon Gru 15, 2008 20:59

U mnie jest podobnie - sprężyna jest już za słaba i kiepsko się zwija, ale jak pamiętam i ułoże pas ładnie, płasko, żeby równo wchodził w górne mocowanie to jakoś się zwija.

Ja bym tego nei ruszał albo wymienił na nowy, jeśli już totalnie się rozwaliło - gdzebanie przy pasach jakoś mnie nie przekonuje.

filo - Pon Gru 15, 2008 21:05

maciej napisał/a:
Ja bym tego nei ruszał albo wymienił na nowy, jeśli już totalnie się rozwaliło

Tylko nie wiem jak z dostępnością całości/samej sprężyny...
W używkę to bym sie nie pchał,chyba,że masz możliwość sprawdzenia na miejscu jak szybko się pas zwija...

maciej - Pon Gru 15, 2008 21:07

Całość na 100% dostepna w Hondzie, a w Roverze to www.tomateam.pl .

Poza tym trzebaby poszukać, czy nie ma zamienników, bo podejrzewam, że takie rzeczy jak pasy to są produkowane dla wszystkich firm przez 3 wytwórnie w Chinach. ;)

filo - Pon Gru 15, 2008 21:16

maciej napisał/a:
a w Roverze to www.tomateam.pl .

Nie znalazłem.
Na Alledrogo są,czyste,z rocznika 1998 ale szczerze to bał bym sie kupić to przez allegro nie mając możliwości sprawdzenia...
A co do tych zamienników z Chin to pewnie idze kupić jak się dobrze człowiek rozglądnie...

maciej - Pon Gru 15, 2008 21:36

filo napisał/a:
Nie znalazłem.

Bo po mało popularne części trzeba dzwonić - katalog części zamiennych Rovera ma kilkadziesiąt tysięcy pozycji i w sklepie internetowym są tylko te najpopularniejsze.

Marrkus - Pon Gru 15, 2008 21:38

ja próbowałem coś z tym zrobić - wyszło połowicznie - zwija się nieco lepiej ale jakoś tak bez oszałamiających efektów... ale przynajmniej pasy przeprałem i dokładnie wysuszyłem.

Nie ma tam możliwości przesmarowania czegokolwiek - a przynajmniej smarowanie nic nowego nie wniesie. Poza wymianą sprężyny nie widzę innej opcji pełnej naprawy tego problemu.

Ja wyciągnąłem sam pas z mechanizmu i nakręciłem sprężynę nieco mocniej (ale nie na maxa)

Przy okazji dowiedziałem się że modele po lifcie wcale nie mają pirotechnicznych napinaczy pasów bezpieczeństwa :/

Zdjęć niestety nie zrobiłem ale jak by co to chętnie wyjaśnię